Tort fara gluten cu aroma de sarbatoare si samburi de jir


Tort cu aroma de Craciun , fara gluten

Daca Ruxandra nu m-ar fi convins sa particip si de aceasta data la provocarea  de a pregati deserturi cu iz de sarbatoare cu  minunatele produse de la Dr. Schar , astazi , cu siguranta nu vedeati nici un tortulet postat aici , si asta doar pentru ca nu sunt deloc specialista in astfel de deserturi .

Acum insa ,  nu pot decat sa ma bucur ca pot oferi prin campania – Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar  o reteta pe care daca eu am reusit s-o duc la bun sfarsit , poate oricine s-o faca : ) , si nu in ultimul rand , o reteta cu  ingrediente sanatoase .

Ingrediente pentru blat :

  • 5 oua
  • 180 g zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilat
  • 140 g faina Dr Schar universal
  • 40 g migdale macinate

Ingrediente pentru cele doua creme :

  • 500 g mascarpone
  • 200 g gem de macese cu nuca prajita  ( acest gem este vedeta camarii mele din acest sezon , insa din pacate nu am reusit sa mai postez reteta acestuia pe blog : ( )
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 lingurite sirop din miguri de brad
  • coaja de la o portocala

Ingrediente pentru sirop :

  • 2 linguri sirop din muguri de brad + 150 ml apa

Ingrediente pentru decor :

  •  70 g alune de padure , nuci  , samburi de jir

 Separati albusurile de galbenusuri , apoi mixati albusurile pana devin spuma .Adaugati zaharul pudra si zaharul vanilat , apoi  continuati sa mixati pana acesta se topeste , iar spuma devine densa . Adaugati galbenusurile  si  faina  amestecata cu migdalele macinate  si amestecati cu o lingura de lemn de jos in sus cu mare grija .

Tapetati o tava  cu hartie de copt , apoi puneti compozitia obtinuta in tava , niveland-o uniform .Bagati tava in cuptorul preincalzit pentru circa 35-40 de minute .Eu am folosit o tava  de 20 cm diametru. Faceti testul cu un betisor de frigarui pentru a vedea daca blatul este suficient de copt , apoi stingeti focul si lasati blatul in cuptor pana se raceste complet .

Dupa ce acesta s-a racit , taiati-l in 3 discuri aproximativ egale . Diluati cele 2 linguri de sirop in cei 150 ml apa , apoi insiropati cele trei discuri de blat .

Pe o alta  tava tapetata cu hartie de copt ,  prajiti samburii de alune , nuca si jir in cuptorul preincalzit,  pana se rumenesc usor . Ii scoateti apoi sa se raceasca . Opriti pentru ornat si decor cativa samburi intregi , iar pe restul ii zdrobiti cu ajutorul unui sucitor .

Tort cu mascarpone , nuca , gem de macese si aroma de portocale dar fara gluten

Amestecati branza mascarpone ( cele 500 g ) cu gemul de macese ( asa cum am spus mai sus , eu am avut un gem de macese combinat cu samburi de nuca prajita  , insa la fel de bine puteti amesteca branzica cu un gem simplu de macese ) . Amestecati cu grija crema .

Puneti unul din discuri pe un platou , apoi intindeti pe acesta , jumatate din crema obtinuta mai sus . Puneti inca un disc peste , apoi intindeti crema ramasa si puneti si ultimul disc .

 Amestecati cele 250 g mascarpone cu siropul de muguri de brad si coaja rasa de portocala , apoi imbracati tortul cu aceasta crema .

Decorati-l cu samburi prajiti , gem de macese  si firimituri din blat , apoi bagati-l la rece .

Serviti-l cu mare pofta alaturi de cei dragi .

Tort cu aroma de sarbatoare , fara gluten

Pofta buna  !!!

18 gânduri despre “Tort fara gluten cu aroma de sarbatoare si samburi de jir

  1. Dupa ce l-am vazut pe FB, eram convinsa (nu, nu ca nu este real! 😀 ) ca este vorba de o reteta foarte complicata!! Simplitatea ingredientelor si ingeniozitatea alegerii lor m-a uimit insa: sirop din muguri de brad, gem de macese (inca nu l-am probat, ca orice vedeta asteapta intai sa fie fotografiata :))), coaja de portocala, branza dulce fina si… ceva samburi macinati.
    Un gust desavarsit de iarna, intr-o prezentare de nota 100!!! ❤ Iar efectul dat de ninsoarea de pe blog… ce mai, a venit Craciunul!!! 🙂

    • Roxana draga , mi-e greu sa fac si torturile simple , dar mai cele complicate !!! Pe alea imi doresc sa le savurez facute de altcineva :))) . Cat despre ingrediente , zau imi place sa folosesc tot ce este mai sanatos . iar daca unele din ele sunt preparate chiar de mine , nu pot decat sa fiu super bucuroasa ca am in camara aceste minunatii !! 😉
      Va imbratisez cu drag !!

  2. Wow, arata senzational. Iti vine sa-l mananci din priviri. Aceasta este o reteta care cu siguranta face sarbatorile mult mai dulci. Abia astept Craciunul ca sa o incerc. PS: Cand crezi vei reusi sa postezi pe blog reteta pentru gemul de macese cu nuca prajita? Sunt curioasa sa vad cum se prepara 😀

  3. Unde am fost oare cand ai postat reteta asta? Imi place foarte mult combinatia de gusturi si simplitatea prepararii, dar mai presus de toate, prezentarea. Arata minunat! Mi-ai facut pofta de iarna si de Craciun! ❤

Lasă un comentariu