Dulceata de ardei iute


Dulceata de ardei iute

Anul acesta pe langa faptul ca am incercat si savurat dulceata de nuci verzi , ceea ce nu ma atragea deloc in trecut pentru ca nu sunt fan nuca : ) , acum , se pare ca a sosit momentul pentru o noua incercare : dulceata de ardei iute !!

Cred ca stiti deja din postarile anilor trecuti ca eu nu mananc foarte condimentat , insa dulceata asta m-a facut sa-mi doresc pentru prima data sa incerc sa mananc iute  , iar combinatia perfecta pentru mine este cea pe care o vedeti in aceste imagini .

Dulceata de ardei iute servita cu pastrama de vanat

Ingrediente :

  • 1 kg ardei iute de diferite culori ( eu prima tura am facut din ardei galbeni , portocalii , rosii si verzi , iar in cea de-a 2-a am folosit doar rosii si verzi )
  • 1 kg zahar
  • 1 l otet vin alb ( 9%)

Dulceata am facut-o dupa reteta Alexandrei .

Spalati bine ardeii , apoi  va inarmati cu niste manusi pentru ca mai apoi sa nu aveti probleme cu degetelele .Cand sunteti pregatiti cu toate cele , curatati ardeii de cotoare ,  samburi si nervuri . Dureaza ceva mai mult pana faceti asta , insa eu ma pot declara norocoasa ca am avut ajutoare si ca de aceasta operatiune am cam scapat ( merci R, < 3 !! ) . Dati apoi ardeii prin masina de tocat carne , sau maruntiti-i intr-un blender .

Intr-o oala mai incapatoare , puneti otetul impreuna cu zaharul pe foc si lasati-l sa fiarba incet  pana zaharul se topeste iar siropul  incepe a se ingrosa . Adaugati si ardeii iuti macinati , apoi lasati totul sa fiarba pana incepe dulceata sa se ingroase   (eu am lasat-o circa 1 h si jumatate sa fiarba) . In momentul in care considerati ca s-a ingrosat suficient , ca sa fiti sigure , puneti pe o farfurie  pe care ati tinut-o in frigider 15 minute, o lingurita de dulceata, iar daca aceasta se intareste , atunci este gata .

Dulceata de ardei iute

Spalati borcanele si uscati-le in cuptorul usor incins inainte ca dulceata sa fie gata , iar cand vreti s-o puneti in borcane , scoateti borcanele caldute din cuptor si turnati cu grija dulceata fierbinte in fiecare borcanel .

Borcanele si capacele trebuie sa fie complet uscate si curate !!!!

Inchideti fiecare borcanel cu capace , apoi intoarceti-le cu capacul in jos si lasati-le sa stea asa 5-10 minute . In asa fel borcanele se videaza si tot ce pastrati in ele vor tine mult timp fara nici un fel de problema .

Noi am servit si testat dulceata cu cateva feliute de pastrama din carne de mistret  , afumata , evident , insa voi o puteti servi alaturi de orice alta afumatura . La fel de bine puteti folosi dulceata la diferite fripturi sau aperitive .

Dulceata de ardei iute

Savoare deplina va doresc !!!

Publicitate

23 de gânduri despre “Dulceata de ardei iute

  1. Daaaa ! E exceptionala! Gust, finete, aroma… totul la superlativ. Un alt fel de chutney dar (re)adus la nivelul oalelor neaose! Imi place garnitura asta, Adino!
    Tzuc fata faina si draga!

      • Nu mincam inainte picant( cum nici macar sa gust ceva de genu) pina nu am degustat un chutney de mango … Vreau sa spun ca atunci s-a produs declicul si de atunci imi mentin obiceiurile…picante. Ca-mi plac si picanteriile… ehehehe! Cui nu-i plac?
        Tzuc fatuca draga… ca de obicei!

      • Hehe , nici eu nu mancam , dar la dulceata asta am poftit tare de tot …… poate ptr ca e facuta de mine ? !!! 🙂
        Abia astept sa incerc si alte combinatii …
        Zile senine , draga mea !! ❤

    • Dani , eu de cand am vazut-o la Alexandra tot am zis ca o incerc , dar se pare ca abia anul asta am reusit s-o si fac . Incearc-o si tu !! E grozava !! 😉
      Zile senine iti doresc !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s