Tocanita cu mix de ciuperci de padure


Ciuperci de padure

Dupa  o zi minunata de toamna , plina de bogatie si imagini superbe ,  a urmat munca , multa munca si zau ca nu-mi pare rau  caci , rezultatul a fost unul extrem de savuros . Pe langa cateva caserole cu diversele ciuperci gasite si puse la pastrare in congelator , mi-am dorit sa pastrez aroma lor adunata la un loc  , si-n camara , in nelipsitele borcanele .

Pot sa va spun ca a iesit o nebunie . Toti cei care au savurat-o au fost invaluiti de placere :)) .

Daca aveti ocazia sa culegeti diferite ciuperci din padure , nu ezitati sa preparati aceasta tocanita . Sunt sigura ca o sa va placa la maxim !

Ingrediente pentru circa 12 borcanele :

  • 2 kg palaria sarpelui ( parasol , cuci ) – aici puteti vedea toate ciupercile folosite-n aceasta tocanita !!
  • 1 kg craite
  • 2 kg champignoane
  • 1 kg hribi
  • 2 kg ardei capia, rosu
  • 3 kg ceapa
  • 600 ml ulei
  • 2 linguri sare grunjoasa
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 15-20 catei de usturoi ( usturoi puneti fiecare dupa preferinta )
  • boabe de piper
  • 2 foi de dafin
  • sare grunjoasa ptr ardeii copti

Tocanita de ciuperci de padure pregatita pentru iarna

Prima data coaceti ardeii pe plita . Ii puneti intr-un castron incapator , presarati sare grunjoasa peste fiecare ardei , apoi ii acoperiti cu un capac si ii lasati sa se raceasca .

Spalati pe rand ciupercile , apoi le  rupeti fasii sau le taiati cubulete . Asta in functie de preferinta fiecaruia .Eu una prefer sa simt bucatile de ciuperci mai maricele atunci cand prepar ceva din ele .

Cucii ( palaria sarpelui ) si craitele le-am pus separat intr-un castron si le-am lasat crude , iar hribii si champignoanele  le-am oparit putin. Am perefrat ca pe cele din urma se le oparesc deoarece sunt mai inchise la culoare si innegresc fff tare preparatul.

Puneti asadar o oala cu apa pe foc , adaugati o lingurita de sare , iar in momentul in care apa incepe sa clocoteasca adaugati 3-4 pumni de ciuperci taiate si lasati-le sa dea 3-4 clocote .Le scoateti cu o paleta si le puneti la scurs intr-o strecuratoare .Adaugati alte ciuperci in apa si continuati asa pana terminati de oparit toata cantitatea de ciuperci .

Curatati ceapa si taiati-o solzi . Puneti la incins jumatate din cantitatea de ulei , apoi adaugati ceapa taiata si caliti-o pana devine sticloasa .

Cand aceasta este suficient de calita , adaugati ciupercile crude  , condimentati cu sare si piper si lasati totul la foc mic circa 30 de minute . Aveti grija sa amestecati mereu pentru a nu se prinde de oala . Adaugati apoi ciupercile oparite , frunzele de dafin si cateva boabe de piper si lasati din nou pe foc , inca 30 de minute .

Intre timp , curatati ardeii copti de pielita , le scoateti fiecaruia cotorul , apoi ii taiati marunt .

Ii adaugati peste ciuperci impreuna cu cateii de usturoi pe care i-ati zdrobit inainte intr-un mojar .

Lasati tocanita pe foc pana uleiul se ridica deasupra , insa nu uitati sa amestecati in aceasta pentru a nu se prinde .

Cat timp tocanita fierbe la foc mic , spalati fff bine borcanele , le puneti la scurs , apoi le bagati in cuptorul preincalzit si le lasati pana se usuca complet .Stingeti focul si le lasati acolo sa stea calde .

Cand uleiul este ridicat deasupra , puneti tocanita cu grija in borcanele sterilizate . Daca la suprafata fiecarui borcan vi se pare ca nu este suficient ulei , puteti incalzi intr-un ibric 50 ml ulei , iar deasupra fiecarui borcan , puneti cate-o lingura de ulei fierbinte.

Inchideti borcanele , le aranjati intr-o cratita cu apa calduta  (apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea fiecarui borcan ), apoi bagati cratita cu tot cu borcane in cuptorul preincalzit si le lasati circa 30 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca . Dupa ce au trecut cele 30 de minute , stingeti focul si le lasati pana a doua zi in cuptor , iar maine zi le puteti depozita in camara .

Tocanita o puteti prepara pentru a o servi ca si garnitura alaturi de-o friptura , alaturi de mamaliguta , sau de ce nu , asa cum am facut eu , o puteti prepara pentru zilele friguroase de iarna  .

Din minunatele ciuperci gasite-n padure , mai puteti prepara pentru iarna :

Ciuperci de padure uscate si pastrate-n ulei de masline  sau Zacusca cu bureti de fag – ca tot trebuie sa-si faca aparitia minunatii bureti !!😉

Tocanita cu mix de ciuperci de padure

Mmmmmm , eu deja imi imaginez cum servesc  aceste bunatati intr-o cabanuta la munte , ascultand cum lemnele trosnesc in foc si privind cum afara ninge , ca mai apoi sa ma-ncalzesc cu o cana cu vin fierbinte si aromat   , afara , inhaland mirosul gerului ….

Camara colorata va doresc  si nu uitati sa visati la tot ceea ce va doriti !!  :  )

Lasă un comentariu

22 comentarii

  1. O alta poveste fermecata!

    Răspunde
  2. Adina, ma primesti 2 zile la tine? Dar sa ai multe ciuperci in frigider!

    Răspunde
  3. Da da da si iara daaaaaa! Daca-i vorba de cuci si ardei copti atunci sunt fan forever…. Sunt mai mult decit sigura ca si gustul e pe masura descrierii si-a imaginarului vis-a-vis de reteta si nu cred defel ca ma insel.
    Magdo, cite ciuperci ai cules maica mea de scoti din ele atitea bunataturi, care mai de care de ne lasi acilea cu ochii-n soare sa ne prapadim de pofta ?????
    Hai ca iara ma raportez si la ceilalti da’ stiu sigur ca, cine intra pe site-uri de bucatareala si le citeste nu o face ca sa gaseasca info despre masini de spalat sau alte alea deci, isi asuma riscul precipitatiilor inerente…
    Lasa-ma sa tuc blidutul cela cu ardei si cuci ca-i nebun de bun si sa imbuc o daraba de pita cu salata asta fantastica. O s-o fac si-ti voi spune cum a iesit desi cam banui’ io cam cum sta treaba………………….
    Si merge o tucatura ardeleneasca si pe obrajii ceia frumosi ai tai, ca fara ea nu se poate si mai zic si-un saruminutele pentru reteta! Ca merita…

    PS : Nu se putea sa nu completez pentru ca mi-a venit o idee-intrebare geniala in neuronul inca functiona(bi)l : de ce oare nu exista un butonel, ceva, pe paginile astea…ca-n cataloagele alea de cosmetica peste care treci mina ca sa simti miros si arome ??? Iti dai seama cite ‘incercari’ ar fi pe butonul ala, mai ceva ca like-urile….

    Răspunde
    • Malucule drag ,
      Eram convinsa ca am raspuns la comentariul tau … dar habar nu am ce si cum s-a intamplat !! :)))
      Ehhhh , multe , multe am cam gasit ( asa vreo 4 plase pline ochi cu de toate ; ) ) !!!! Deci , iti dai seama cat am muncit eu cand am ajuns acasa , nu ? :(((
      Cat despre gustat , sunt sigura ca vei face si tu si vei fi incantata de rezultat !!!😉
      Mii de imbratisari !!!❤
      PS.Tu iti dai seama ce misto ar fi , si cate bale vor curge in nestiire ? :)))

      Răspunde
  4. ce te invidiez eu pentru ciupercile alea! in sensul bun, desigur:)

    Răspunde
  5. Ce bunatate! O saptamîna frumoasa :*

    Răspunde
  6. Sa nu ma intrebi ce ai gatit ca nu am vazut decat pozele:) Superbe!

    Răspunde
  7. Esti o norocoasa ca poti culege minunatiile astea cu mana ta! Grozav de buna trebuie sa fie tocanita!Pup!

    Răspunde
  8. Aș vrea să nu mă mai uit, dar nu pot.🙂
    Pare un blog al minunilor pentru minte, suflet și papile gustative.

    Răspunde
  9. Pai cam asa ceva, nu vad mancarea de poze:)
    Superbe draga Adina!

    Răspunde
  10. nu poate fi decat bun ce ai pregatit tu aici, arata perfect….;)

    Răspunde
  1. Oaspeti la masa: Cat’s kitchen | Oala lumii
  2. Daruri din camara mea , pentru voi …. | Cat's kitchen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: