Asa cum am spus in postarea in care v-am aratat minunatii bureti de fag peste care am dat noi in padure , si pe care i-am cules cu atata bucurie , am facut si o multime de bunatati din ei , iar prima reteta cu aceste delicii ale naturii , este aceasta , o simpla tocanita de bureti de fag , aromata cu un manunchi de sanatate , ci anume : leurda !!
Pe langa aceasta reteta postata , mai puteti gasi pe blog inca doua retete cu delicioase ciupercute :
- Tocanita cu ciuperci de padure (manatarci si craite )
- Tocanita de ciuperci cu smantana (pleurotus si champignon )
Dar sa revenim la reteta de azi , ptr care aveti nevoie de :
Ingrediente :
- 1kg bureti de fag , culesi direct de la sursa :)) ( ce mandra sunt cand spun asta !!! ) ( sau ciuperci pleurotus , culese direct din supermarket !! 😦 )
- 50 g unt + 2 linguri ulei de dovleac ( sau orice alt ulei aveti )
- 5 fire ceapa verde
- 2 fire usturoi verde
- 1 legatura de leurda , tocata maruntel
- sare
- piper alb
- 100 ml smantana ptr gatit
- 2 linguri faina
Spalati bine ciupercile , le curatati de pamant , daca este cazul , apoi le rupeti fasii potrivite .
Spalati si ceapa verde, usturoiul si leurda , apoi ceapa si usturoiul le taiati rondele , iar leurda o taiati in fasii subtirele .
Topiti untul intr-o tigaie , adaugati uleiul , apoi ceapa si usturoiul taiate rondele , si lasati la foc mic 2-3 minute.
Puneti si buretii de fag rupti in fasii si amestecati bine totul .Acoperiti cu un capac si lasati pe foc circa 20 de minute.Ciupercile vor lasa sucul lor propriu , dar in tot acest timp , mai amestecati in tigaie ptr a nu se prinde ( daca a scazut prea tare sucul lasat de ciuperci si ele nu vi se par facute , mai puteti adauga 1/2 cana apa ) .
Pana acestea se fac , amestecati leurda cu putina sare grunjoasa ( o zdrobiti putin cu mana 😉 ). Intr-un bol micut , amestecati faina cu smantana , pana obtineti o pasta fina , fara cocoloase :).
Cand ciupercile sunt aproape gata, le condimentati cu putina sare ( atentie !! , nu puneti prea multa sare , deoarece ati pus si peste leurda si apoi o sa fie prea sarata tocanita !! ) si piper si amestecati bine .Adaugati si smantana amestecata cu faina, amestecati totul , si mai lasati sa dea 2-3 clocote , iar la final adaugati leurda amestecata cu sarea si stingeti focul.
Eu am adaugat leurda la sfarsit ptr a incerca sa o consum cat mai cruda , dar voi o puteti adauga impreuna cu ceapa si usturoiul , iar la sfarsit puteti pune patrunjel tocat marunt.Alegerea e a voastra !! 😉
Puteti servi aceasta tocanita ca si garnitura la diferite tipuri de carne , sau o puteti servi ca atare !
POFTA BUNA !!
as papa si eu un pic din tocanita ta!!!!delicioasa!
Chiar este delicioasa !! 😉
Yummy!Buna tare tocanita ta!Pup!
Buna rau fu !! :)))
Apetisanta tocanita.O seara buna!
Multumesc frumos !!
Vre-o 2 farfurii am papa!!! Dar binenteles ca nu mai ai… si eu habar n-am unde gasesc ciupercile astea… 🙂
Pupici
Nu mai am , dar daca ajungi la mine , fac repede alta portie , si poti papa cat cuprinde !! 😉 Nu gasesti nici in supermarket ? 🙂
o bunatate de mancarica!Pup
Noua ne plac fff mult ciupercile , sunt nelipsite din frigider sau camara !!!
Primesti musafiri la masa ?
Sigur ca da !!! Haide !! 😉
Sunt moarta dupa ciuperci, iar tocanita ta arata demential.
Si eu sunt !!! 😉 Multumesc frumos !!
draga Cat, mi-ai starnit o pofta incredibila cu cele doua tocanite de ciuperci – eu, una, le ador si sunt oricand gata sa le infulec!! cat despre buretii de fag… grozav este un cuvant prea mic!
Draga mea , si eu le ador , iar ai mei de multe ori fac misto de mine , nu exista saptamana sa nu fac ceva cu ciuperci , iar cand merg in supermarket si le vad frumoase , cumpar , sa am in frigider , ca de facut gasesc mereu sa fac ceva !!! 😉 Acum insa sunt super happy , am provizii serioase din padure !! 😉
draga mea, te asteapta un premiu la mine pe blog. Vino si ridica-l! Te pup
Multumesc frumos !!!
de doua zile visez la ele 😦
Hmmmmm , si mai stai pe ganduri !!! 😉 Visele frumoase trebuiesc indeplinite !!!
wow,ce bunatate
Ma bucur ca -ti place !!!
Sa mori încet ca indienii, lînga vasul cu tocanita! Arata super! Te pup!
Ehhhh , nu tre sa mori langa vas !!! 😉 Tre savurat la maxim !!!
Minunat arata si tocanita si pozele tale! Eu nu sunt fan ciuperci, dar mancarica asta a ta arata foarte bine! Chiar imi place. Pup!
Ma bucur ca ti-a facut cu ochiul chiar daca nu esti fan 😉 , poate totusi te incumeti si-o incerci !!!
Foarte faina reteta!
Felicitari pentru blog! 😉
E o reteta simpla , dar gustoasa !!!
Multumesc frumos !!!
[…] Tocanita de bureti de fag cu leurda […]