Tarta rustica cu fructe de toamna


Fructe de toamna

Toamna.As avea atatea de spus despre ea incat nu stiu cu ce sa incep.Mi-o place.Mi-o place in toata splendoarea ei.Pentru mine toamna are cel mai intens parfum, un parfum pe care mi-as dori sa-l folosesc zi de zi.Iar covorul, covorul plin de nuante aramii e de-a dreptul fascinant.As putea adormi in el fara sa mai aud cand suna ceasul.Si-as dormi fericita!!!

Acum, voi,  imaginati-va orice parfum sau nuanta a ei. Atat atunci cand va plimbati prin natura si priviti copacii care zi dupa zi imbraca alta hainuta, cat si atunci cand gustati din aroma celor mai parfumate roade ale sale. Iar acum, ca tot am visat putin, va las mai jos o reteta simpla, dar extrem de colorata si parfumata.

Ingrediente pentru aluat:

  • 220 g faina
  • 1 vf cutit sare
  • 1/2 lingurita praf copt
  • 160 g unt
  • 1 ou
  • 3 linguri must  sau vin alb
  • coaja lamaie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar brun
  • 4 linguri zeama lamaie
  • 4 smochine
  • 1 para maricica
  • 2 piersici
  • 1 ciorchine mic de strugure
  • 2 linguri miere
  • 1 ou pentru uns tartele

Tarta rustica cu fructe de toamna

Amestecati faina cu praful de sare si praful de copt, apoi faceti o adancitura in mijlocul acesteia.Adaugati untul  ( untul il scoateti din frigider inainte cu 3-4 ore de a va apuca de blat), oul intreg, coaja rasa de lamaie si cele trei linguri de must sau vin dulce.Amestecati bine toate ingredientele pana cand aluatul nu se mai lipeste de castron.Il framantati bine pe o suprafata tapetata cu faina, apoi il impartiti in jumatate.Inveliti fiecare jumatate de aluat in folie alimentara si bagati-l la frigider pentru 30-40 de minute .

Spalati fructele, apoi doua smochine, para si piersicile le taiati cubulete maricele. Celelalte doua smochine le crestati in patru si le puneti deoparte.Le crestati pana la jumatatea smochinei, astfel feliile nu se vor desprinde una de cealalta.

Topiti untul impreuna cu zaharul, apoi adaugati zeama de lamaie.Adaugati cubuletele de fructe si lasati pe foc pana siropul incepe sa scada. Adaugati si cele doua smochine crestate doar. Lasati pe foc 3-4 minute, apoi stingeti focul. Cele doua smochine crestate le scoateti pe o farfurioara, iar celelalte fructe le lasati sa se raceasca in tigaia in care le-ati caramelizat.

Struguri, pere, smochine, alune de padure, miere ..

Dupa ce aluatul a stat la rece, luati prima portie de aluat, o desfaceti din folie, iar cu ajutorul unui sucitor o intindeti intr-o foaie rotunda nu fff subtire ( circa 20 cm diametru) .Puneti foaia de aluat obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt ( o puneti pe jumatate din dimensiunea tavii, ca apoi sa va incapa si cealalta bucata ), adaugati in mijlocul foii de aluat,  jumatate din fructele caramelizate, apoi din loc in loc puneti si cateva boabe de strugure, iar in mijloc aranjati smochina crestata. Marginea foii de aluat trebuie lasata libera cam 4 cm ca apoi sa puteti ridica usor marginile aluatului inspre centrul tartei .

La fel procedati si cu cealalta portie de aluat si fructe ramase.

Cand amandoua tartele sunt in tava, picurati miere peste smochinele crestate , apoi ungeti usor marginile tartelor cu oul batut spuma.Bagati tava in cuptorul preincalzit pentru circa 35 de minute .

Cand marginile tartelor sunt frumos rumenite, inseamna ca tartele sunt gata .

Le lasati sa se raceasca, apoi le serviti cu pofta .

Tarta rustica cu struguri, smochine, pere ....

Si nu uitati sa visati la tot ce va face sa va simtiti minunat, da?😉 < 3

Articolul precedent
Articolul următor
Lasă un comentariu

1 comentariu

  1. Noa…asa da! Ochii vad, limba cere, sufletul ofteaza! O frumusete de tarta care e si buna!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: