Pastrama din piept de curcan umplut cu rosii uscate


Pastrama din piept de curcan umplut cu rosii uscate

Cred ca v-ati obisnuit deja cu preparatele mele afumate , sau mai bine zis , cred ca va aduceti aminte de cele de anul trecut , nu ??  ; )

Anul acesta , ca in fiecare an inainte de Craciun , nu puteam sa nu fac cateva preparate afumate , printre care si aceasta pastrama de curcan umpluta cu rosii uscate . Ideea de a o umple cu aceste rosii mi-a venit in momentul in care am deschis camara si am luat sarea grunjoasa , iar facand asta , preparatul a avut o aroma deosebita si a fost suficient de sarat .

Piept de curcan umplut cu rosii uscate la soare , apoi afumat :)

Daca va plac afumaturile si vreti sa le preparati si voi ,cu un mic ajutor din partea celor care detin o afumatoare ( parinti sau bunici ) , eu zic ca merita incercarea .Preparatele pregatite dupa bunul nostru plac  nu se compara cu cele cumparate din supermarket , dar asta cred ca stiti deja !!

Daca v-am convins , pe blog mai gasiti :

Muschiulet de porc afumat

Pulpa de curcan afumata

Ingrediente :

  • 1, 8 kg piept de curcan
  • 2  linguri sare grunjoasa
  • rosii uscate la soare ( eu nu am pus mai mult de 16 bucatele de rosii pentru ca si acestea sunt foarte sarate )
  • 7 catei de usturoi , rasi pe razatoarea mica
  • 2 lingurite pasta de ardei si gogosari
  • 6 linguri ulei de masline ( sau puteti pune din uleiul de la rosiile uscate la soare , insa atunci injumatatiti cantitatea de pasta de ardei pentru a nu deveni preparatul prea sarat)
  • 1/2 lingurita piper , macinat
  • 1 lingurita rasa  oregano, uscat
  • 1 lingurita rasa  busuioc, uscat

Impartiti carnea in doua jumatati egale .

Spalati bine bucatile de carne , apoi  presarati-le pe toate partile cu sare grunjoasa . Le puneti  intr-un castron dreptunghiular cu capac  pe care-l bagati  apoi la frigider ptr 24 de ore.

Dupa cele 24 de ore ,scoateti carnea din frigider si bagati-o putin sub un jet de apa rece ( nu o tineti prea mult sub apa, ci doar cat sa o spalati putin de sare ; ) ).O lasati la scurs , apoi o tamponati cu servetele de hartie pana se absoarbe apa ramasa.

Crestati pe interior , din loc in loc , ficare bucata de piept , apoi o bateti fff putin cu ciocanul pentru snitele : ) .

Amestecati intr-un bol micut pasta de ardei si gogosari cu usturoiul ras , adaugati uleiul de masline , piperul , oregano si busuiocul uscat , apoi mai amestecati putin toate aceste ingrediente.

Ungeti bucatile de carne ( tot pe interior prima data ) cu cate o lingurita din pasta obtinuta , apoi din loc in loc , aranjati cateva bucatele de rosii uscate ( eu am pus cate 8 bucatele in fiecare rulada de piept ).

Rulati cu grija prima bucata de piept , apoi incercati sa legati cu sfoara bucata de piept rulata .Eu aici am avut mare noroc ca in momentul in care eu mesteream la acest preparat , fratiorul meu a venit in vizita , si cum si lui ii place se mestereasca fel si fel de preparate , l-am rugat pe el sa ma ajute sa leg bucatile de piept rulat , sau mai bine zis , eu tineam bucata de piept , iar el imi facea legaturile :))) , ca doar e pescar , se pricepe la noduri si sforicele !!! :)))) 😉

Piept de curcan afumat

Multumesc fratiorule !! ❤

Bucatile fiind rulate si legate frumos , le ungeti frumos pe toate partile cu pasta ramasa .Neaparat sa le ungeti dupa ce le legati cu sfoara !!! Daca le ungeti inainte de a le lega , acestea sunt prea unsuroase si toata operatiunea devine mai complicata ( imi pare rau ca nu a avut cine sa ne faca poze cu acest procedeu , insa sunt sigura ca veti reusi sa faceti toate astea si fara prea multe indicatii , asa-i ? ) .

Bagati din nou castronul cu cele doua bucati de carne la frigider ptr 48 de ore , iar din cand in cand, intoarceti bucatile de pe-o parte pe alta.

Dupa ce au trecut si cele 48 de ore :) , agatati carnea in doua carlige si o lasati o zi in camara sa se usuce putin.

O bagati apoi in afumatoare pentru circa 3 zile , iar in fiecare zi o afumati putin   ( operatiune de care se ocupa mereu tatal meu ).Dupa cele trei zile de rasfat cu putintel fum , o lasati iarasi o zi sau doua in camara , asta in functie de cat doriti de uscat preparatul .

Piept de curcan umplut cu rosii uscate

Cand acesta este gata , il taiati feliute si-l serviti cu nelipsita ceapa rosie , castraveti , branza  sau orice altceva poftiti .

Pastrama  din piept de curcan umplut cu rosii uscate la soare

Rasfatati-va mereu cu ceea ce poftiti !! Nimic nu este imposibil !!

Pofta buna si un AN NOU plin de momente frumoase !!

30 de gânduri despre “Pastrama din piept de curcan umplut cu rosii uscate

  1. Desigur esti Zana Preparatelor miraculoase,a Fotografiilor perfecte ,esti Zana povestitoare care ne farmeca mereu … !!
    Un AN NOU FERICIT-cu Sanatate , Impliniri si multa Iubire !! Toate urarile de bine si pentru Taticul si Fratiorul tau !!

    • Ohhhh , ce cuvinte MARI si FRUMOASE !!! Sigur despre mine vorbiti ? 🙂 Multumesc din suflet ptr toate cuvintele pe care mi le lasti mereu , cuvinte care pentru mine inseamna enorm de mult !!
      Si eu va doresc un AN NOU plin de bucurii , sanatate si oameni frumosi alaturi !!
      Va pup cu drag !

  2. Trebuie sa fie un deliciu carnea asta afumata. Cand te ajuta toata familia sa pregatesti o asa minunatie e si mai frumos. Adina draga, iti doresc ca anul nou sa iti aduca multa sanatate, sa fii inconjurata de dragoste si binecuvantare. Sa te avem alaturi. ❤

    • Rita , poate intr-o zi vei gusta din preparatele mele afumate !! 😉 Asa este , e frumos sa ai oameni dragi alaturi care sa te ajute . E cel mai frumos !! Si eu iti doresc la fel !!! Un AN NOU plin de bucurii si multa sanatate !!
      Te pup !!

  3. Vai cat de bine arata!! Pozele sunt nimicitoare…mai ales la un asa preparat spectaculos, O adevarata pastrama! Felicitari si un an nou fericit sa te intampine! Pup

    • Buna Delia ,
      Multumesc din suflet ca m-ai atentionat si ca ai reactionat asa frumos la ceea ce ai descoperit .Am intrat pe pagina lor si am vazut sesizarea ta facuta la poza mea , apoi raspunsul lor , iar in timp ce eu scriam un comentariu , au sters poza !! Din pacate exista o multime de astfel de oameni …. 😦
      Multumesc din nou !!
      Ai fost minunata !!

      • da, ma gandeam ca nici nu ai apucat sa vezi, ca au sters repede. au sters cred ca mai bine de jumatate din album. mai recunoscusem o poza a lui Adi Hadean, am sesizat, mi-a raspuns cineva cu scuze in numele colegilor, etc., dar pana la urma a disparut si poza aia cu tot cu conversatie :). da, exista foarte multi care „preiau”, e pacat. poza ta am tinut-o minte, tu te diferentiezi ca stil de fotografiat :). iti doresc un an frumos!

      • Chiar am apucat sa vad comentariul lor , dar nu am mai reusit sa respund, apoi le-a trimis un mesaj in privat in care le-am spus vreo doua ….
        Am raspandit vestea si pe pagina de fb a bloggerilor culinari unde sunt sigura ca multi si-au recunoscut pozele , poate de aceea au si disparut multe din album !! Oricum prea putine poze sunt facute de ei , poate chiar nici una , decat cele cu magazinul … si mai si scrie ca sunt produse din carmangerie !!! DOAMNE , nu mai scapam in veci de astfel de oameni !!
        Iti multumesc din suflet ptr sustinerea ta !! Un AN MINUNAT si tie !!

Lasă un răspuns către Cristina Anulează răspunsul