Pavlova cu zmeura si coacaze


Pavlova cu zmeura si coacazeSunt aici . Inca nu am disparut definitiv din lumea asta , insa in ultimele week-end-uri am tot fost plecata , iar asta m-a impiedicat sa mai postez cate ceva pe blog . Dar haideti sa n-o lungim prea tare cu asta si sa va povestesc cum sta treaba cu minunea aceasta numita – Pavlova !!🙂

De mult mi-am dorit sa incerc acest desert varatec , dar niciodata nu mi-am facut destul curaj pentru asta . Saptamana trecuta insa , cotrobaind prin blogosfera dupa retete si pornind o discutie cu Andreea , ne-am decis impreuna ( nici ea nu mai facuse Pavlova ; ) ) ca sambata care tocmai a trecut , sa facem acest desert spectaculos🙂 .

Minunea mea - Pavlova

La mine totul a inceput sambata dimineata cand , cu mare spor m-am apucat sa pregatesc minunea .

Prima si prima data , am aprins cuptorul si l-am lasat la foc minim ( treapta cea mai mica ) , cu usa putin intredeschisa .

Umezim usor o tava , apoi lipim hartia de copt de aceasta .

Desenati pe hartia de copt cercuri de diametrul dorit .Eu am desenat unul de 17 cm , si 4 de circa 10 cm.

Am mixat apoi 5 albusuri  tinute la temperatura camerei   cu un vf cutit praf de sare .Le mixati putin la viteza mica, apoi cresteti viteza si mixati pana albusurile se albesc .  Adugati treptat cate-o lingura din cele 270 g zahar tos ( eu am cernut zaharul pentru ca altfel va raman broboane inestetice pe bezea ) si mixati dupa fiecare lingura de zahar adaugat , pana acesta se topeste . Cand ati terminat de mixat toata cantitatea de zahar , spuma trebuie sa se tina ffff tare , sa fie lucioasa si extrem de fina . La final adaugati  doua lingurite de otet alb si o lingura esenta de menta , cea din urma oferindu-i pavlovei o usoara aroma racoroasa -perfecta pentru o zi de vara fierbinte .

Din cate am citit pe la fetele ( Andie , Daiana , Andreea , Catalina ) care au facut deja pavlova , daca gasiti ( eu una nu am gasit ) ,mai puteti adauga 1/2 lingurita cream of tartar sau o lingurita rasa amidon .

Cand spuma este gata , umpleti interiorul cercurilor formate pe hartia de copt cu aceasta , apoi dati fiecarei gramajoare de spuma ,  forma dorita . Mai puteti face in mijlocul acestora usoare adancituri pentru a pune mai apoi multa frisca sau crema preferata .

Bagati tava in cuptor pentru circa 2 ore  , dar nu inchideti usa acestuia .

Pana bezeaua este gata , mixati  200 ml de smantana pentru frisca  pana se tine tare , apoi bagati frisca la frigider . Daca o doriti indulcita puteti adauga putin zahar tos cu aroma de vanilie .Eu am lasat frisca neindulcita pentru ca am considerat ca pavlova este suficient de dulce incat toate celelalte ingrediente adaugate nu ar mai trebui indulcite .

Cand bezeaua este tare / crocanta la suprafata , inseamna ca este gata .Stingeti focul si lasat-o sa se raceasca in cuptor.

Eu , prima bezea ( adica cea prezentata mai sus : ) am tinut-o in cuptor mai bine de doua ore si pot spune ca s-a ingalbenit putin , ceea ce nu mi-a placut deloc , iar mai spre seara , am reluat toata operatiunea si am facut inca o portie de pavlova doar pentru ca mi-o doream alba si frumoasa .

A doua portie , chiar asa a iesit – alba si frumoasa .

Pavlova cu zmeura si coacaze

Dupa ce sunt racite complet , le scoateti cu grija din tava si le puneti pe un platou/suport/farfurie .

Chiar daca eu am masurat diametrul suportului , iar cercul l-am desenat la dimensiunea acestuia ,  in momentul in care am aranjat bezeaua in cercul desenat pe hartia de copt , am lasat  o distanta de circa un deget libera pana la desen . Ehhh , bezeaua mea s-a incapatanat sa creasca si tot a iesit putintel mai mare decat suportul , iar atunci cand am pus-o pe suport , pentru ca dadea in marginile acestuia , iar eu am fortat-o ,  s-a cam crapat : (.  Deci , daca doriti bezeaua de o anumita dimensiune , trebuie sa tineti cont ca in timpul coacerii ea se lateste .

Puneti deasupra fiecarei bezele cate-un mot de frisca , ornati cu fructele preferate , apoi serviti .

Pavlova cea mare am servit-o doar cu frisca si fructe , iar pe cele mici , le-am stropit putin cu sirop de visine ( pavlova este fff dulce , de aceea e de preferat ca fructele si siropul folosit la aceasta , sa fie mai acrisoare ; ) ) , apoi am adaugat frisca si fructele .

Fructe proaspete :)

Eu am ales sa le servesc cu fructe proaspat culese din gradina , ci anume :  zmeura , coacaze rosii si negre , insa la fel de bine puteti folosi orice alte fructe .

Cam asta a fost aventura mea cu pavlova .Mai bine de jumatate de zi( sambata) am copt doua portii de pavlova , iar duminica am ornat minunile , le-am fotografiat si servit cu mare pofta .

Mini pavlova

Ma bucur ca in toata aceasta mica aventura , asa cum v-am spus in primele randuri , am avut-o alaturi pe Andreea .Ea este cea care m-a provocat pe FB sa fac o pavlova atunci cand ma laudam ca am o multime de fructe ,si tot ea este cea  care mi-a dezvaluit pataniile ei legate de bezea . Multumesc pentru tot , Andreea !!!!❤ <3  Si , daca stau bine si ma gandesc , poate ar trebui sa reluam nebunia asta candva , sau poate alta . Ce zici ?🙂😉

Pentru ca Andreea nu a reusit inca sa posteze pe blog pavlova facuta de ea , o puteti vedea doar pe FB , insa cand o v-a posta pe blog , voi adauga cu mare placere un link catre reteta ei , caci merita  incercata si acea varianta.E o combinatie perfecta de bezea cu fructe si ciocolata !!! < 3

Zile racoroase va doresc !!!

Articolul precedent
Articolul următor
Lasă un comentariu

45 comentarii

  1. Ti-a iesit tare faina!

    Răspunde
  2. Mamă, cum arată! Sigur o să încerc şi eu.
    O seară frumoasă!

    Răspunde
  3. Wow, arata miraculos! Imi lasa gura apa😉

    Răspunde
  4. Arata de nota 10+. „Pavlova”? suna de parca ar fi un exercitiu de gimnastica feminina.😀

    Răspunde
  5. Impecabila! Eu am avut ceva peripetii cand am mutat-o pe platou😦 dar a fost buna! Asteptam cu mare interes postarea🙂, te pup!

    Răspunde
    • Anca , esti o draguta . Eu nu am fost asa incantata de cum a iesit , dar ptr ca voua v-a placut atat de mult pe FB , parca am inceput s-o vad si eu cu alti ochi .🙂

      Răspunde
  6. Ambitioasa precum esti , ai reusit prin perseverenta ta , sa realizezi si sa postezi o minunatie de desert pentru impatimitii dulciurilor „extreme”🙂
    Felicitari! Nota maxima si o saptamana frumoasa in continuare!

    Răspunde
    • Ginuca , multumesc din suflet ptr vorbele frumoase la adresa-mi !!❤ Nu tot timpul sunt perseverenta , doar cateodata !!🙂😉
      O saptamana de vis si tie !!

      Răspunde
  7. Eu propun sa ne vedem intr-o zi si sa facem schimb de Pavlove! :)) Ce zici? Pe bune, chiar am simtit si eu ca a fost provocare, mai ales ca mi-a luat cam jumatate de duminica si un sfert de sambata :)). Una peste alta, ma bucur din suflet ca am trecut prin toate astea impreuna si pot sa spun cu mandrie ca amandoua am reusit. Indiferent ce zic unii si altii, mie tot pretentioasa mi s-a parut minunea asta dulce!🙂. Pavlova ta a iesit frumoasa, alba si delicata ca si tine. Sunt sigura ca a fost tare buna! Te pup si te imbratisez cu drag! :*

    Răspunde
    • Offf , ce frumos ar fi , doar ca suntem putintel cam departe !!😦
      Asa este , chiar am reusit sa facem acest desert in ciuda faptului ca ne-am chinuit nitel :)) , dar asta este deja de domeniul trecutului , nu ? Si mie mi-a placut enorm de mult provocarea .Din punctul meu de vedere a fost una inedita😉❤. Eu tot am unele nemultumiri legate de pavlova mea , dar poate data viitoare imi iese mai bine …… sper !! ))))
      Te imbratisez si eu .
      Nopate buna , draga mea !!❤

      Răspunde
  8. Arata absolut minunat!!!!!! Pozele superbe❤

    Răspunde
  9. Eu nu am curaj să o încerc mai ales că am ceva experiențe neplăcute cu bezeaua. Nu-mi dau seama cum poate să rămână atât de albă și de frumoasă după două ore de stat la cuptor. E un mister total pentru mine. Felicitările mele sincere!

    Răspunde
    • La mine este prima data cand fac bezea .Ma temeam si eu fff tare , dar nu ptr ca am patit-o , ci din cate am citit prin diverse locuri . Cat despre statul in cuptor atata timp nu pot spune decat ca de cand am pornit cuptorul si pana ea s-a racit complet , usa a stat tot deschisa … ca altfel era neagra , iti dai seama !! :))
      Multumesc ptr aprecieri !!🙂

      Răspunde
  10. Deci: la o parte Adino ca pavlovele tale ma fac sa intind miinile! Pe astea clar ti le iau! Sa nu dai peste degete ca mai am citeva de rezerva si tot te las fara bezea! Si-o s-o gasesc si pe cea galbejita ca n-are nimic saraca fiindca gustu-i pe masura. Mie chiar imi place f. usoara tenta de ars pe care-o au bezelele, parca aduce un plus de savoare compozitiei. Daca vreun neozeelandez ti-ar vedea bezeuta asta, ar ingalbeni el de invidie caci e perfecta intr-adevar.😀 acu’ ma intelegi, cam cum te simti, atunci cind esti parte dintr-o provocare si tre’ sa savirsesti ceva ce nici cu gindu’ n-ai gindit, numa’ cu sufletu-ai jinduit?! Da’ are farmecu’ ei toata nebunia asta care clocoteste de adrenalina, chiar daca nu-i sport extrem!
    Sa dea divinitatea sa mai executi astfel de experiente ca imbucuri sufletul omului hamesit de pofta! Si de frumos, de ce nu!❤

    Răspunde
    • Mala draga ,
      Eu nu pot sa-ti spun decat ca mi-e ciuda ca distanta dintre noi e asa mare .Daca nu era asa , pavlova cea galbioara zau ca a ta era in intregime , apoi te serveam si cu o felie din cea albicioasa !!❤
      :):) Nu stiu cat e de perfecta , dar m-a cam muncit obraznicuta !
      Sunt faine provocarile de acest gen si nu pot spune decat ca-mi place de numa sa particip la ele , insa timpul nu prea-mi permite in ultima vreme😦 .
      O zi frumoasa si un week-end si mai frumos iti doresc din tot sufletul meu !!🙂❤

      Răspunde
  11. Uneori nu-mi vine să deschid ochii când intru la tine pe blog…ştiu că aşa îmi voi chinui papilele gustative şi stomacul. Mereu mi se face poftă şi simt cum gura-mi bălteşte a salivă de la atâta poftă.

    Răspunde
    • Ce figura esti !!!🙂
      Eu sper totusi ca-ti faci curaj de fiecare data si ma vizitezi in continuare !!😉
      O zi frumoasa !!

      Răspunde
  12. Draga Adina, deja salivez uitandu-ma la pozele tale! Aveam si eu in plan una pentru week-end, dar cred ca nu mai am rabdare pana atunci. PS: Eu folosesc amidon, pentru ca nu am gasit crema…

    Răspunde
  13. Eu as incerca intai cu niste bezele mai mici 🙂 Doua ore cu cuptorul deschis … cred ca nu-i prea cald zilele astea in Banat, daca ai rezistat o zi la bucatarie, sa coci minunile astea 🙂

    Răspunde
    • Dani , saptamana trecuta nu a fost fff clad , iar incercarile mele oricum au fost : prima de dimineata , iar a doua seara … si zau ca nu am avut treaba cu caldura !!! Saptamana asta insa nu as mai coace nimic ca deja e prea cald !!😉

      Răspunde
  14. Foarte frumos ti-a iesit, are o culoare alba asa cum trebuie sa fie! Prezentarea este superba, iti lasa gura apa😀

    Răspunde
  15. Reblogged this on Impulsuri Foto and commented:
    Prăjitura-balerină 🙂

    Răspunde
  16. Cat de frumos te-a iesit!! Nici eu n-am facut pana acum, dar le am in plan! Timp sa-mi fac.. ca acolo-i o problema!
    Pupici

    Răspunde
  17. Wow ce bunatate!!

    Răspunde
  18. Chiar a fost !!😉

    Răspunde
  19. Arata fantastic!
    Intr-una din zilele astea o sa fac si eu prajitura asta. Pana acum nu am vazut-o decat in poze🙂

    Răspunde
    • TWO , ptr mine e o realizare mare pavlova asta !!! Stii ca sunt praf la capitolul dulciuri sofisticate , nu ? :))
      Abia astept s-o vad in toata spelndoarea ei , si la tine !

      Răspunde
  20. Superba Pavlova ta! Tare mult imi place cum ti-a iesit!

    Răspunde
  21. nu cred ca rezista 10 minute la cat de bine si reusita este..o delicatesa excelenta si sigur ma bag la reproducerea ei, imi place prea mult si mi-a facut si o poftaaaaa mareeee..:D

    Răspunde
    • Eu am avut mari emotii cand m-am apucat de ea , apoi am zis ca n-o mai fac niciodata la cata bataie de cap mi-a dat !! Insa acum nu pot spune decat ca abia astept s-o refac si eu !!🙂

      Răspunde
  1. Black Forrest Pavlova | Retete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: