Dulceata de nuci verzi


 

Dulceata de nuci verzi

Daca spun cuiva ca nu-mi plac dulciurile cu nuci , zau nu m-ar crede , de acolo poate si retinerea mea de a face aceasta dulceata . Mi-o imaginam cu gust puternic de nuca , insa surpinderea mi-a fost destul de mare cand mi-am dat seama ca defapt nu este deloc asa , si ca dulceata de nuci verzi nu are gust de nuca , ci cu totul si cu totul alt gust , dar asta datorita lamailor , scortisoarei sau vaniliei , asta in functie cu ce ne decidem s-o aromam .

Multumesc pentru reteta , Maya !!!  Dupa reteta ta am comis minunea !!!

Ingrediente pentru 6 borcanele de 260g :

  • 1 100 g nuci curatate ( circa 3 kg nuci verzi )
  • 1 600 g zahar
  • 1 ooo ml apa
  • 4 lamai marisoare
  • 2 batoane de scortisoara sau o pastaie vanilie

Dulceata de nuci verzi

Dotati-va cu o pereche mai grosuta de manusi si inarmati-va cu multa  rabdare  sa curatati nucile . Daca nu aveti manusi grosute , folositi doua perechi de manusi din latex trase una peste cealalta . Iar daca nu aveti rabdare prea multa , nu-i o idee deloc rea sa aveti inca o pereche de maini alaturi < 3, asa cum am avut eu , iar nucile au fost mult mai usor si rapid de curatat !!

Nucile trebuie curatate de toata coaja verde  astfel incat sa nu deformati prea tare miezul care ramane dupa curatarea acestora .

Pregatiti un castron incapator cu apa rece, iar pe masura ce curatati nucile , le puneti in apa . Dupa ce ati terminat de curatat toate nucile , scurgeti apa din castron si puneti alta apa curata . Lasati-le sa stea circa 30-40 de minute in apa , apoi schimbati iarasi apa . Mai repetati o data procedeul , iar dupa cea de-a treia tura de apa scursa de pe nuci , adaugati din nou apa rece, spalati o lamaie si taiati-o cu tot cu coaja , adaugati-o peste nucile din apa , apoi puneti peste acestea o farfurie care sa le tina pe toate in apa . Lasati-le sa stea in apa cu lamaie circa 24 de ore .

In felul acesta nucile raman  albe si nepatate .

Dupa ce au stat o zi in apa cu lamaie , scoateti feliile de lamaie , apoi le opariti de trei ori circa 3 minute , de fiecare data schimband apa .

Le scoateti apoi intr-o strecuratoare si le lasati sa se scurga bine .

Intre timp , pregatiti siropul .

Intr-o oala incapatoare puneti zaharul cu apa si batoanele de scortisoara sau pastaia de vanilie la fiert .Aici fiecare alege cu ce sa dea aroma nucilor  . Eu am facut o portie aromata cu scortisoara , iar alta aromata cu vanilie .

Lasati siropul sa fiarba pana vedeti ca incepe a se ingrosa , apoi adaugati sucul de la lamaile ramase . Mai lasati circa 30 de minute la fiert , apoi adaugati nucile oparite si scurse de apa . Lasati totul sa fiarba la foc potrivit , iar din cand in cand apasati-le cu lingura cu care amestecati in cratita .Daca nucile sunt bine imbibate cu sirop , iar siropul s-a ingrosat suficient , ridicati usor temperatura si lasati-le  sa fiarba  inca 5-10 minute . Ca sa fiti siguri ca acesta este suficient de gros , puneti lingura cu care ati amestecat in dulceata pe-o farfurie , iar daca aceasta se lipeste de farfurie , siropul este suficient de gros . Mai puteti incerca si punand pe farfurie cate-un strop de sirop , iar daca acesta nu se intinde , nu mai aveti nici un dubiu . Dupa ce  s-a racit complet , se va ingrosa suficient .

Spalati borcanele si uscati-le in cuptorul usor incins inainte ca dulceata sa fie gata , iar cand vreti s-o puneti in borcane , scoateti borcanele caldute din cuptor si turnati cu grija dulceata in fiecare borcanel .

Borcanele si capacele trebuie sa fie complet uscate si curate !!!!

Inchideti fiecare borcanel cu capace , apoi intoarceti-le cu capacul in jos si lasati-le sa stea asa 5-10 minute . In asa fel borcanele se videaza si tot ce pastrati in ele vor tine mult timp fara nici un fel de problema , iar atunci cand vreti sa va rasfatati sau sa serviti cuiva dulceata minune , o puteti face alaturi de o felie proaspata de paine , clatite sau biscuiti cu unt .

Dulceata de nuci verzi

Pofta buna si camara plina de bunatati !!!! < 3

Anunțuri
Lasă un comentariu

9 comentarii

  1. Oh Adinooooo… ce minunăţieeee ! Şi ce bunătate! Cît despre fineţe n-are rost să mai discutăm!

    Răspunde
    • Fiecare noua incercare ma bucura si ma multumeste nespus , iar camara mea incepe sa prinda culoare !! 😉
      Mii de imbratisari , draga mea Mala !!! ❤

      Răspunde
  2. Ce bunatate ai tu aici! Eu iubesc dulceata de nuci verzi, are un lco special in inima mea. De facut nu am facut inca,mi se pare complicat. Servesc de la tine un biscuite cu aceasta minunata dulceata. Pupici!

    Răspunde
  3. Si pentru mine este o delicatesa, am facut si eu dar putine borcane pentru ca anul acesta nu sunt nuci in pomii mei :((
    Te imbratisez!

    Răspunde
  4. Vasi draga , ma bucur totusi ca ai facut ,chiar si cateva doar !!;)
    Si eu te imbratisez cu dor !!

    Răspunde
  5. Intotdeauna mi s-a parut o munca titanica pentru dulceata asta, am facut-o o singura data, de fapt am participat pentru ca mama a facut mare parte a muncii.

    Răspunde
  1. Dulceata de ardei iute | Cat's kitchen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

  • Google Translate

  • Vrei sa primesti pe mail cele mai noi retete de pe blog?

    Alătură-te altor 714 urmăritori

  • Pentru sanatate, Franlav Rave

  • Margot ne asteapta pe toti la al sau Bistro !!!

  • Dana va bucura sufletul cu tablouri superbe !!!

  • Adina va ofera bijuterii lucrate manual !!

  • aparate foto digitale
  • Categorii

  • Ultimele noutati

  • Cele mai bune

  • Arhive

  • Feedjit

  • Bannere

  • Pozele mele pe Flickr

  • dynamic ip tracing
  • Bloguri culinare preferate :

    Edith's kitchen
  • Ama in bucatarie
  • Laura Sava
  • Laura Adamache
  • Andreea's
  • Diva in bucatarie
  • Chez Maziligue
  • Lilly in the kitchen
  • Maya's world
  • Dulcegarii culinare
  • Bucatar maniac
  • Retete fel de fel
  • Invat sa gatesc !
  • Eileen cuisine
  • Alice - albinutza
  • Zazuza's
  • Povesti culinare
  • Bucataria- marea aventura
  • Clipe dulci si parfumate
  • Bucate apetisante
  • Sarah's home
  • Explora ciusine
  • Cucina Jugariu
  • Dulciuri fel de fel
  • Bucataria lui Dodo
  • Can't boil an egg
  • Teo bucatar
  • Adela's cakes
  • De prin lume adunate...
  • Bucate pe alese
  • Simona's world
  • Papa bun
  • Betty's kitchen
  • Pasiune ptr bucatarie
  • My fancy cake
  • Cooking with my soul
  • Xandrinne si ale ei ispravi culinare
  • Blogul lui Haplea
  • Retete GG
  • Preparam si mancam
  • DiaMar - bucataria galbena
  • Just love cookin
  • Fantezie in bucatarie
  • Din bucataria mea
  • O Elfa Gospodina
  • Culorile din farfurie
  • Retete - Ina
  • Retetele Panselutei
  • Delicatesa culinara
  • Placeri simple
  • Andrada's kitchen
  • Adi Hadean
  • Momente in bucatarie
  • De la Bogdana
  • Cu Mimi in bucatarie
  • Ceva bun - ceva dulce
  • Boabe de cafea
  • Alison's trials
  • Restaurantul de acasa
  • Lacto-ovo-vegetarian kitchen
  • Menta si rozmarin
  • Simplu si bun
  • Retete Veggie
  • In jurul Kadiei
  • What liberty ate
  • Cristina's blog
  • Retetele mele dragi
  • Emily's cupcakes
  • Taste Bazaar
  • Retete vegetariene
  • Ce a mai gatit Timea ...
  • Delicioasa studio
  • Delicioasa
  • Apa.Faina.Sare
  • Bunatati din natura
  • D'ale coconitelor
  • Eat , love and be happy
  • Daiana's Kitchen of love
  • Angel's food
  • Ierburi uitate
  • Mitinitta
  • Oala lumii
  • Icre negre
  • Paine si desert
  • Papa la Ile
  • Retete ca la mama
  • Delicious Flavours
  • Bucataria lui Radu
  • My classic cuisine
  • Pasiune si culoare
  • Retetele lui Radu
  • Sarea in bucate
  • Comori delicioase
  • Easy peasy
  • Disturbingly delicious
  • Sister's Kitchen
  • Bucataresele vesele
  • Pofta vine gatind !!
  • Claudia cuisine
  • Cozinha de Ramona
  • Enjoy dessert
  • Caietul cu retete
  • Transylvanian Kitchen
  • Kiss the cook
  • The wandering oltean
  • Uica Mihai
  • Simona's passion
  • Paradise Cuisine
  • Pasiunile Mihaelei
  • Bloguri, Bloggeri si Cititori
  • Copyright

    Continutul acestui blog (imagini+text )constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe. The content of this blog is protected by the law of copyright.
  • Alte bloguri !

    Luise - Totul despre ciuperci !!!
  • Jurnalul lui Petit
  • Blogoteque
  • Tara mea inventata
  • Geanina Lisandru
  • Impulsuri foto
  • Povesti vieneze
  • Vasi-Gioni
  • Jurnal de gradina
  • D-ale copilariei
  • Mala Teaha
  • Destinatia ... intamplatoare
  • La fereastra cu gutuie
  • Rastimpuri
  • Back to dreams
  • Istoria banatului
  • 22 for you
  • Time for vintage
  • Insomnii
  • DrStoica
  • Florin Rosoga
  • Adela Parvu
  • Crescentius
%d blogeri au apreciat asta: