Cand spun pate facut in casa imi amintesc mereu de cel pe care-l facea bunica in diferitele zile de sarbatoare in care noi il savuram cu o pofta si placere greu de descris in cuvinte .
Am facut acest pate cu gandul la ea , la acele zile minunate si la multe altele la fel de frumoase ale unei copilarii de neuitat .
Ingrediente :
- 750 g ficat ( eu am avut o bucata mai maricica de ficat de caprior si una de ficat de curcan , insa voi puteti folosi orice fel de ficat doriti sau aveti la dispozitie )
- 5 morcovi fierti din supa
- 1/2 lingurita dulceata de ardei iute ( optional )
- 3 linguri untura ( puteti inlocui untura cu unt )
- sare
- piper
- enibahar
- o foaie de dafin
- morcov fiert si frunzulite de busuioc proaspat pentru ornat
Spalati bine ficatul , apoi il taiati bucati potrivite si-l puneti la fiert intr-o oala cu apa clocotita . Adaugati cateva boabe de piper , 1/2 lingurita sare grunjoasa , o foaie de dafin si doua bobite de enibahar . Lasati sa fiarba totul la foc mic circa 20 – 25 de minute , iar din cand in cand adunati spuma care se formeaza deasupra apei .
Puneti apoi ficatul fiert intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga bine si sa se raceasca putin . Nu-l lasati sa se raceasca prea tare pentru ca mai apoi nu-l puteti amesteca prea bine cu celelalte ingrediente .
Dupa ce acesta s-a scurs , il macinati impreuna cu morcovii fierti cu ajutorul masinii de macinat carne . Puneti cele macinate intr-un castron incapator , apoi amestecati-le cu untura si dulceata de ardei iute . Condimentati cu sare si piper si bagati pateul in frigider pentru circa 0 ora inainte de a-l servi .
Seviti-l apoi pe feliute de bagheta , iar daca va place dulceata de ardei iute , puneti putin din aceasta peste stratul de pateu de pe feliutele de paine .
Pofta buna !!!!
Greu de rezistat. :p
Aura , cam greu !!! 🙂
Bun şi gustos cu țuică după gustare…lol😆
Cine stie , stie !!! 🙂
Foarte bun ,eu am facut mai mult apoi l-am conservat !
Ma bucur sa aud asta . Nu exista termen de comparatie intre cel preparat de noi si cel cumparat te miri de unde …. 😉
[…] 200-250 g pate facut in casa […]