Eu una ador dulciurile de acest gen.Pe langa faptul ca sunt extrem de simplu de facut, iar combinatiile de fructe le putem alege la nesfarsit, sunt si mult mai sanatoase decat cele cu multe straturi de crema sau fel si fel de coloranti.
Ingrediente pentru aluat:
- 220 g faina
- 1 vf cutit sare
- 1/2 lingurita praf copt
- 160 g unt
- 1 ou
- 3 linguri vin rosu
- coaja lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
- 50 g unt
- 3-4 linguri zahar brun
- 4 linguri zeama lamaie
- 600 g prune
- 1 ciorchine mic de strugure
- 1 ou pentru uns tartele + o lingura de zahar brun
Amestecati faina cu praful de sare si praful de copt, apoi faceti o adancitura in mijlocul acesteia.Adaugati untul topit, oul intreg, coaja rasa de lamaie si cele trei linguri de vin rosu.Amestecati bine toate ingredientele pana cand aluatul nu se mai lipeste de castron.Il framantati bine pe o suprafata tapetata cu faina, apoi il impartiti in jumatate.Inveliti fiecare jumatate de aluat in folie alimentara si bagati-l la frigider pentru 30-40 de minute .
Spalati fructele si lasati-le la scurs pe prosoape de hartie.Scoateti samburii prunelor, apoi le taiati in sferturi, iar bobitele de struguri le desprindeti de pe ciorchine.
Intr-o tigaie topiti untul si adaugati zaharul, iar dupa 3-4 minute, adaugati si zeama de lamaie. Lasati pe foc pana totul devine ca un sirop mai gros.Adaugati apoi prunele taiate in sferturi si le lasati sa se caramelizeze putin( feliutele de prune trebuie sa ramana cat de cat intregi pentru ca se mai coc si-n cuptor impreuna cu aluatul).
Dupa ce aluatul a stat la rece, luati prima portie de aluat, o desfaceti din folie, iar cu ajutorul unui sucitor o intindeti intr-o foaie rotunda nu fff subtire ( circa 20 cm diametru) .Puneti foaia de aluat obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt ( o puneti pe jumatate din dimensiunea tavii, ca apoi sa va incapa si cealalta bucata ), adaugati in mijlocul foii de aluat, jumatate din fructele caramelizate, apoi din loc in loc puneti si cateva boabe proaspete de strugure.Marginea foii de aluat trebuie lasata libera cam 4 cm ca apoi sa puteti ridica usor marginile aluatului spre centrul tartei .
La fel procedati si cu cealalta portie de aluat si fructe ramase.
Cand amandoua tartele sunt in tava,ungeti usor marginile acestora cu oul batut spuma, apaoi presarati pe marginile aluatului uns cateva firicele de zahar brun.Bagati tava in cuptorul preincalzit pentru circa 35 de minute .
Cand marginile tartelor sunt frumos rumenite, inseamna ca tartele sunt gata .
Le lasati sa se raceasca, apoi le serviti cu pofta .
O seara pe sufletul vostru s-aveti!!! Si o saptamana viitoare cat mai usoara!
O maninci din ochi inainte de a te delecta cu ea!
Multumesc!!! 🙂
O zi frumoasa, da?????!! 😉
❤