Turta dulce – Ursuleti


Turta dulce

V-am intrebat zilele trecute pe FB daca mai vreti sa vedeti turta dulce , iar voi ati zis ca da !!! Sa nu cumva sa-mi spuneti acum ca deja  e prea mult cu atata turta dulce : ) , mai ales ca abia am asteptat sa fac aceasta postare si sa ma laud ca am avut un ajutor de nadejde atunci cand am facut   turta dulce .

In urma cu cateva saptamani , ii aratasem lui Dan ( jumatatea mea ; ) ) , minunatele turte pe care Rita le orneaza , dupa care , la cateva zile i-am zis ca as vrea si eu sa incerc sa fac , iar el , spre marea mea bucurie , dar si surprindere , mi-a zis ca vrea sa picteze pe turta .  Ceea ce vedeti in aceasta postare este opera lui ; ) , da , el a desenat ursuletii si bradutii pe care-i vedeti in aceste poze , iar eu sunt foarte mandra de asta❤ , si sunt sigura ca asa cum m-au dat gata pe mine , va vor da gata si pe voi !! ; )

Turta dulce

Reteta este aceeasi pe care ati studiat-o probabil si aici  !!!  Rita , multumesc pentru reteta si pentru toate indrumarile tale !!!❤

Ingrediente pentru aluat :

  • 500 g faina
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 vf  lingurita cuisoare macinate
  • 1 vf  lingurita ghimbir macinat
  • 1 lingura esenta de portocale
  • 1/2 plic praf de copt
  • 150 g zahar pudra
  • 2 oua intregi
  • 125 g miere
  • 150 g unt

Ingrediente pentru glazura de zahar :

  • 1 albus de ou
  • 250 g zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 vf cutit colorant verde ( pasta )
  • fulgi si bilute pentru ornat

Aluatul trebuie pregatit cu o seara inainte de a coace turta dulce.

Taiati untul cubulete , apoi il puneti intr-un bol impreuna cu mierea . Topiti untul cu mierea la microunde circa 1 minutel. Scoateti bolul afara , il lasati circa un minut sa se raceasca , apoi amestecati bine compozitia.

Amestecati faina cu condimentele si praful de copt (le amestecati intr-un vas incapator pentru a putea apoi framanta aluatul) .

Mixati ouale impreuna cu zaharul circa 3 minute.

Faceti o adancitura in mijlocul fainii , adaugati compozitia de oua cu zahar, apoi cea de unt cu miere .Amestecati totul cu ajutorul unei linguri de lemn , apoi framantati alatul cu mana . Impartiti aluatul in jumatate , iar fiecare jumatate de aluat o impachetati in folie si o puneti in frigider .Lasati aluatul in frigider pana maine zi .

A doua zi , scoateti aluatul din frigider cu jumatate de ora inainte de a-l intinde.

Presarati putina faina pe masa de lucru , apoi luati prima jumatate de aluat si framantati-o putin.Daca aluatul este prea lipicios , presarati inca putina faina , apoi mai framantati putin. Aluatul nu trebuie framantat mai mult de doua minute !!!

Intindeti aluatul pe masa presarata cu putina faina. Foaia de aluat trebuie sa  aiba circa 3 mm grosime . Decupati ursuleti sau orice alte forme doriti  , apoi puneti formele de turta dulce ,  intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Bagati tava in cuptorul preincalzit ( 180 gr.C) si coaceti turtele nu mai mult de 10 minute . Aveti grija ca acestea sa nu se rumeneasca pe margine deoarece vor iesi uratele . Cand marginile devin usor aurii , turta este suficient de coapta. Eu , cei 7 braduti mai marisori ( adica ultima tava de turta dulce ) , i-am rumenit putintel mai tare , dar sper sa ma iertati pentru asta !! : )

Cat timp aveti prima tava in cuptor , o pregatiti pe cea de-a doua .Lucrand cu doua tavi totul devine mai usor si se termina mai repede :) .

Scoateti prima tava din cuptor , apoi o bagati pe cea de-a doua .

Lasati primele turte sa se raceasca putin in tava , apoi le scoateti pe  un grilaj pana acestea se racesc complet.Tot acum , pe cele pe care vreti sa le agatati in brad , le puteti face cate o gaurica : ) cu ajutorul unei scobitori .

Continuati la fel si cu cealalta bucata de aluat , pana nu mai aveti ce coace !!!  : )

Daca inca mai aveti putere de munca🙂 , continuati cu glazurarea , daca nu , pe aceasta o puteti face a doua zi .Eu turta am copt-o seara si nu am mai avut timp pentru a si glazura turta dulce , fapt pentru care , am lasat aceasta sarcina pe urmatoarea zi . Alegerea e a voastra !!

In momentul in care faceti glazura de zahar , trebuie sa si ornati turta dulce .Nu puteti lasa glazura pentru a doua zi !!

Macinati  de doua ori zaharul pudra in rasnita de cafea , apoi il cerneti printr-o sita deasa .

Mixati 2 minute albusul intr-un vas de sticla , la viteza mica. Adaugati apoi 2 linguri din zaharul cernut , mixati iarasi 2-3 minute , adaugati si zeama de lamaie , apoi inca 2 linguri de zahar si mixati din nou. Continuati  pana terminati cantitatea de zahar , iar atunci cand compozitia devine densa , glazura este gata . Ca sa fiti siguri ca totul a iesit perfect , puteti verifica daca varfurile formate la mixare isi pastreaza forma 15 secunde.

Vasul se acopera cu folie alimentara pentru a putea impiedica uscarea acesteia .

Pregatiti un cornet confectionat din hartie de copt , apoi puneti 2 -3 linguri din glazura in acesta . Partea de sus a cornetului o legati cu un elastic , iar varful il taiati cu o foarfeca .Din varf trebuie sa aveti grija sa nu taiati foarte mult , firicelul cu care veti desena urusletii nu trebuie sa fie foarte gros.

Turta dulce

Luati pe rand fiecare bucatica de turta dulce , iar cu ajutorul cornetului incercati sa dati viata acestor ursuleti , facandu-le : ochisori, gurita, nasuc , urechiuse , ghierute , etc.

Turta dulce - Braduti

La fel de simplu puteti orna si braduti .Puneti 2-3 linguri de glazura alba intr-un bol , apoi o amestecati cu colorantul verde .Faceti un alt cornet de hartie , puneti glazura verde in cornet , legati partea de sus a cornetului cu un elastic si taiati putin din varful cornetului.

Faceti diverse crengute pe braduti , apoi lipiti pe acestea , din loc in loc , bombonele colorate sau fulgi de nea . Sunt usor de facut si de foarte mare efect !!

Lasati glazura sa se intareasca pe ursuleti si braduti , apoi ii aranjati frumos intr-o cutie de carton si-i pastrati pana cand doriti sa-i serviti .Se pot pastra extrem de bine si 2-3 saptamani !!

Astea fiind spuse , neaparat trebuie sa gasiti si voi un ajutor de nadejde ; ) si sa va apucati de turta dulce  !!!!  : )

Turta dulce

 Si niciodata sa nu uitati sa va bucurati de lucrurile simple din viata voastra !! Sunt la tot pasul , trebuie doar sa le observati !!

Articolul precedent
Articolul următor
Lasă un comentariu

32 comentarii

  1. bursucel

     /  13 Decembrie 2012

    Reblogged this on Bursucel's Blog and commented:
    Niciodată nu e suficientă turta dulce… mai ales când arată atât de fain…🙂

    Răspunde
  2. Mi-l imprumuti si mie pe dragutul care a ornat ursuletii? :)) E un talent innascut! Ursuletii astia sunt plini de viata. Ce s-ar bucura niste copilasi de ursuletii astia naravasi! Vad ca sunt o gasca intreaga. Sa-i supravegheati, nu cumva sa faca vreo nazbatie, atatea capete neastamparate! Pup decoratorul.

    Răspunde
  3. mortaliiiiiiiii:) parca nu-ti vine sa-i papi, asa de frumosi sunt:)

    Răspunde
  4. Mie Luc imi face bezele si tie Dan iti orneaza turta dulce! E totul in regula cu lumea, zic!
    Ursuletii ruleaza! Felicitatiuni!🙂

    Răspunde
    • Ioana , e cel mai frumos asa !! Cine considera ca ceva nu e in regula atunci cand un barbat face ceva de genul , inseamna ca nu stie sa se bucure de nimic in viata !!😉
      Va pupam !!!😉

      Răspunde
  5. turta dulce ca turta dulce,dar prezentarea e foarte frumoasa

    Răspunde
  6. aura

     /  13 Decembrie 2012

    Mor, mor, mor…de poftaaa!🙂

    Răspunde
  7. aura

     /  13 Decembrie 2012

    Reblogged this on Impulsuri Foto and commented:
    Prea frumos, prea gustos🙂

    Răspunde
  8. Cat sunt de dragalasi! Mai ca nu m-as indura sa-i pap.

    Răspunde
  9. Grozavi sunt!!! Ce as mai putea spune, o adevarata parada de turta dulce! Pupici

    Răspunde
  10. Foarte, foarte, foarte frumosi, mai ales ca s-a lucrat in doi…..atat de romantic:)))
    Sa fiti iubiti!

    Răspunde
  11. Eu vreau 10 ursuleti si 5 braduti frumosi! Aaaaah si conurile de brad!

    Răspunde
  12. Sunt atat de dragalasi..

    Răspunde
  13. Turta dulce cu iz de Craciun, am mai vazut si pe alte bloguri si ma tot minunez de imaginatia si rabdarea de care unele dintre voi dati dovada (printre care si tu, desigur). Parca simt miros de scortisoara…

    Răspunde
    • Ohhhh , daaaa ! A innebunit blogosfera cu atat turta dulce !!🙂 Eu chiar nu am prea multa rabdare , dar eram tare curioasa sa vad cum ma descurc !!! :))

      Răspunde
  14. bursucel

     /  17 Decembrie 2012

    Pentru că ne îndulcești zilele cu minunile tale, primește și steluța asta!🙂
    http://bursucel.wordpress.com/2012/12/17/blog-of-the-year-2012-i/

    Răspunde
  15. povestivieneze

     /  17 Decembrie 2012

    vai, ce dragalasi suuuuuuuunt! si cine se indura sa ii manance?😉

    Răspunde
  16. Superbi ursuletii si tare, tare dragalasi! Felicitari mainilor dibace! Mi-ar placea sa fi fost unul dintre copiii veniti la colindat la tine anul asta….😉
    Fotografiile m-au impresionat in mod deosebit, transmit asa de multa caldura si duiosie! Mi-au aminit cumva de poznele copilariei si bucuria de a ne gasi cadourile in dimineata de Craciun, oricat de generoase ori modeste ar fi fost ele. Desi nu am o varsta venerabila, tot imi vine sa oftez si sa spun „ce vremuri frumoase!” Off…

    Răspunde
    • Multumesc din suflet ptr toate aprecierile !! Sa stii ca nu esti singura care ofteaza dupa clipele traite-n copilarie , ne aducem cu totii aminte cu dor de ele !!😦 Offff ….. :(((

      Răspunde
  1. Dulciuri pentru sarbatorile de iarna – II « Cat's kitchen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: