Dulce Romanie – Provocarea lunii aprilie


Au trecut mai bine de doi ani de cand Mihaela-De prin lume adunate a lansat minunatul proiect Dulce Romanie , proiect care incepand de atunci s-a plimbat pe o multime de bloguri provocandu-ne cu fel si fel de ingrediente .

Pornind totul din octombrie 2010 chiar pe blogul Mihaelei cand aceasta ne-a provocat sa  gatim cu dovleac , apoi continuand ca urmatoarele gazde sa ne provoace rand pe rand cu alte ingrediente si cateva teme minunate .

Noiembrie  : Furnicuta Boscodina – Nuci si usturoi ; Decembrie  : Alison’s Trials – Peste si fructe de mare .

                                                               In 2011 :

Ianuarie  : Bucataria aromata – Rucola sau ciuperci , ciocolata si piper ; Februarie : Dulciuri fel de fel – Ciocolata ; Martie  : Bucataria furnicutilor -Vin si cafea ; Aprilie  : Bucate pe alese -Miere si/sau miel ; Mai  : Explora Cuisine – Sparanghel ; Iunie  : Dulcegarii Culinare  – Menta si Cirese ; Iulie  : Retete fel de fel – Fructe de padure si Busuioc ; August  : Papa bun – Pui si/sau Prune ; Septembrie  : Betty’s Kitchen – Vinete si Pere ; Octombrie  : My Fancy Cake – Cupcakes si Ziua recoltei ; Noiembrie  : Xandrine si ale ei ispravi culinare  – Mere si Hrean ; Decembrie  : Cooking with my soul – Ghimbirul si Prajiturele de Craciun .

                                                               In 2012 :

Ianuarie  : Mitinita – Detoxifiere ; Februarie  : Caietul cu retete – Drojdie si Retete de dragoste ; Martie : Cristina’s blog -Arome si culori -Pastele si Frisca ; Aprilie  : Blog de sotie fericita – Mac si Specialitati ptr Sarbatoarea Pascala ; Mai : Toata ziua in bucatarie – Spanac ; Iunie : Andie’s Veggies – Vegetarian si Caramel ; Iulie  : Simplu si Bun – Zmeura – Vanilie si branza de capra ; August  : Kiss The Cook – Copilarie si Levantica ; Septembrie  : All Day Cooking -Preparate din camara si Piersici ; Octombrie  : Placeri Simple – Cea mai buna reteta a ta ; Noiembrie  : De prin lume adunate – Ziua Romaniei ; Decembrie  : The Foodie Family – Bezele.

                                                                      In  2013 :

Ianuarie : Menta & Rozmarin – Cartofi si Mere ; Februarie  : Pasiune si culoare – Mango , Nuca de cocos si Bucatarie  internationala ; Martie  : Enjoy Dessert – Ziua femeii si Cacao si nuci .

Si iata ca am ajuns in  aprilie 2013 , mai precis pe 1 aprilie 🙂 , cu rugamintea sa luati in serios tot ce am scris aici pentru ca nu este nici o pacaleala  ; ).

Pana aici totul a fost usor , insa acum vine partea cea  mai grea , ci anume propunerile mele . M-am gandit si razgandit de cateva ori bune , iar la final mi-am propus sa va provoc cu ceva care sa reprezinte multe lucruri pe care eu le ador .

In primul rand , pentru ca iubesc natura si plimbarile la munte , si pentru ca abia astept sa vina vremea buna si sa ma duc sa culeg leurda din locurile mele magice 🙂 , va provoc sa gatiti cu LEURDA !!!!!

 Leurda culeasa din locurile mele magice :)))

In al 2- lea rand , pentru ca stiu ca multi dintre voi nu gasiti nici macar sa cumparati leurda , dar mai s-o culegeti din natura  , si cu scuze catre Mihaela ca aleg ceva ce a mai fost ales cu multe luni in urma , insa stiti bine cat sunt de innebunita eu  dupa ciuperci , va astept cu mare nerabdare sa gatiti cu  CIUPERCI –  fie ele culese din padure , cumparate din piata sau supermarket .

Ciupercile mele preferate !! ;) 1

Iar pentru ca  nicicare dintre noi nu putem trai fara ceva dulce , dar si pentru ca mie imi plac atat de mult prezentarile rustice care ascund in spatele lor povesti frumoase din timpuri de mult uitate , vreau sa vad cele mai frumoase si delicioase TARTE RUSTICE . Cu fructe proaspete , dulceturi , fructe din compot , branza dulce sau orice alt ingredient , insa neaparat sa fie intr-o prezentare rustica  !!!!

Tarte rustice

Ce ziceti ? Va plac propunerile mele? 🙂

Daca va plac ; ) , tot ceea ce trebuie sa faceti este sa :

 Gatiti cate-un preparat cu leurda si/sau ciuperci , si daca nu rezistati dulcegariilor , pregatiti si o tarta rustica prezentata intr-un cadru cat mai rustic.

Pentru cei care au blog : postati apoi reteta pe blogul personal cu un link la acest post + specificarea ca participa la Dulce Romaine , apoi trimiteti pe adinamagda78@yahoo.com  : poza voastra prefereta cu preparatul , numele vostru si numele blogului  + link catre reteta preparatului respectiv .

 Pentru cei care nu au blog , dar carora le-ar face placere sa participe , trebuie doar sa -mi trimita o poza cu preparatul pregatit , reteta acestuia si numele vostru pe aceeasi  adresa de mail mentionata mai sus . M-as bucura nespus de mult ca cei care ma urmaresc cu drag in  tacere  sa participe la aceasta minunata editie a provocarii Dulce Romanie .

Va astept cu mare nerabdare preparatele pana cel tarziu pe data de 29 aprilie , urmand ca pe 30 aprilie acestea sa participe la frumoasa parada din aceasta  luna .

Spor la gatit si multa inspiratie  !!

114 gânduri despre “Dulce Romanie – Provocarea lunii aprilie

  1. Magda, bine ai venit la Dulce Romanie! Uitasem ca au fost odata ciupercile, dar e super, ca mai gasim si mai inovam si alte idei de preparare. Iar daca leurda nu o gasesc aici, m-ai „prins” bine cu partea cu tartele. O sa ma straduiesc sa fie cat mai rustica 🙂

    • Mihaela , imi pare rau ca nu mi-am facut curaj sa gazduiesc provocarea pana acum , insa cel mai mult ma incurca timpul liber , dar cum bine stii , am zis ca daca tot aman niciodata nu voi avea timp liber ptr a gazdui minunata ta provocare ! Cat despre alegerile mele , ma bucur ca am ales leurda sau ciuperci , iar tartele intr-o prezentare rustica , chiar sunt o provocare ptr multi/multe !!! 😉
      Te astept cu drag si multumesc ptr tot !!

  2. Nici ca se putea o mai buna alegere 🙂 Si eu sunt o impatimita a plimbarilor la munte, de aceea leurda si ciupercile de padure mi se par alegerea ideala, desi in luna asta nu stiu ce ciuperci vom gasi si probabil vom fi nevoite sa folosim ciuperci de cultura. Tartele rustice de asemenea suna bine 🙂

    • Ce ma bucur sa aud asta !!! Eu abia astept sa se topeasca zapada sa mergem dupa leurda , cat despre ciuperci , daca tine vremea asa , s-ar putea sa avem noroc prin mai , daca nu in aceasta luna !!! 😉
      Te astept cu drag la parada !! Mult spor in tot ceea ce-ti propui sa faci !!!!!

  3. Ce alegeri frumoase ai facut. Imi place leurda foarte mult, ciupercile si mai si..si de ceva timp am o pasiune pt tarte. Doamne ajuta sa ma mobilizez si sa fac si eu macar o reteta.
    Te pup

  4. As fi bagat mana in foc ca nu vor lipsi ciupercile, care de altfel imi plac la nebunie! Sper sa nu treaca prea repede luna asta 🙂 si sa reusesc sa fac fata invitatiei pentru care iti multumesc!
    Pupici!
    Propunerile sunt supeeeer! Toate!

    • :):) Teo , si eu sper sa aveti cu toate timp sa faceti macar o reteta !!! Ma bucur ca-ti plac propunerile mele si te astept cu drag sa participi !! Mult spor si o luna minunata iti doresc !!

  5. Pentru primele doua putea sa garantez.. :)) Mai ales ciupercile 😛
    Imi plac foarte tare toate ingredientele tale.. De vre-o 2 saptamani urmaresc leurda, dar inca nu s-a facut la noi.. Deci mai astept putin 🙂
    Voi fi nelipsita de la provocare, sa stii!!
    Te pup draga mea si-ti doresc spor la treaba!!!

  6. Iti multumesc nespus de mult pentru invitatie, leurda sigur nu am cum sa fac pentru ca pe meleagurile mele nu gasesc, insa din cate-am inteles mai sunt doua alternative, ciuperci sau „ceva bun” prezentat rustin.
    E timp suficient, sper din tot sufletul sa pot participa!

  7. Imi plac mult alegerile facute,numai ca leurda iese din ecuatie 😀 ,nu gasesc aici .Dar n-am sa lipsesc,si eu iubesc ciupercile ,nu mai spun tartele.Pupici

  8. Adina, interesanta provocare.Leurda e un subiect tabu, ca aici nu se gaseste deci o tai de pe lista.Imi raman ciupercile si prezentarea rustica.Imi place prezentarea rustica!!!!

  9. Excelenta alegere! Intrebarea mea este urmatoarea. Daca am deja pe blog, sa zicem doua retete cu doua ingrediente pot trimite linkul sau trebuie sa le gatesc special pentru parada? Intreb pentru ca una din retete contine un ingredient din padure si nu as modifica formula pentru ca rezultatul nu va fi acelasi. Iti multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Buna Ana ,
      Imi pare rau ca-ti spun asta , insa preparatele trebuie neaparat sa fie postate in aceasta luna ca sa poti participa la provocare . Si eu astept sa pot merge sa culeg leurda din padure si sa fac ceva pana la sf lunii , ptr ca gustul nu se compara cu cea cumparata te miri de unde , asta ca sa nu mai zic de ciuperci !! 😉
      Poate reusesti insa sa pregatesti ceva bun in aceasta luna si sa participi la parada !! Te astept cu drag !!
      O seara frumoasa !!!

      • Nu e nicio problema, vroiam sa particip cu formula de paine cu maia si cu adaos de galbiori dar daca nu se poate, nu se poate 🙂 Cu siguranta voi participa cu vreo doua retete rustice. Iti multumesc si iti doresc o seara frumoasa! Cu drag, Ana

      • Trebuie sa respectam regulamentul Mihaelei ptr aceasta provocare !!! 😉 Te astept cu mare nerabdare cu celelalte retete !!! 🙂
        O seara minunata !!

  10. Multumesc pentru invitatie,nu am participat niciodata,sper sa-mi fac putin cuaj acum pentru ca ai facut o alegere cum nu se putea mai sanatoasa si gustoasa iar mie-mi plac foarte mult!!
    O zi buna!!

    • Lubita , chiar nu-ti trebuie curaj ptr asa ceva , ci doar putin mai multa vointa !! 😉 Ma bucur mult ca-ti plac propunerile mele , iar eu te astept cu drag cu cel putin o reteta !! 😉
      O zi frumoasa si tie !!

  11. Mutumesc frumos de invitatie. Pe ultimele doua provocari le-am ratat, dar acum incerc sa raspund cu mare drag. Cat despre alegererie facute, sunt minunate si cred ca te reprezinta. Nu cunosc o mai mare iubitoare de natura ca tine. Te sarut!

  12. Asa deci…provocare dupa provocare! 😀 Apai, daca-i bal , poi bal sa hie! Adino, io nu-s maestru bucatar, nu-s nici Jamie(desi-l iubesc cu-o dragoste din cele iremediabile si irecuperabile) chiar daca el m-a invatat sa buchisesc marea taina a bucatarelilor cu sau fara dichis sau mestesug si, mai ales, fara sa stau cu nasu-n cratiti cu orele, nu-s nici macar ca si maica-mea care face din te miri ce o mare arta, ca de buna-mea ce sa mai povestesc! Ador bucatareala simpla si simplista dar atit de savant imbirligata in stiinte stiute doar de mosii si stramosii nostri cum ador si bucatariile italiana si indiana. Dar, virful topului ii revine fara drept de contestatie din parte tuturor, bucatariei romanesti, bineinteles cu influentele si specificul regional ! Asadar, dupa polologhia de introducere a intentiei (ca doara nu se putea altfel, asta ca sa ma aliniez trendului lansat de pontilica catre nemtasca Merkel!) vin si io ca musca si bizii pe deasupra laptelui ! Deci, nu-s doct sau as al oalelor insa ceea ce fac, fac asa cum simt (cu tate cele simturi intacte!) . M-as alatura provocarilor lansate insa….leurda nu si-a itit obraznicia dintre ape si zapezi, tarte n-am facut in viata mea in afara de acel linzer nemtesc care numai tarta nu e, iar cu ciuperci, in afara de topala sau de clasicele(deja) ciuperci usturoaie fripte pe plita, pe care le facea citeodata buna-mea, habar n-am ce s-ar mai putea face! Aci exclud bineinteles decorul frumos taiat (din palariile ocoselor champignoane cumparate de la market) si bune de pus pe pizza ! In ciupercile de padure n-am incredere pentru ca nu le cunosc asa ca, nu le culeg. Facui si cuprinsul la alocutiune! 😀 Acum, urmeaza finalul/incheierea cu solicitarea unor lamuriri absolut necesare prestarii pt. tema, adica:
    1). Daca e vorba de ,, Dulce, Romanie”… NU POT veni cu retete indiene spre exemplu, io asa am gindit …s-ar putea sa merg paralel cu mesajul transmis si sa nu-l fi inteles exact !
    2). Daca gasesc leurda, incropesc eu ceva ca parca-parca avea bunamea ceva prin amintirile ei! Dar daca nu gasesc verzitura…ce ma fac ?
    3). La capitolul tarte…aci m-ai bagat in ceata! O sa caut ceva care sa poarte numele asta, ceva ce poate fi facut de-un nestiutor la capitolul asta…si daca nu, atunci ce ?
    si 4). …insa nu cel de pe urma, daca unele retete care-mi zbirniie deja neuronii sinapsati(!) exista facute si fotografiate, deci publicate, se mai pune la socoteala? Sau trebuie sa fie ceva ce luna asta se va presta?
    Cam astea-s marile dileme bucataresti si tematice dupa cetirea materialului aci de fata. Si mai e ceva. Probabil ca, cine-mi citeste kilometrul de comentariu (cu rabdare, ca altfel nu merge, ca nici eu nu mai stiu exact ce-am zis si te exclud din categorie pe tine pt. ca tu trebuie sa-mi raspunzi 😀 dar a ta-i vina cu provocarea asta!) o sa se intrebe, probabil retoric daca nu chiar, zau ca, pe buna dreptate: „ce-o mai fi cautind si asta la o asemenea tema? de ce?”. Uite „d-aia” zic io, ca stiu ca in viata nu faci doar ce-ti place sau ce nu! Si, cum unul dintre gemenii din mine imi sopteste mefistofelic :”Du-te ca doar nu esti mamaliga”…celalat surat al lui, angelicul, ma trage de urechi si-mi arata buca obrazului : „Ce sa cauti tu acolo, nu vezi ca acolo-s maestrii? Te faci de ris, de-a binelea!”.
    Pe cine am ascultat se subintelege, altfel toata nebunia asta de scriitura nu si-ar mai fi avut rostul. Si mai am un motiv ca sa particip : pt. ca mi-e draga banatanca ca-i cu atita bun simt de face si-o fecioara sa roseasca iar blogul e oglinda ei personala.
    Ei, uite ca d’aia!

  13. Hei , hei , hei !!!! De unde sa m-apuc eu acuma sa-ti raspund ? :))) De la inceput , nu ? :)))) Su mai conteaza ? :))))
    Am lasat eu cumva impresia ca-s maestru bucatar sau Jamie (si mie mi-l place de numa , dar in primul rand imi plac gradinile lui si bunatatile cultivate in ele , apoi tot ceea ce urmeaza, desigur 😉 ) . Deci , sa ne facem intelesi : zau ca aici nu e nici o adunare a maestrilor , si zau ca eu nu fac nici o diferenta intre cei care vor participa si cu ce vor participa , ci pur si simplu imi doresc cat mai multe retete la aceasta provocare unde chiar vreau sa adun si oameni care nu sunt ffff pasionati de bucatareala , si chiar oameni care nu detin nici un blog , dar care sunt convinsa ca gatesc , chiar daca e vb de cele mai simple preparate .Vreau sa adun toti oamenii dragi sufletului meu ( si aici nu cred ca trebuie sa mentionez pe nimeni caci va stiti cu siguranta ) .
    Acum , daca e vb de ” Dulce Romanie ” , regulamentul Mihaelei spune asa : „As vrea ca ingredientul sau tema sa fie romanesti, dar reteta poate fi din orice parte a lumii . ” Deci ,Mala draga : leurda culeasa din padure nu cred ca voi gasi nici eu pana la sf lunii ( inca mai sunt zapezi si pe aici , din pacate 😦 ) , dar in piata te asigur ca e aparuta de mult si azi chiar am vazut si-n supermarket , nu ca as recomanda-o , dar daca alta varianta nu avem , o alegem si pe aceasta !!! Despre ciupercute , iufff , nu ai idee cat mi-as fi dorit ca la aceasta editie sa le pot folosi pe cele proaspat culese de mine din padure , dar si dorinta aceasta cred ca va trece pe langa mine si tot la piata voi ajunge sau la supermarket ptr a putea ajunge in posesia acestora !!! 😦 Despre alegerea dulcelui ( a tartelor ) , m-am gandit ca majoritatea sunt iubitori de dulce si atunci nu puteam alege doar leurda si ciupercile . De aceea am si facut cele trei propuneri , ca fiecare sa poata alege ce gaseste sau ce pofteste . Pentru a participa la provocare este suficienta o singura reteta , ci nu trei , insa neaparat trebuie prestata si publica in aceasta luna !!!! 😉 Mala , si ZAU ca mi-ai facut o pofta de nedescris cu ciupercile gatite pe plita , hmmmm , cu mult usturoi …. deja simt c-o iau razna , crede-ma !!! :)))) … sau tre’ sa JUR ? :))))
    Nici nu mai stiu daca am raspuns sau nu la tot ce trebuia , insa sunt convinsa ca geamanul diabolic te va face sa gatesti ceva : „ca doar nu esti de mamaliga ” 😉 , iar celalalt , cel angelic , te va indruma sa trimiti reteta si poza catre mine , caci banateanca asta , care nu este o maestra in nici o arta 😉 , te astepata cu mare , da MARE drag !!
    PS.Si uite cat ai scris si nici urma de tzucatura !! 😉 ❤

  14. Este pentru prima data cand imi fac curaj sa particip la provocare:) Imi plac foarte mult propunerile tale. Am descoperit leurda acum doi ani, a fost dragoste la prima… degustare. De ciuperci nici nu mai spun, am si acum la congelator niste hribi:) Iar tarta… o voi lua ca pe o provocare personala.
    Multumesc Magda!

    • Mihaela, pentru aceasta provocare nici nu-ti trebuie curaj , ci doar dorinta !! 😉 Ma bucur enorm sa aud ca iubesti tot ceea ce am propus eu , inseamna ca suntem la maxim pe aceeasi lungime 😉 .Te astept cu drag si nerabdare la provocare !! 😉
      O zi frumoasa !!

    • Draga mea ,
      Toate retetele care participa la provocare ( inclusiv a ta 😉 ) vor fi postate pe data de 30 aprilie intr-o minunata parada !!!
      La aceasta postare sunt doar raspunsurile catorva fete care au trimis retetele catre provocare .
      O zi minunata iti doresc !!!

    • Rodette ,
      Tot ce trebuie sa faci este sa pregatesti un preparat cu leurda si/sau ciuperci , sau o tarta rustica cu fructe ( sau cate-un preparat cu fiecare propunere , asta ramane la alegerea ta ), sa postezi reteta pe blogul tau cu link catre provocarea aceasta , apoi sa-mi trimiti pe adresa de mail :adinamagda78@yahoo.com , o poza cu preparatul , numele tau , numele blogului si link catre reteta ta postata deja pe blogul personal . La sfarsitul lunii , mai precis pe 30 aprilie, toate retetele primite vor participa la parada !!! Te astept cu drag !!!!
      PS.Totul este virtual !!! 🙂

  15. […] Am reuşit într-un final să pregătim ceva pentru provocarea Adinei, pe care o urmărim cu drag. Tarta a fost excelentă, chiar dacă a fost făcută la repezeală 🙂 Din păcate, timpul nu ţine cu noi şi nu am pregătit chiar ceea ce ne doream, dar suntem mulţumite de rezultat. Noi am folosit un amestec de fructe, pentru că asta aveam în frigider, dar bineînţeles că se pot folosi doar nectarine sau doar căpşune, sau orice alte fructe, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Asadar, cu aceasta reteta participam la Dulce Romanie- Provocarea lunii aprilie. […]

  16. […] Dacă nu vrei să ratezi cumva primăvara, mergi la piaţă şi umple sacoşa cu legături de ştevie, lobodă, untişor, leurdă, ceapă şi usturoi verde. Se găsesc doar acum, sunt ieftine, sunt gustoase şi sănătoase. Combinate cu paste, capătă un statut simandicos de “fusion food”. Dar nu e nimic simandicos aici, se prepară foarte repede şi ceea ce le face să arăte şi bine în farfurie este chiar simplitatea. Culorile te fac să mănânci cu ochii. Cu această retetă sanatoasă si foarte gustoasă participăm la Dulce Romanie- Provocarea lunii aprilie. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s