Daca Ruxandra nu m-ar fi convins sa particip si de aceasta data la provocarea de a pregati deserturi cu iz de sarbatoare cu minunatele produse de la Dr. Schar , astazi , cu siguranta nu vedeati nici un tortulet postat aici , si asta doar pentru ca nu sunt deloc specialista in astfel de deserturi .
Acum insa , nu pot decat sa ma bucur ca pot oferi prin campania – Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar o reteta pe care daca eu am reusit s-o duc la bun sfarsit , poate oricine s-o faca : ) , si nu in ultimul rand , o reteta cu ingrediente sanatoase .
Ingrediente pentru blat :
- 5 oua
- 180 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 140 g faina Dr Schar universal
- 40 g migdale macinate
Ingrediente pentru cele doua creme :
- 500 g mascarpone
- 200 g gem de macese cu nuca prajita ( acest gem este vedeta camarii mele din acest sezon , insa din pacate nu am reusit sa mai postez reteta acestuia pe blog : ( )
- 250 g mascarpone
- 3-4 lingurite sirop din miguri de brad
- coaja de la o portocala
Ingrediente pentru sirop :
- 2 linguri sirop din muguri de brad + 150 ml apa
Ingrediente pentru decor :
- 70 g alune de padure , nuci , samburi de jir
Separati albusurile de galbenusuri , apoi mixati albusurile pana devin spuma .Adaugati zaharul pudra si zaharul vanilat , apoi continuati sa mixati pana acesta se topeste , iar spuma devine densa . Adaugati galbenusurile si faina amestecata cu migdalele macinate si amestecati cu o lingura de lemn de jos in sus cu mare grija .
Tapetati o tava cu hartie de copt , apoi puneti compozitia obtinuta in tava , niveland-o uniform .Bagati tava in cuptorul preincalzit pentru circa 35-40 de minute .Eu am folosit o tava de 20 cm diametru. Faceti testul cu un betisor de frigarui pentru a vedea daca blatul este suficient de copt , apoi stingeti focul si lasati blatul in cuptor pana se raceste complet .
Dupa ce acesta s-a racit , taiati-l in 3 discuri aproximativ egale . Diluati cele 2 linguri de sirop in cei 150 ml apa , apoi insiropati cele trei discuri de blat .
Pe o alta tava tapetata cu hartie de copt , prajiti samburii de alune , nuca si jir in cuptorul preincalzit, pana se rumenesc usor . Ii scoateti apoi sa se raceasca . Opriti pentru ornat si decor cativa samburi intregi , iar pe restul ii zdrobiti cu ajutorul unui sucitor .
Amestecati branza mascarpone ( cele 500 g ) cu gemul de macese ( asa cum am spus mai sus , eu am avut un gem de macese combinat cu samburi de nuca prajita , insa la fel de bine puteti amesteca branzica cu un gem simplu de macese ) . Amestecati cu grija crema .
Puneti unul din discuri pe un platou , apoi intindeti pe acesta , jumatate din crema obtinuta mai sus . Puneti inca un disc peste , apoi intindeti crema ramasa si puneti si ultimul disc .
Amestecati cele 250 g mascarpone cu siropul de muguri de brad si coaja rasa de portocala , apoi imbracati tortul cu aceasta crema .
Decorati-l cu samburi prajiti , gem de macese si firimituri din blat , apoi bagati-l la rece .
Serviti-l cu mare pofta alaturi de cei dragi .
Pofta buna !!!
Mai da ce bine arata! M-am lipit de ecran!!!!!! Ce-mi faci, Doamne????!!!!!
Mala draga , nu stiu cat de bine arata , dar delicios a fost rau tare !! :)))))
Asa, asa! Agita spiritele si mai tare!!! :)))))
Excelent ! Arata super si este deosebit de gustos ! Sarbatori Fericite, alaturi de cei dragi !
Tatiana , am incercat sa-l fac pe cat de aratos ( nu ma pricep mai deloc la torturi 🙂 , dar mi-a placut provocarea 😉 ) , pe atat de sanatos !! Sarbatori fericite si voua !!
Dupa ce l-am vazut pe FB, eram convinsa (nu, nu ca nu este real! 😀 ) ca este vorba de o reteta foarte complicata!! Simplitatea ingredientelor si ingeniozitatea alegerii lor m-a uimit insa: sirop din muguri de brad, gem de macese (inca nu l-am probat, ca orice vedeta asteapta intai sa fie fotografiata :))), coaja de portocala, branza dulce fina si… ceva samburi macinati.
Un gust desavarsit de iarna, intr-o prezentare de nota 100!!! ❤ Iar efectul dat de ninsoarea de pe blog… ce mai, a venit Craciunul!!! 🙂
Roxana draga , mi-e greu sa fac si torturile simple , dar mai cele complicate !!! Pe alea imi doresc sa le savurez facute de altcineva :))) . Cat despre ingrediente , zau imi place sa folosesc tot ce este mai sanatos . iar daca unele din ele sunt preparate chiar de mine , nu pot decat sa fiu super bucuroasa ca am in camara aceste minunatii !! 😉
Va imbratisez cu drag !!
Cat de frumos l-ai ornat! Se potriveste perfect cu spiritul Craciunului! Te pup Magda si-ti doresc sarbatori fericite!
Paula , m-am chinuit cat am putut :)))) !!! Rustic si cu aroma de Craciun sa fie !! 😉
Multumesc frumos .Asemenea si tie !!
Arata divin!!!
Multumesc !!
este cel mai frumos tort pe care l-am vazut in ultimele doua luni. sincer!
Esti mult prea draguta !!! 😉
Multumesc !!
Wow, arata senzational. Iti vine sa-l mananci din priviri. Aceasta este o reteta care cu siguranta face sarbatorile mult mai dulci. Abia astept Craciunul ca sa o incerc. PS: Cand crezi vei reusi sa postezi pe blog reteta pentru gemul de macese cu nuca prajita? Sunt curioasa sa vad cum se prepara 😀
Iulia, ma bucur ca-ti place tortul in aceasta combinatie, cat despre gemul de macese cu nuca prajita, sper sa reusesc sa postez si reteta !! 😉
O zi frumoasa !!
[…] Tort fara gluten cu aroma de sarbatoare si samburi de jir […]
Unde am fost oare cand ai postat reteta asta? Imi place foarte mult combinatia de gusturi si simplitatea prepararii, dar mai presus de toate, prezentarea. Arata minunat! Mi-ai facut pofta de iarna si de Craciun! ❤
Ohhhh, Ritucule, cu siguranta ai fost ocupata tare 😦 ….
Si mie mi-e dor de iarna, de sarbatoare, de cate si mai cate …. deocamdata le ducem dorul:( …
Pupici mii!!