Anul acesta pe langa faptul ca am incercat si savurat dulceata de nuci verzi , ceea ce nu ma atragea deloc in trecut pentru ca nu sunt fan nuca : ) , acum , se pare ca a sosit momentul pentru o noua incercare : dulceata de ardei iute !!
Cred ca stiti deja din postarile anilor trecuti ca eu nu mananc foarte condimentat , insa dulceata asta m-a facut sa-mi doresc pentru prima data sa incerc sa mananc iute , iar combinatia perfecta pentru mine este cea pe care o vedeti in aceste imagini .
Ingrediente :
- 1 kg ardei iute de diferite culori ( eu prima tura am facut din ardei galbeni , portocalii , rosii si verzi , iar in cea de-a 2-a am folosit doar rosii si verzi )
- 1 kg zahar
- 1 l otet vin alb ( 9%)
Dulceata am facut-o dupa reteta Alexandrei .
Spalati bine ardeii , apoi va inarmati cu niste manusi pentru ca mai apoi sa nu aveti probleme cu degetelele .Cand sunteti pregatiti cu toate cele , curatati ardeii de cotoare , samburi si nervuri . Dureaza ceva mai mult pana faceti asta , insa eu ma pot declara norocoasa ca am avut ajutoare si ca de aceasta operatiune am cam scapat ( merci R, < 3 !! ) . Dati apoi ardeii prin masina de tocat carne , sau maruntiti-i intr-un blender .
Intr-o oala mai incapatoare , puneti otetul impreuna cu zaharul pe foc si lasati-l sa fiarba incet pana zaharul se topeste iar siropul incepe a se ingrosa . Adaugati si ardeii iuti macinati , apoi lasati totul sa fiarba pana incepe dulceata sa se ingroase (eu am lasat-o circa 1 h si jumatate sa fiarba) . In momentul in care considerati ca s-a ingrosat suficient , ca sa fiti sigure , puneti pe o farfurie pe care ati tinut-o in frigider 15 minute, o lingurita de dulceata, iar daca aceasta se intareste , atunci este gata .
Spalati borcanele si uscati-le in cuptorul usor incins inainte ca dulceata sa fie gata , iar cand vreti s-o puneti in borcane , scoateti borcanele caldute din cuptor si turnati cu grija dulceata fierbinte in fiecare borcanel .
Borcanele si capacele trebuie sa fie complet uscate si curate !!!!
Inchideti fiecare borcanel cu capace , apoi intoarceti-le cu capacul in jos si lasati-le sa stea asa 5-10 minute . In asa fel borcanele se videaza si tot ce pastrati in ele vor tine mult timp fara nici un fel de problema .
Noi am servit si testat dulceata cu cateva feliute de pastrama din carne de mistret , afumata , evident , insa voi o puteti servi alaturi de orice alta afumatura . La fel de bine puteti folosi dulceata la diferite fripturi sau aperitive .
Savoare deplina va doresc !!!
Daaaa ! E exceptionala! Gust, finete, aroma… totul la superlativ. Un alt fel de chutney dar (re)adus la nivelul oalelor neaose! Imi place garnitura asta, Adino!
Tzuc fata faina si draga!
Malucule drag , eram sigura ca tie o sa-ti placa maxim !! 🙂
Sa stii ca si mie incepe sa-mi placa .Tare tare tare !! :))))
Mii de imbratisari !!
Nu mincam inainte picant( cum nici macar sa gust ceva de genu) pina nu am degustat un chutney de mango … Vreau sa spun ca atunci s-a produs declicul si de atunci imi mentin obiceiurile…picante. Ca-mi plac si picanteriile… ehehehe! Cui nu-i plac?
Tzuc fatuca draga… ca de obicei!
Hehe , nici eu nu mancam , dar la dulceata asta am poftit tare de tot …… poate ptr ca e facuta de mine ? !!! 🙂
Abia astept sa incerc si alte combinatii …
Zile senine , draga mea !! ❤
Pup fata draga mie! Sa ne auzim cu bine!
De departe asta e cea mai interesanta reteta pe care am vazut-o in ultimul timp. Sunt super super curioasa sa vad si eu cum e.
DM , bine ai venit !! 🙂
Cu siguranta nu vei regreta daca o vei incerca !!
Abia astept sa-mi spui cat de mult ti-a placut … 😉
Trebuie incercata reteta!!!Am de ceva vreme in plan aceasta dulceata…
Haplea , si eu de vreo 2 ani tot zic c-o fac ….
Foarte atragatoare dulceata iute 🙂 Daca o fac, incerc reteta pe care o dai tu. Numai bine, draga mea !
Dani , eu de cand am vazut-o la Alexandra tot am zis ca o incerc , dar se pare ca abia anul asta am reusit s-o si fac . Incearc-o si tu !! E grozava !! 😉
Zile senine iti doresc !!
Am mancat cand am fost in italia, prima data cand mi-a s-a spus ce este am crezut ca va fi iute dar nu est foaret gustoasa
Magdalena , asta credeam si eu ca este foarte iute . Eu nu mananc iute deloc , dar dulceata asta chiar imi place !! 😉
Arata atat de apetisant!!!!
Multumesc frumos !!! ❤
[…] lingurita dulceata de ardei iute ( optional […]
[…] 1 lingurita dulceata de ardei iute […]
[…] 1/2 lingurita dulceata de ardei iute […]
[…] 2 lingurite dulceata ardei iute […]
[…] 1/2 lingurita dulceata ardei iute […]
[…] anul trecut am incercat pentru prima data dulceata de ardei iute, anul acesta a venit randul celei de ceapa rosie. Bine, anul acesta a cam venit randul multora, […]
[…] 110 g dulceata ardei iute […]
[…] 1/2 lingurita dulceata de ardei iute […]