Fiind tentata sa incerc sa usuc rosiile la soare , va pot spune ca de trei saptamani , asta fac !!! Usuc rosiile la soare , dar nu oricum , ci in balcon pe un suport facut special pentru ele !! 😉
Nu ma intrebati ce cantitati am folosit pentru ca nu stiu !!! 🙂 Rosii am uscat in vreo patru ture , deci putine nu au fost , insa dupa ce se usuca nu mai ramane mare lucru din ele , iar din prima cantitate , generoasa chiar , pusa la uscat , abia am facut doua borcanele mici , dar , stiti cu totii ca esentele tari se tin in sticlute mici , nu ? Asa e si cu rosiile astea !!! 😉
Inainte de a le face , mi-am studiat cartile si revistele in care stiam ca am cateva retete .In majoritatea , rosiile erau uscate la cuptor , in nici un caz la soare , insa eu m-am ambitionat si le-am uscat la soare , ba chiar mi-am facut si un suport ptr ele ( Dana si Dany – multumesc ptr idee si ajutor !!! ) . La Dana si Dany am mesterit suportul , asa, vreo trei zile la rand dupa ce veneam de la munca, impreuna cu Dan al meu , bineinteles 😉 , insa ei ( D&D) sunt vinovati ca m-am apucat sa usuc rosii la soare . Mergand intr-o zi la ei in vizita am vazut in gradina un suport demential pe care uscau prune si multe alte bunatati , iar de atunci mi-am dorit sa incerc si eu sa usuc rosii la soare , in balcon , fara praf si alte mizerii !! … dar sa trecem la reteta promisa ieri , nu ? 🙂
Pentru aceste minunatii aveti nevoie de :
- rosii lunguiete ( le puteti vedea in toata splendoarea lor : AICI !! )
- sare de mare
- piper mozaic
- usturoi
- busuioc proaspat sau uscat
- ulei de masline
- mult soare !!!!!! :):)
Suportul era gata mesterit si asezat in balcon ( AICI puteti vedea cum arata suportul ), rosioarele proaspat culese si aduse de tati de la gradina ma asteptau si ele :), soarele era si el acolo unde trebuia ( toata vara se ascunde la mine in balcon , dar ssssst , sa nu stie nimeni ca altfel nu mai usuc eu rosii 🙂 ) , iar eu , avand toate necesare la-ndemana , m-am apucat de treaba !!! Am rupt coditele rosioarelor ( tare rau mi-a parut ca a trebuit sa fac asta , ati vazut si voi aici ce codite superbe aveau ) , le-am spalat bine , am sters rosiile cu prosopele de hartie , apoi le-am taiat si le-am curatat de partea verde de langa codita .Cele mai maricele putin , le-am taiat in patru , iar cele micute , in jumatate . Rosiile trebuie sa fie foarte coapte !!! Le-am asezat pe sita prinsa de rama politelor si le-am lasat la soare circa 3 zile .
Daca bucatiile de rosii sunt mai maricele ( nu va recomand sa le lasati foarte mari deoarece nu se usuca foarte repede) , risca sa se mucegaiasca. Eu am patit asta cu cateva bucatele care erau mai mari . Suportul l-am pus in fata geamului ca sa fie si putin curent , nu doar soare . Daca nu vi se par foarte uscate , le mai puteti lasa o zi !!! Eu pe primele le-am uscat mai tare si ce-i drept , numa pielita mai ramasese de ele :), iar pe ultimele , cele pe care le vedeti si-n poze , le-am lasat putin mai gumate !!
Dupa ce acestea s-au uscat , asezati in borcanele cate-un rand de rosii uscate , presarati sare de mare , inca un rand de rosii, iarasi sare , doi catei de usturoi ( eu am avut usturoi micut , dar bio si numai bun ptr aceste rosii 😉 ) , aruncati cateva boabe de piper mozaic si continuati asa pana umpleti borcanul.
Acoperiti apoi totul cu ulei de masline , adaugati 3-4 frunzulite de busuioc proaspat sau 1 vf de lingurita de busuioc uscat si inchideti borcanelele .V-am spus mai sus ca am facut mai multe ture , in prima am pus busuioc uscat , iar in ultimele am pus frunzulite proaspete , iar in urmatoarea tura de rosioare uscate , voi pune si cateva feliute de ardei iute , ardei primit de la Adina ( ii puteti face o vizita aici , veti vedea ce minunatii face ea 😉 ) .
Despre rosiile uscate am tot studiat si intrebat pe unde si pe cine am apucat , cum se pastreaza ele mai bine , si asta ptr ca e prima data cand fac si nu as vrea sa risc sa se strice. Majoritatea le pastreaza in ulei , apoi pun borcanele la frigider , insa la mine exista niste reguli :)) , borcanele cu bunatati ptr iarna , le pastrez in camara ,iar in frigider asteapta alte bunatati !!! Unii zic ca se pastreaza in ulei fara rpobleme, altii ca mai mult de 3 saptamani nu rezista , iar asta m-a cam speriat si m-am gandit sa fac niste teste , asa ca, am lasat doua borcanele in camara sa vad ce si cum , iar doua borcanele le-am sterilizat 10-15 minute . Asa o sa stiu pe viitor care este varianta cea mai sigura .Mi-ar parea enorm de rau sa se strice avand in vedere ca am avut atata rabdare sa le usuc la soare !!
Rosiile se mai pot usca:
- in cuptor – asezate intr-o tava , apoi bagate in cuptor ptr circa 4 ore , la foc mic si cu usa intredeschisa ;
- la soare – tot asezate intr-o tava , asta in cazul in care nu va faceti un suport 😉
Nici nu ma gandeam ca voi scrie despre aceste rosioare atat de mult :))) .Aseara , cand m-am apucat sa fac postarea , ma gandeam, ehhh , un fleac , cu cateva vorbe am scris reteta , dar iata ca m-am cam lungit si sper din suflet ca nu v-am plictisit !!!
Camara plina cu bunatati va doresc !!!
…sa ne plictisesti ??? povestioara este spusa cu har…fotografiile sint senzationale ( le-am tocit privindu-le de atitea ori ! )…rosioarele tale cu codita sint pur si simplu cochete !!!!….
Ma bucur enorm ca-ti place si te incanta tot ceea ce gasesti aici !!! O zi superba !!! 🙂
din pacate, eu n-am nici timp si nci estul soare sa le usuc asa…dar se fac foarte bine si in deshidrator! in acelasi fel am uscat si pregatit si un borcan mare cu legume deshidratate asortate…arata minunat si cred ca vor fi gustoase rau! si eu fac tot pt. prima ara asa ceva si sunt curioasa cum se pastreaza cel mai bine…
Pai nu trebuie sa le faci nimic, le lasi cateva zile la soare , atat , dar daca ai dezhidrator e perfect !!! Am vazut borcanlul tau cu legume dezhidratate , e un deliciu !!! Eu anul viitor am in plan multe !! 😉
Felicitari Magda…..minunat, te lasa fara cuvinte!A meritat cu siguranta,asa-i?
Poze superbe***
PS:Ne-ar placea sa fim macar pt o secunda in camara ta:D:D..te pupam
Multumesc frumos ptr aprecieri !!! Daaaaaa , a meritat !!!! 😉
Pai citind aceste randuri , sunteti deja ptr cateva secunde in camara mea !!! 😉
ce minunatie de rosii ai tu aici! cred ca azi se usuca si ale mele,de abia astept sa le vad asa frumos in borcan.
Mitti , si ale tale sunt superbe , le-am vazut si am poftit la ele atunci cand ale mele nici nu existau !!! 😉
PS.O sa iubesti la maxim borcanelele , crede-ma !!! 😉
Multumim pentru retetele si ideile minunate pe care ni le furnizati constant.Cu stima,
Olivia
Eu va multumesc tuturor celor care ma vizitati cu drag !!!
Va pup !!
Superba prezentare!
Multumesc !!!!!!!!!!
urmaresc o evolutie a rosiilor: din gradina in borcan 😉 Arata senzational!
Kadia , evolutia e mai mult decat satisfacatoare !!! :):);0 Multumesc !!!
Arată senzațional! Felicitări pentru răbdare 😀
Multumesc frumos !!!!
ce poze frumoaseee!!! felicitari si spor la gatit cu rosii uscate
Corinus , multumesc !!! Spor si tie !! 😉
suuuuuperb! Ador rosiile uscate si as manca in fiecare zi 🙂
te pup scumpa mea! Sa ai o zi minunata!
Ma bucur enorm ca-ti plac !!!! Imi pare rau ca nu m-am apucat mai devreme sa usuc , acum soarele nu mai e asa puternic si nu cred ca voi mai reusi sa mai usuc decat la cuptor daca mai vreau !! Anul acesta testez variantele sa vad care rezista mai mult in timp , iar anul viitor voi face mult mai multe borcanele , asa voi avea de dat la cei dragi !!! 😉 ❤
Uuuuuu!!! Am ajuns in Rai :)))
Foarte frumoase si cred ca sunt divine. Gata, in cateva zile te-am urmat, clar!!!
Acum ce sa zic, mi-au placut si legumele uscate in ulei ale Adniei si mi-au facut cu ochiul, mai ales ca am niste vinete albe mici, bibelouri care ar merge uscate. Dovlecei am deja:))
Imi place de voi, de mor….gospodine desavarsite, chiar daca sunteti tinere.
Pupici!
Iufffff ! Ce frumos ai spus-o !!! 🙂 Si mie mi-au placut legumele Adniei , dar si vegeta ta !!! Anul viitor voi incerca si eu toate astea , acum insa e cam tarziu , nu ma mai ajuta soarele , iar la cuptor nu ma prea incanta sa le fac !! 🙂 Multumesc ptr tot !!! 🙂
Minunat ! ( ca tot ce e cuprins in blog !) O prietena a mea,ce m-a insotit azi in cautarea rosioarelor ce urmau sa fie puse la…uscat, v-a comparat cu D-na Sanda Marin. Da,dar sunteti D-na Magda Adina ! Felicitari ,iar si iar,pentru fotografii ! Si noi,muncim,cu drag,pentru ca la Iarna-sa simtim arome cu iz de Soare !
Sunteti prea dragute !! 🙂 Multumesc din suflet ptr toate vorbele frumoase !!! Spor la treburi si salutari prieteni d-voastre !!!
Eeee.. stiu unde sa vin la cules de rosii uscate la borcan :)) Am incercat si eu anul trecut, uscate la cuptor.. dar am ramas dezamagita… Iar la soare… pozitionarea balcoanelor nu ma prea ajuta, iar cateva ore dupa-amiaza ar fi cam putin..
Pana nu ne mutam la casa, nici nu mai fac! :))
Pupici si felicitari!!
Te astept !!!! 😉 Eu nu am incercat la cuptor , dar sigur voi incerca , vreau sa vad diferenta dintre ele !!! 😉
Am venit iar sa ma uit la borcanelul tau,parca nu mai am rabdare pana e gata si al meu:)
Miti , poti veni sa te uiti de cate ori vrei !!! 😉 Abia astept sa-l vad si eu pe al tau !!! 😉
Felicitãri pt rãbdare, a meriitat din plin! ador preparatul tãu, desi am soare tot timpul vara asta nu am reusit sa pregãtesc nimica din cauza locului de munca…te pupãcesc:)
Ramona , nu e tarziu nici anul viitor sa le faci !!! 😉 Multumesc frumos !!!
Vai Magda, bravo tie!!! Cata rabdare pentru rosioarele astea, si este si un efort de apreciat. Suportul este super, l-ati mesterit de minune, eu n-am…daca imi vin si mie ganduri de astea de uscat rosii la soare, stiu de la cine sa ‘fur’ ideea de suport! Pupici
Sa stii ca stau destul de prost cu rabdarea , dar de data asta se pare ca am avut destula !! :)))) Chiar m-as bucura sa msteresti si tu asa un suport si sa usuci rosioare !! 🙂
Asta e o reteta de incercat la mama acasa,are rosii multeeee si gradina mare cu mult soare…..Felicitari,arata de 5 *****
Neaparat trebuie sa o incerci , chiar si la mama , de ce nu ? :);) Multumesc frumos !!!!
Felicitari Adinuta,ai atata rabdare si faci lucruri deosebite!Minunate poze!Pupici
Offfff , de cele mai multe ori imi pierd rabdarea , insa mai am si momente bune !!! Multumesc frumos !!!
Arata destul de bine dar as fi prefer mai degraba o reteta pentru masline sau pentru castravezi chiar si pentru vinete ar fi super, nu de alta dar le iubesc pe acestea.
Malina , retete cu masline la mine nu ai sa gasesti 😦 , mie nu-mi plac deloc , nici macar mirosul lor si pot spune ca nici ceilalti membrii ai familiei nu sunt fani masline , insa vinetele le ador si eu , iar anul viitor cu siguranta voi incerca sa le conserv si pe ele in ulei !!! 😉 Sper sa ma mai vizitezi si sa gaseti ceva si pe placul tau !!! O zi superba !!
mi-am zis de mult ca tre sa incerc si eu..dar inca nu le-a venit vremea, se pare…:))
Si eu am multe preparate pe care tot vreau sa le incerc si nu mai reusesc , deci , te inteleg !! 😉
Trebuie sa incerc aceasta reteta!!
Trebuie !!!!!! 😉
Splendide!Eu le ador.Si ai toata admiratia mea ca le-ai facut tu singurica acasa.Satisfactia e dubla!
Lilly , ma bucur enorm ca-ti place ceea ce am facut eu aici !!!Multumesc frumos , si da , asa e , satisfactia e dubla !!! 😉
wow cat de bine poate sa arate. Super superbe ai facut pozele! Maiestrie curata!
Multumesc frumos !!!! 🙂 Ma bucur ca-ti plac !!!
mvai de mine, in ce hal arata rosiile tale !!!
Arta pura ce faci tu aici !!!
Alexandra , multumesc frumos 🙂 , insa sunt prea mari cuvintele astea ptr mine !!
[…] g rosii uscate la soare si conservate in ulei de masline ( eu le-am folosit pe cele pregatite de mine in vara , insa le gasiti de cumparat si in supermarket […]
Foooooooarte bune ! Merg de minune la sosuri, la fripturi insa fie-mea le maninca la…salata de vinete. Zau daca-i inteleg preferinta insa nu pot zice ca-i rea.
Uite ca nu m-am gandit sa le combin cu salata de vinete , dar sa stii ca o sa incerc !!! 😉
[…] rosii uscate la soare ( eu nu am pus mai mult de 16 bucatele de rosii pentru ca si acestea sunt foarte sarate ) […]
Si, in final, cum s-au pastrat cel mai bine rosiile?
Sincera sa fiu cele de la frigider le-am consumat dupa vreo 2 luni , insa din celelalte , ultimul borcanel l-am desfacut de Sarbatorile Pascale ptr ca le-am folosit la un preparat afumat !! 😉 Deci se pastreaza pe perioada mai indelungata daca le sterilizezi putintel .
Spor la treaba daca te hotarasti sa le faci anul acesta !!
felicitari pt reteta si poza
poti sa-mi spui te rog ce intelegi prin sterilizare?
Cosmin , multumesc !!! 🙂
Cand am spus sterilizat , cu toate ca nu am detaliat asta 😦 , m-am referit la faptul ca le-am fiert intr-o craticioara cu apa circa 15 minute . Craticioara se pune in cuptor impreuna cu borcanelele cu rosii , iar din momentul in care apa din aceasta incepe sa clocoteasca incet , le lasi 15 minute . Apa in craticioara am pus cam pana la jumatatea borcanelelor .
Scuze ca ti-am raspuns abia acum la acest comentariu !!:(
O saptamana superba iti doresc !!
Ce faine sunt!!! Astept sa mi se coaca rosiile in gradina si incerc si eu asa ceva.
[…] astea le-am uscat exact dupa metoda prezentata anul trecut in aceasta postare , insa a trebuit sa le fotografiez din nou , pentru VEG . La propunerea Andreei de a aparea in […]
[…] anul viitor rosii si ciuperci , tot pe blog gasiti toate indicatiile despre metodele de uscare : Rosii uscate la soare si Ciuperci de padure uscate si pastrate-n ulei de […]
Le-am facut si eu, sunt minunate! Multumesc pentru inspiratie!!
[…] Cat’s Kitchen (Adina)- rosii uscate la soare Le Blog Piquant le usuca la +100 grade C si le lasa cu seminte Alina de la Arome de Poveste le […]
[…] Dacă sunteți atât de norocoși încât puteți/aveți unde usca roșiile la soare, vă puteți inspira de la Adina (Cat’s Kitchen). […]