Nu stiu la voi cum este , insa stiu ca la mine a cam inceput sezonul tartelor de tot felul , iar pentru deschiderea acestuia , a sezonului , evident , va propun aceasta tarta sarata .
Ingrediente pentru aluat :
- 500 g faina
- 250 g unt
- 2 oua
- 6 linguri apa rece
- 1 vf cutit sare
Ingrediente pentru umplutura :
- 220 g branza dulce
- 380 g urda
- 30 g unt
- 125 g bacon
- 200 ml smantana
- 2 oua
- 1 fir ceapa verde
- 7-8 frunze leurda
- 1 ardei capia
- sare
- piper
- 1 ou pentru uns + sare grunjoasa + piper macinat
Amestecati intr-un castron faina cu praful de sare , apoi faceti o adancitura in mijlocul acesteia si adaugati untul care a stat la temperatura camerei . Amestecati ingredientele pana obtineti un aluat cu o textura nisipoasa . Adaugati apoi apa rece si ouale intregi .Framantati bine aluatul si inveliti-l intr-o bucata de folie alimentara . Bagati-l in frigider pentru minim 60 de minute .
Spalati ceapa verde si frunzele de leurda , apoi le taiati marunt .
Topiti untul intr-o tigaie si prajiti baconul 2-3 minute . Stingeti focul si lasati-l sa se raceasca .
Intr-un bol mai maricel , amestecati branza dulce cu urda ,baconul prajit si ceapa verde impreuna cu leurda tocata . Bateti spuma cele doua oua , adaugati peste acestea smantana si mai bateti putin totul , apoi turnati compozitia de smantana si oua , peste cea de branza . Amestecati din nou totul si condimentati cu sare si piper dupa gust .
Dupa ce aluatul a stat suficient in frigider , il mai framantati putin si-l impartiti in doua sau trei parti egale . Eu l-am impartit in trei parti deoarece m-am jucat putin si am facut trei tarte in trei forme diferite , insa daca voi vreti sa castigati mai mult timp , la fel de bine puteti face o singura tarta , dar mai maricica .
Luati prima portie de aluat si cu ajutorul unui sucitor , pe o masa de lucru tapetata cu putina faina , o intindeti intr-o foaie patrata sau rotunda . Foile intinse trebuie sa fie putin mai mari decat formele in care coaceti tartele , astfel incat in momentul in care puneti aluatul in forme , acesta sa nu acopere doar suprafata de jos a formei , ci sa-l puteti ridica putin si pe marginile acesteia . Procedati la fel si cu celelalte doua portii de aluat .
Ungeti formele cu putin unt sau tapetatile cu hartie de copt , apoi puneti cu grija in fiecare forma , aluatul intins . Aranjati marginile acestuia in fiecare forma , apoi din loc in loc intepati aluatul cu o furculita .
Adaugati peste fiecare aluat din compozitia de branza si uniformizati-o frumos pe toata suprafata .Aranjati deasupra acesteia cateva feliute de ardei capia .
Bateti spuma oul , apoi ungeti cu grija marginile aluatului peste care presarati apoi putina sare grunjoasa si piper macinat .
Bagati tarta in cuptorul preincalzit pentru circa 35-40 de minute . Tartele sunt gata atunci cand marginile aluatului e usor rumenit .
Scoateti tartele din cuptor , le lasati sa se raceasca aproape complet , apoi le scoateti din forme si le serviti .
Pofta buna si un week-end cat mai placut va doresc !!
Ce pofta mi-ai facut! Asa de dimineata 🙂
Cred ca va trebui sa includ o tarta in meniul de azi 🙂
Grozava tarta!!