Ciuperci de padure uscate si pastrate-n ulei de masline


Ciuperci uscate si pstrate-n ulei de masline

Acum mai bine de-o saptamana am pornit intr-o mica plimbare in cautare de ciuperci . Prea multe nu am gasit , insa au fost suficiente incat sa mancam cateva prajite pe plita cu putina sare si usturoi si sa ne facem o micuta pofta ,  iar  cateva am pastrat pentru a incerca sa le usuc in cuptor . Si bine am facut caci pot spune ca acestea sunt ciupercile care se preteaza cel mai bine la asta . Nu sunt apoase deloc .Sunt chiar uscatele si perfecte pentru a fi uscate .

Le puteti vedea mai jos cat sunt de frumoase , iar aici le puteti vedea cu palarioara  mult mai deschisa .

Palaria sarpelui / Burete serpesc /Parasol

Pentru acestea aveti nevoie de :

  •  ciuperci de padure ( proaspete) – eu am folosit palaria sarpelui ( cuci , parasol )
  • sare de mare
  • catei de usturoi
  • boabe de piper
  • ulei de masline

Separati palariile de picioruse , asta in cazul in care aveti ciuperci de acest gen pentru ca piciorusele acestora nu sunt bune deoarece sunt destul de fibroase si goale pe dinauntru . Palariile le curatati cu grija cu ajutorul unor prosopele de hartie ( nu trebuie sa le spalati !!! ) , apoi le rupeti sau le taiati fasii nu fff subtiri deoarece in timpul uscarii nu mai ramane mare lucru din ele daca sunt prea subtiri .

Aranjati fasiile pe o tava in care ati pus hartie de copt si presarati pe ele putina sare de mare .

Bagati tava in cuptorul preincalzit si lasati-o la foc minim cu usa intredeschisa . Eu le-am tinut circa 3 ore . Cand acestea sunt aproape uscate , puneti cativa catei de usturoi necuratati ( eu am pus cate 3 in fiecare borcanel )  in tava .Lasati usturoiul sa se coaca .

Stingeti apoi focul si le lasati sa se raceasca tot cu usa intredeschisa .

Ciuperci de padure uscate

Dupa ce acestea s-au uscat si racit complet , le asezati in borcane spalate si sterilizate , presarati din nou peste ele sare de mare , adaugati boabele de piper si cateii de usturoi copt ( curatati de data aceasta ; ) ) , apoi turnati uleiul de masline pana acestea sunt acoperite complet .

Depozitati borcanelele in camara pana va vine cate-o idee pentru a folosi aceste mici delicii ale toamnei  : ) . Eu am ceva idei , dar despre ele veti afla cand vine inghetul !! : ))))

Borcanelele din camara mea :) <3

Sper ca va place ceea ce am facut , dar nu in ultimul rand sper ca va plac borcanelele mele rustice !!! De anul trecut , de cand am descoperit ca pot imbraca in sfoara diverse , nu ma mai opresc ……. dar bine-mi pare  caci rezultatul e chiar extrem de placut !!

Camara plina de culoare sa aveti !!

55 de gânduri despre “Ciuperci de padure uscate si pastrate-n ulei de masline

  1. Trebuie neaparat sa incerc! Si mie imi plac ciupercile astea, au un gust vag de nuci si sunt extrem de bune pane. Daca gasesc neaparat fac, pentru ca sunt sigur potrivite la un antreu special

    • Tare m-as bucura sa le incerci !!! Noi culegem destul de multe ciuperci , insa astea zic ca sunt perfecte ptr uscat ptr ca nu sunt apoase deloc , iar gustul lor imi place cel mai mult .Sunt fff aromate !! 😉

    • Razvan , ma bucur ca-ti place ce ai gasit aici !! 😉
      Ciuperci nu cunosc decat cateva feluri , mai precis vreo 5: buretii de fag ,champignoanele , craitele, palaria sarpelui si manatarcile ( manatarcile se gasesc totusi destul de rar aici , sau inca nu am descoperit eu locul unde le pot gasi :))) ) , iar ceea ce nu cunosc , nu mananc !! 🙂 Imi sunt insa suficiente cele pe care le cunosc , la restu nu ma risc ! 😉
      Daca vrei sa cunosti mult mai multe despre ciuperci , iti recomand cu drag blogul Luisei : http://luise-ciuperci.blogspot.ro/search/label/Buretele%20%C5%9Ferpesc unde gasesti toate informatiile necesare !!!
      O zi frumoasa iti doresc !!

  2. grozave borcanasele tale, iar despre ce contin ce sa mai zic…cred ca e foarte bun!
    De ceva vreme incoace am inceput si eu sa indragesc ciupercile, nu a fost dragoste la prima degustare dar pe zi ce trece parca ne ‘intelegem’ tot mai bine 🙂 Te pup

    • Vasi draga , ce ma bucur ca esti aici !!! ❤
      Uite ca nu stiam ca le zice si ciopartani 😉 … cauta-i peste tot , nu doar in gradina !!! Zau e pacat sa-i ratezi !!!
      Te pup si eu cu drag !!!

  3. M-ai lovit cu cucii! Singurele ciuperci pe care le maninc oricind si cu cea mai mare pohta ce-o pohtesc! E drept ca doar pe astia-i pot deosebi de cei otravitori pt. ca exista si cuci…”nebuni” de mincat! Plus ca mi-i plac cruzi, fara nici un tratament termic prealabil inainte de-ai face snitele!
    Huhhhh….faini mai is si sunt sigura ca si la gust sunt exceptionali! Asa mi-as viri acum un darab de pita calda in borcanul tau, idee nu ai! Iar ma trimiti pe aratura lesinului gurmand cu preparatele tale Adino!
    Hai ca numa’ semne de exclamare am pus p’acilea si asta zice multe…
    O tucatura zdravana pentru banatanca mindra! ❤

    • 🙂 🙂 Sa stii ca eu nu am mancat niciodata cruzi , insa mirosul lor atunci cand ii culeg , ma „imbata” cum nu se poate mai frumos .
      Snitelele sunt o nebunie , dar la fel de buni sunt si perpeliti putin pe plita cu putina sare si usturoi . Iufff , deja mi-e pofta de mor !!! :))))
      Maluca mea draga , musai tre’sa-ti fac un colet cu cateva bunatati d-astea 😉 , poate-ti aduc o lecuta de fericire in suflet !! ❤

      • Zau ca-mi place sa maninc! Ce mama saraciei sa fac daca am butonii de pe limba setati a-si da verdictul nebun atunci cind intra in contact cu minunatii? Ca mai vine si imaginatia si le da una dupa ceafa sa-si faca treaba asa cum trebuie si asta-i drept !
        Deci…la bucate-nainte fatuca draga!
        Si-o tucatura(de rigoare) si de acompaniament la comanda! ❤

      • Mala , zau ca si mie-mi place , dar am noroc ca ma satur cu putin , ca altfel …. as ajunge vai de mine !! :))
        PS.Sper sa nu uiti vreodata de tucatura ardeleneasca , ca tare m-am invatat cu ea !!! ❤ ❤

  4. Foarte frumos prezentate dind pofta celor care se uita la aceste bunatati deosebite de ceia ce cumparam la magazinele alimentare.
    Fiecare ar trebui sa aibe un loc o camera rece de stocat pentru iarna alimentele necesare.
    Bravo !

    • Multumesc din suflet !!!
      Sa stii ca eu nu cumpar conservaraie din supermarket deloc !!! ….. insa iti pot spune ca nu ma mai incape nici congelatorul , nici camara . Imi place enorm sa am provizii fel si fel ptr anotimpul rece , desigur , pregatite de mine !!!! 😉
      Multumesc ptr vb frumoase !!

  5. E bine ca ai cunostinte despre cum arata ciupercile, astfel poti merge sa le culegi din padure.
    Din pacate eu nu le stiu iar singurele ciuperci la care am acces sunt cele din comert, crescute in sere sau eu stiu in ce medii artificiale.Gustul , stiu…difera enorm.
    Ce frumos e cand ai asa ceva pus pe iarna.Cred ca şad tare bine camara ta pe rafturi astfel de bunataturi. 🙂

    • Sa stii ca , cunosc fff putine , insa cele pe care le cunosc imi sunt suficiente 😉 .Prin padurile prin care umblam noi mereu , si crede-ma , sunt multe 😉 , gasim zeci de feluri de ciuperci , insa nu avem curajul sa le culegem pe toate , in schimb , ma multumesc fotografiindu-le !!
      E frumusica camara mea , dar cam neincapatoare in ultimii ani !! :)))

  6. Ok, am citit raspunsul tau si revin cu aceeasi convingere ca ciupercile alea rosii cu buline se numesc palaria sarpelui(sunt otravitoare), iar cele care le usuci tu se numesc burete serpesc si sunt intr-adevar comestibile.Le gasesti in dictionarul enciclopedic frumos grupate ( comestibile si necomestibile) si cu denumiri. Poate n-are importanta cata vreme tu ai folosit si pozat ciuperci comestibile, dar totusi n-as vrea sa cream confuzii in ideea de a nu induce pe cineva in eroare, involuntar bineinteles.
    Am mai deschis si alte pagini si am aflat ca in anumite zone se numesc intr-adevar la fel, dar evident sunt foarte deosebite.De aceea cred ca de referinta trebuie sa fie dictionarul enciclopedic.
    Sunt mare fan ciuperci, de fapt bureti se numesc in zona mea ciupercile culese din padure.Eu sunt din Suceava, dar locuiesc de multi ani in Bucuresti si din pacate n-am mai participat de mult la un cules de bureti,care de altfel este traditie in Moldova.Faceam acest „sport” de foarte mica, dar nu ma consider cunoscatoare absoluta, stiu doar cateva specii si daca as merge acum la cules de bureti numai dupa alea m-as uita.
    In topul preferintelor sunt ghebele si hribii, cu buretele serpesc e responsabil tatal meu, eu una n-am cules niciodata, dar am mancat si da, sunt foarte buni.
    Daca aveti ocazia faceti ciorba de hribi, chiar si uscati(se gasesc prin hiper marketuri), n-o sa regretati.Gasiti retete pe net suficiente.

    • 🙂 🙂 Pai iti spusesem in comentariu ca stiu si eu ca cele necomestibile ( cele cu palarioara rosie si buline albe ) se numesc la fel , si chiar mi-am atentionat cititorii in postarea aceasta ( vezi ultimele doua poze din postare ) :https://catkitchen.wordpress.com/2012/10/13/frumoasele-craite/ , ca de aceasta amanita ne putem bucura doar fotografiind-o 🙂 .
      Sunt fel si fel de denumiri date tuturor ciupercutelor ,fie ele in dictionarul enciclopedic sau nu , dar eu consider ca atata timp cat poti deosebi o ciuperca otravitoare de una comestibila prin felul in care arata , le putem spune oricum 🙂 .
      Anul viitor , cand voi face o postare despre aceste ciuperci , voi specifica si cele spuse aici .
      Sa stii ca nici eu nu stiu mai mult de 5 feluri de ciuperci , si nici pe departe nu ma consider o mare stiutoare , insa nu consider ca ceea ce am scris pe blog despre ciupercile pe care le stiu , am facut-o gresit !!
      Mmmmmm , eu ador craitele si buretii de fag ( poate i-ai vazut deja aici :https://catkitchen.wordpress.com/2012/05/22/buretii-de-fag-m-au-facut-fericita/ ) , dar ciorbita de hribi nu am facut pana acum , insa m-ai pus pe ganduri .Am cateva caserole cu hribi congelati , iar daca stii vreo reteta pe care o savurezi cu placere , o poti scrie aici , iar eu promit ca o voi face cat de curand !! 😉
      Iti multumesc pentru tot !!
      O seara frumoasa !!

      • Cam tarziu vin cu raspunsul, dar sper sa fiu inteleasa ca e din cauza iuresului in care traim.Pentru ciorba de hribi nu am o reteta speciala, totusi ce este sigur e ca vor predomina hribii, iar celelalte legume obisnuite de ciorba nu trebuie sa fie decat in cantitati moderate, asta deoarece la ciorba de hribi se pune si orez si cred ca in general nu doriti o tocanita ci o ciorba.Poate ca sunt cam evaziva in ce priveste cantitatile, dar nu pot fi altfel pentru ca la ciorbe mereu am facut dupa ochi, dupa bunul simt al gospodinei si nu cu cantitati clare. Ce stiu sigur ca la o oala de 4L folosesc un borcan de 800g de hribi conservati.Hribi uscati n-am folosit niciodata, dar v-am sugerat in ideea ca nu are toata lumea hribi la borcan cum am eu. Se acreste cu bors. Pentru cei care sunt fani smantana, aceasta se adauga in farfurie. Pofta buna!

      • Raluca ,
        Stai linistita , te inteleg perfect !! Cu totii suntem in aceeasi situatie din pacate .. 😦
        Sa stii ca dupa sarbatori voi incerca o ciorbita cu hribi .Eu am cateva caserole cu hribi congelati si cu siguranta vor fi un deliciu si-n ciorbita !!
        Sarbatori fericite !!
        Cu drag ,

        Adina

Lasă un comentariu