Frumoasele Craite …..


Nici macar nu stiu cum sa incep postarea aceasta  😦 . Ma gandeam sa pun pozele fara sa scriu prea multe , dar chiar nu se poate sa nu va spun nimic despre aceste ciuperci si cum am avut noi norocul sa le gasim , nu ???
Deci ,  incepem povestioara ? :):)

Duminica trecuta , impreuna cu inca doi prieteni ( G&M)  am plecat intr-o plimbarica de vreo 5 ore sa colindam padurea in cautarea ciupercilor , insa plecand cu gandul si speranta ca vom gasi palaria sarpelui ( v-am aratat-o aici ) , in nici un caz nu ne-am gandit ca ne vom intoarce acasa cu  alte ciuperci , sau mai bine zis cu cele mai valoroase ciuperci – CRAITELE !!!! Sunt  sigura ca  stiti si voi ca acestea erau interzise in trecut oamenilor de rand  , doar ” craii ” beneficiau de culoarea , aroma si parfumul lor !! 😉 )

Dar sa revenim la plimbarica noastra care se pare ca a fost mult mai generoasa decat ne asteptam. La inceput  am gasit cateva palarii mai mititele , apoi o buna bucata de drum nu am mai gasit nimic .Plimbandu-ne noi pe tot felul de carari si ajungand  intr-un loc plin de stejari si tufe cu spini , zarisem pe langa o tufa , primele craite .

Mancasem anul trecut craite primite de la niste prieteni , insa noi nu am gasit niciodata , iar acum , cu toate ca nu eram siguri daca acestea sunt adevaratele craite 🙂 , noi le-am cules cu gandul ca vom merge si vom intreba pe cineva  care le cunoaste si care ne poate asigura  daca sunt ok .

Primele craite gasite erau deja pregatite sa le punem in plasa , dar inainte de asta , trebuiau fotografiate  , nu ? 🙂

Cu cat ne plimbam prin imprejurimi , eu cu D intr-o parte , iar G cu M ( cei doi prieteni cu care am colindat in cautarea acestor minuni ale naturii ) , in alta , am inceput sa gasim tot mai multe .Unele abia ce-si faceau loc sa iasa la suprafata .

Dupa cum se vede si-n poza , in prima faza au forma unor osuoare , iar in unele zone chiar asa sunt numite . Pe aceasta abia am zarit-o , apoi a trebuit sa dam usor pamantul din jurul ei ptr a o studia mai bine .

De fiecare ciupercuta ne bucuram la maxim si chiuiam cu totii de fericire .

Plasuta noastra , incet incet avea sa se umple . Una de aici , doua de dincolo ….

De obicei , acestea se fac in lunile iulie , august si septembrie , insa acum , din cauza caldurilor se pare ca avem parte de ele si-n octombrie !! 😉 Cresc in apropierea stejarilor sau a castanilor si se ascund ffff bine sub frunze sau printre  tufele cu spini !!!

Imi place extrem de mult aceasta poza !!! Observati si voi cum stau  ascunse sub frunze , dar spinii le asteapta deasupra 😦 , insa ele , in momentul in care ies complet la suprafata , iar palarioara este complet desfacuta , sunt intacte !!! Ce frumos !!! ❤

 ( Oare de ce se ascund asa  ? Sa nu le manance imparatii ? 😦 )

Nu stiu voi ce simtiti cand vedeti aceste poze , insa eu abia astept sa merg iarasi in padure in cautarea lor !!  Ador natura , iubesc fiecare frunza , fiecare adiere de vant , fiecare strop de ploaie , fiecare fulg de nea , fiecare minune pe care aceasta ne-o ofera !!! Cine ma poate intelege oare ? :))

Daca le gasiti in plimbarile voastre , neaparat trebuie sa stiti  ca :

  • palaria este de un portocaliu intens , matasoasa la atingere si lucioasa ;
  • la inceput are forma unui ou , apoi palaria se deschide ca o umbrela , iar marginile acesteia sunt usor striate;
  • lamelele si piciorul au o culoare galbena , destul de intensa ;

Mult mai multe informatii despre aceste ciuperci puteti gasi pe blogul Luisei , blog care pe mine m-a fascinat cu atatea cunostinte despre fel si fel de ciuperci !!

Cineva sa ma opreasca !!!! Sunt in stare sa pun 50 de fotografii in aceasta postare !!! Sper ca nu v-am plictisit !!! 😦

Aici puteti vedea culoarea frumoasa a lamelelor !! 😉

Iar aici vedeti palariutele deschise ca niste umbrelute !!

Si pentru ca in plimbarea noastra am gasit cateva ciupercute extrem de atragatoare , dar extrem de periculoase  🙂 , trebuie sa vi le arat si voua si sa va sfatuiesc sa nu cumva sa le luati acasa .Sunt ciupercute otravitoare care ataca sistemul nervos , insa mai  multe informatii si imagini cu ele  gasiti tot pe blogul Luisei , blog pe care chiar va rog sa-l vizitati !!

Acestea fiind spuse si aratate 🙂 , sper din suflet sa va placa si sa va fie de folos aceasta postare !!!

Aaaaa , era sa uit sa va povestesc  ca la intoarcere , pe drumul spre masina , trecuse pe langa noi un domn pe-o bicicleta si zarise in plasele noastre , minunatele craite .Mare i-a fost mirarea ca noi am gasit aceste ciuperci in octombrie , insa noi in acel moment am avut confirmarea ca am gasit ceea ce trebuia si ca-n acele plasute chiar aveam cele mai frumoase comori !!!

O toamna frumoasa si bogata va doresc !!!!!

70 de gânduri despre “Frumoasele Craite …..

  1. Sunt superbe!!!Pozele sunt minunate,povestioara este numai buna pentru a-ti imagina pe unde ai umblat,dar mai ales pentru a transmite bucuria de a gasi si de a culege aceste minunatii ale naturii!
    PS Au fost delicioase!

  2. Offff…. nu te mai opresti din adunat ciuperci?! 🙂 Habar n-aveam de existenta acestora.. si cu siguranta as fi crezut ca-s otravitoare 😛 Nu ma pricep deloc la ciuperci (cum am mai spus, decat la cele din rafturi :))) de accea voi merge pe blogul Luisei sa ma documentez! De cele rosii stiam ca-s otravitoare.. cand eram copil mergeam cu bunicii la ciuperci, si-mi spunea bunicu de ele.. In zona noastra se faceau doar ghebele si inca unele albe, cu palarii mai mari 🙂 Pup cu drag si.. va felicit pe toti 4 ptr iesirile astea frumoase! Duminica faina

    • Pai nu prea pot !!!! :)))) Din pacate azi ploua destul de tare si nu putem merge , ca ieri asta ne-am propus , sa iesim si azi dupa ciupercute !!! 😦 Mi-am facut ieri toata treaba ca sa pot iesi azi , dar uite ca nu se poate , dar poate avem mai mult noroc saptamana viitoare !!! Blogul Luisei chiar merita studiat , e plin de informatii utile despte tot felul de ciuperci !!! 😉
      La fel si tie !!!

  3. Absolut uluitoare povestea craitelor tale!Nu stiu cum obisnuiesti sa le gatesti tu ,dar in jud. Timis,la bunicii mei ,se prepara o ciorba de craite absolut impresionanta!AAA,si apropo de plimbari prin padure si eu vroiam sa iesim astazi ,impreuna cu copiii la o plimbare prin padure!Dar cine stie ,poate ne intalnim duminica viitoare!Pana atunci ,spor la gatit!Noi nu avem decat sa ne saturam din pozele tale!

    • :):) Povestioara nu e cine stie ce !! :))) Noua cel mai mult ne plac in tocanita , insa ciorbita nu am facut , dar de ce nu-mi lasi reteta intr-un comment aici si poate o sa fac si ciorbita atunci !! ;)Noi am iesit si azi :), dar dupa ce s-a oprit ploaia !!! Multumesc frumos !! :):)

  4. SUPERB !!! Am fost de multe ori la cules de Ciupercute,de dragul hai-huiului prin padure,dar,niciodata nu am vazut ASA-ceva…. Multumim pentru postarea MINUNATA !!!

  5. ce bine de tine ca le cunosti1 eu nu, asa ca nu ma incumet sa le culeg singurica si prefer sa cumpar din magazin; e drept ca nici nu sunt atat de savuroase, dar pt noi e mai sigur asa!

  6. Raman cu gura cascata la minunatiile pe care le tot gasiti prin paduri. Sunt extraordinar de frumoase, iar povestioara ta numai buna de citit intr–o seara de duminica. M-am bucurat alaturi de tine de aceasta mica aventura si incep sa-mi doresc tot mai mult sa pornesc si eu intr-o astfel de plimbare. O seara frumoasa!

    • Rita , ma bucur nespus de mult ca ti-a placut aceasta postare !! Offff , daca as putea , asa cum am mai zis si-n alte postari , v-as lua pe toate cu mine la plimbarile prin natura !! O seara frumoasa si tie !!

  7. Magda te invidiez, pe bune :)) , ador plimbarile prin padure , dar avem aproape paduri, si duminicile de obicei imi petrec cu altceva timpul :((( . De abia astept vara mi-am promis ca o sa-mi fac timp si de aceste momente, care imi lipsesc cu adevarat!
    Ciupercutele sunt minunate, desi nu prea le cunosc, imi aduce aminte de bunicul meu care cunostea ciupercile si culegeam foarte des. Te pup!

    • Adela , si tu poti face asta daca ai totul asa aproape !!! 😉 Din pacate nu ne facem prea mult timp ptr iesirile in natura ,dar de noi depinde totul !! Multi cred ca eu am prea mult timp la dispozitie de-mi pot permite asta , ei bine , nu am , iar ptr a iesi duminica la o plimbare , sambata muncesc ca un rob !! :((((
      Ma bucur ca aceasta postare ti-a amintit de bunicul tau !! Si eu te pup !! 😉

  8. Minunat!
    Si mie mi-e dor de vremurile bune ale copilariei, cand mergeam cu tata la cules de ciuperci prin padurile de la poalele Bucegilor…
    Recunosc ca nu stiam de existenta acestor minunatii..insa mi-e tare, tare dor de gustul ghebelor, rosiorilor si al crestei cocosului…
    Multumim!

    • Multumesc !!! Offff , dar acum de ce nu mai poti merge ? Chiar daca o faci mai rar, fa-o !!! Iesirile in natura te incarca cu energie pozitiva , iar asta e minunat !!! 😉 Totul depinde de noi !!! Daca vrem , putem !!!
      Eu va multumesc ca ma urmariti cu drag !!! ❤

  9. Tare bine prezentat! Draga mea, poate te gandesti sa faci un mic album despre ciupercute , sa fie un mic ghid pentru cei ce se aventureaza in explorarea padurilor(dupa ciuperci!) si poate am contribui si noi, cei care mai avem prin arhive cu informatii, pozulici…zic si eu acuma la aceasta ora tarzie in care savurez virtual si complet craitele tale ! cu gand bun de a ajuta! Imi cer iertare daca pricinuiesc vreo neplacere cu aceste comentarii-propuneri.

  10. Da,de noi depinde…totul ! doar trebuie sa simtim ca Natura ne vrea binele,ne ofera sanatate-liniste,culoare,aer…Timpul e problema ?dar oare unde ne grabim ? Eu am simtit ca sunteti o persoana care munciti peste masura, dar faceti cu drag,cu placere, totul..Bine-nteles-si talentata si frumoasa si iubitoare…Va pup,cu dragoste ,cu admiratie,cu respect !

    • Monica , doar de noi !!!!! 😉 Am mai spus-o si o mai spun , nu cred ca as putea trai fara aceasta natura minunata !!!! Uneori si ptr mine timpul este o problema , dar o problema mai mica in comparatie cu a altora , iara asta este asa ptr ca eu o fac mai mica , nu ptr ca as avea prea mult timp liber la dispozitie !! Daca vrei sa iesi in natura , poti , oricand , oriunde, oricum !!! 😉 Multumesc frumos ptr toate vb frumoase !!
      Va pup si eu !!!

  11. Absolut minunate pozele! Felicitari din suflet!!!!!! Eu desi am padurea la 1 km de casa si ma plimb adesea, nu voi gasi in veci asa ciupercute frumoase. Si chiar daca le-as gasi, pentru ca nu pricep, sincer nu as avea curaj sa le culeg.

  12. Esti grozava cu pasiunea ta pentru cules ciuperci ! Ca pasiune pentru ciuperci am si eu.dar nici unde sa caut nici curaj sa le culeg nu am,in afara de cele cunoscute.Arata tare frumos si pozele tale sunt sugestive.In general se spune ca ciupercile viu colorate si aratoase sunt otravitoare.iata si o exceptie.

    • Pansy , esti tu o draguta !!! In copilarie nici macar nu puneam gura pe ele , nu mi-a placut deloc pana intr-o zi cand am fost cu tati la un restaurant si el si-a comandat ca si garnitura ciuperci , iar eu le-am mancat pe toate !! :)) De atunci le ador !!! Cat despre cules , doar de cativa ani fac asta !!!

  13. Sunt minunate fotografiile.Le-am admirat pe fiecare in parte.Eu una insa, nu am curaj sa mananc decat ciuperci cumparateTe pup!

  14. Multumesc tare mult draga mea pentru aprecierea blogului meu despre ciuperci. Raman tot invidioasa, aici nu am cum sa gasesc craite; dar ma bucut daca reusesc sa virusez si pe altii cu dragostea de natura si de ciuperci. Pozele sunt superbe!

    • Aprecierea e cat se poate de sincera !!!! Imi place ceea ce am gasit la tine !! Daca ai vedea cate ciuperci sunt prin zona aceasta , sigur ai fi si mai invidioasa !!! :):);) … insa eu chiar nu le cunosc pe toate !! 😦 Dragostea ptr natura o am de ceva vreme , iar de vreo 4-5 ani se pare ca si ptr ciupercile din natura !! 😉 Multumesc frumos !!!

    • Cosmin , Daiana , multumesc frumos !! 🙂 Ma bucur sa aud ca ati iesit in natura , cu totii avem nevoie de asta si trebuie sa ne facem timp ptr asta !!!;) Este exact asa cum spui tu , plus ca e un „drog” mult mai misto ,nu-ti face deloc rau , ci bine !!!! ❤

  15. Nu stiu daca erau craite ceea ce gaseam noi prin paduri acu vro’ 25 de ani.Dar seamana foarte mult.Le mancam si crude.Aveau un gust dulce si laptos.
    Nu-mi aduc aminte stadiul de ou, le gaseam mereu cu palaria formata.
    In orice caz mi-ai starnit amintiri frumoase cu pozele tale splendide!

    • Cred ca sunt grozave si crude , noi nu le-am incercat asa , insa au un miros inconfundabil !!! 🙂
      Lilly, ce ma bucur ca ti-am starnit frumoase amintiri !!! Uneori nu mai avem timp nici macar ptr amintiri …. 😦 Te imbratisez !!!

  16. minunat nu le cunosteam pe „craite ” si sunt atat de frumoase 🙂 scrieti foarte frumos felicitari pentru munca depusa si sunt bucuros ca am gasit „casuta cu mancaruri ” , 🙂

  17. Nu stiu, daca-s aceleasi ciuperci astea din pozele tale ( superbe !!! ) cu cele de le stiu eu de craite, parca aveau niste palarii mai franjurate, dar imi amintesc, ca erau asa portocalii si aveau un gust inconfundabil. Ah, o sa ma faci sa plec la toamna dupa ciuperci in muntii Pindului :)))

    • Porobabil ca sunt aceleasi .Noi am gasit foarte putine cu palaria deschisa la maxim si poate de aceea nu par asa franjurate marginile !! Asa este , gustul lor este inconfundabil !!! ❤ Eu zic neaparat sa colinzi padurile la toamna , e pacat sa NU !!! 😉

    • Buna Onu ,
      Nu lucrez in invatamant , ci in domeniul it !! 🙂
      Iubesc insa natura cu tot ceea ce inseamna ea , ador muntele si drumetiile , adierea vantului si parfumul pamantului …… si multe , multe altele !!! 😉
      Iti multumesc ptr vizita si aprecieri , inseamna enorm ptr mine !
      Un AN NOU minunat iti doresc !!

  18. Pozele sunt superbe. Craitele (Amanita cesarea) gasite de tine arata ca pentru expozitie.
    Aici, in upstate New York nu le-am gasit. Exista o varietate dar nu este comparabila cu cea europeana.
    Pana acum am gasit Pleurotus dar numai de culoare alba.
    De vreo doi ani am dat-o in patima ciuprcilor si am inceput sa umblu din doua in doua zile prin padure, in special dupa cele medicinale cum ar fi: Ganoderma Lucidum, Trametes Versicolor, Hericium Erinaceum, etc.
    Mi-ar face mare placere sa facem schimb de experienta in acest domeniu.

Lasă un comentariu