Va spuneam in postarea anterioara ca anul acesta nu am avut parte de prea mullte feluri de ciuperci , insa am fost norocoasa ca am descoperit galbiorii si m-am putut bucura de ei .
Iar daca anii trecuti v-am innebunit cu fel si fel de postari si retete cu buretii de fag si craitele , acum se pare ca a venit randul galbiorilor .
Ingrediente :
- galbiori proaspeti
- sare grunjoasa
- zahar
- otet
- boabe de piper mozaic
- foi de dafin
- usturoi
- codite de patrunjel proaspat
- feliute de ardei gras rosu
Spalati galbiorii , curatati-i bine de pamant si frunzulite , apoi ii puneti la scurs intr-o strecuratoare . Pe cei mari ii puteti rupe in mai multe fasii , iar pe cei mici ii lasati intregi .
Puneti la fiert intr-o oala circa 2,5 l apa cu 2 linguri sare grunjoasa , iar cand aceasta incepe sa clocoteasca , puneti galbiorii din strecuratoare .Lasati-i sa colocteasca usor circa 5 minute , apoi ii strecurati din nou .
Spalati si curatati ardeiul gras de seminte , apoi taiati-l fasii . Curatati si usturoiul , apoi spalati cateii si taiati-i rondele .
Puneti in fiecare borcan galbiorii opariti , apoi aranjati in borcane , printre acestia , fasii de ardei gras , rondele de usturoi si codite de patrunjel spalate . In fiecare borcanel mai adaugati cate-o frunzulita de dafin si cateva boabe de piper mozaic .
Dupa ce ati pus in borcane toate cele mentionate mai sus , turnati in fiecare borcan otet . Eu am umplut fiecare borcan cam de treisfert cu otet , apoi am fiert intr-o craticioara un litru de apa cu o lingura sare grunjoasa si o lingurita de zahar ( mai puteti adauga sare si zahar in functie de cat de sarate sau dulci va plac muraturile ) . Lasati sa clocoteasca apa de cateva ori , apoi o turnati fierbinte peste galbiorii si otetul din borcane , pana acestea sunt pline .
Inchideti borcanele cu capace , apoi agitati fiecare borcan de 2-3 ori . Le agitati bine pentru a se amesteca lichidul din acestea , apoi le depozitati intr-o camara racoroasa .
O toamna frumoasa si plina de bunatati va doresc !! ❤
Noi puneam asa ciuperci usturoaie, delicioase 🙂
Nu stiu la care te referi 🙂 , dar sunt convinsa ca sunt delicioase !! 😉
Am gasit aici despre ea http://ciupercomania.blogspot.com/2013/09/laptuca-iute-lactarius-piperatus.html 🙂
Eu nu am vazut-o prin locurile colindate de mine 🙂 …
Nu am incercat niciodata, aici galbiorii sunt exagerat de scumpe! Dar curiozitatea te roade… 🙂 si cred ca am sa incerc!! Pupici!
Adela , merita sa incerci de pofta , zau asa !! 😉
O zi frumoasa !!!
Ce buni trebuie sa fie!!!
Cristinus , sunt extraordinar de buni !! 😉
Am cam lipsit din zona culinara in ultima vreme iar acum cand ma intorc ma intampini cu asa bunataturi din natura, mai mare dragul sa te uiti la pozele tale. Am impresia ca ma incarc de sanatate numai uitandu-ma la imaginile din post 🙂
M-am uitat si la postarile din urma si nu pot sa-ti spun decat felicitari si bravo. 😉
Multumesc frumos , draga mea . Nici eu nu sunt prea activa in ultima perioada , dar incerc totusi sa va mai arat cate ceva pe aici 🙂 .
Ma bucur enorm ca te simti bine vizitandu-ma si privindu-mi pozele !! ❤
Te imbratisez cu drag .
Nu as fi crezut ca ciupercutele pot fi puse la murat. Iata ca am invatat astazi ceva nou. 🙂
Pacat ca in zona de unde provin eu, nu avem de unde culege galbiori. Si chiar de ar fi, nu m-as incumeta sa merg la cules. Cine stie ce nimeresc? 🙂
Ma bucur ca ai invatat ceva nou vizitand bucatarioara mea virtuala , insa daca-ti surade ideea de ciuperci murate sa stii ca poti incerca cu ciupercile pleurotus pe care le gasesti in supermarket !! 😉 Sau la Lidl chiar am vazut galbiori proaspeti de cateva ori.
O seara frumoasa !