Tocanita cu ciuperci de padure ,morcovi si patrunjel


Duminica trecuta am fost la o plimbarica in satul parasit ( curand voi face o postare despre acesta si despre scanduricile mele frumoase ; )  , iar prin padurea prin care trebuie sa trecem pana sa ajungem in sat , pe marginea drumului , pe ici pe colo , am gasit mai bine de jumatate  de plasa de ciupercute , ciupercute de care noi mai mancasem in urma cu cativa ani si de care ne-am bucurat enorm ca le-am gasit , deoarece fiecare bucatica de padure era foarte uscata .

Ingrediente :

  • 500 g  ciuperci palaria sarpelui sau cuci :):)
  • 500 g ciuperci pleurotus sau bureti de fag
  • 6 cepe mari
  • 50 ml ulei
  • 2 fire ceapa verde
  • 1 lingura leurda ( eu am avut-o tocata si pusa la congelator )
  • 5 catei de usturoi ( eu am uitat sa-i pun :((( , insa voi sa puneti neaparat !!!! )
  • 2 morcovi potriviti
  • sare, piper
  • 1 /2 legatura patrunjel

Separati palariile de picioruse ( piciorusele nu se folosesc !!! ), le spalati bine de pamant , apoi le rupeti fasii . La buretii de fag , daca-i aveti proaspati , taiati cu cutitul doar partea cu pamant , apoi palariile le rupeti fasii , iar piciorusele le taiati pe lungime . Eu am mai avut bureti de fag de la congelator si tare m-am bucurat ca am putut face aceasta tocanita cu doua feluri de  ciuperci culese de mine din padure !! 😉 Dupa ce le-ati spalat bine si le-ati rupt in fasii , le lasati la scurs intr-o strecuratoare .

Curatati ceapa, apoi o taiati solzisori si o puneti la calit in uleiul incins. Amestecati din cand in cand in ea pentru a nu se prinde , iar cand aceasta devine sticloasa  , adaugati ciupercile si morcovii curatati si dati pe razatoarea mare .  Pisati usturoiul intr-un mojar si adaugati-l peste ciuperci  .Lasati totul pe foc , maxim 30 de minute , dar sa nu cumva sa uitati sa amestecati din cand in cand in cratita. Inainte de a stinge focul , condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati frunzele de patrunjel tocate si puneti capacul .Lasati cratita acoperita circa 10 minute , apoi serviti tocanita cu mamaliguta sau paine proaspata .

POFTA BUNA !!!

42 de gânduri despre “Tocanita cu ciuperci de padure ,morcovi si patrunjel

  1. Plimbareat-o!! Imi place ca stii sa profiti de plimbarile in natura, si ca mereu vii cu bunatati de acolo. Nu sunt eu fan ciuperci, dar cu siguranta mancarea asta ar fi pe placul celor dragi din familia mea. Pup!

    • :):) 😉 Sa stii ca nu-i chiar usor sa te plimbi atat 🙂 , de cele mai multe ori plec franta de oboseala de acasa , dar cand ajung in natura , uit de tot si ma bucur de ea la maxim , dar asta se vede , nu ? 😉 Aaaaaa , ciupercutele astea sunt culese cu o duminica inainte , ieri am fost la o alta plimbareala si am cules altele !!! 😉 :))

  2. Daca as sta mai aproape de tine te-as insoti la cautat de ciuperci. Eu nu le cunosc deloc, dar sunt atat de frumoase in pozele tale ca le-as culege macar pentru decor. Si, bineinteles, m-as autoinvita la masa. Ciupercile astea trebuie sa aiba o aroma iesita din comun. Imi amintesc galbiorii pe care-i cumparam pe vremuri de la piata. Erau fantastici. O saptamana frumoasa!

    • Offffff , Rita !!!!! Daca as putea v-as lua pe toate cu mine la plimbarica , apoi la degustat !!! Ador padurea cu toate minunatiile ei !! Stai sa vezi craitele ce frumoase sunt !!! 😉 Intr-o viitoare postare !!!

  3. excelenta tocanita! tocmai am gasit cativa cuci si eu printr-o pajiste la marginea padurii si …ma gandeam sa le prepar intr-o tocanita cu usturoi mult ca imi place tare. Si am mai gasit unele ciuperci pe o cioata de brad, insa nu stiu cat de comestibile sunt…poate daca m-ai sfatui…Cu drag, Unomulet.
    Din cuci am sa fac si cateva snitele ca au palariile mai maricele. Cu acelasi drag, astept sfatul tau.

    • Ce ma bucur ca-ti place si ca ai gasit si tu aromatii cuci 😉 , cat despre celelalte ciuperci gasite , daca nu le cunosti mai bine nu faci , e riscant !!! Nu am nici eu prea multe cunostinte despre ele ( nu stiu mai mult de 4 feluri comestibile ), insa te pot ajuta cu un blog pe care l-am descoperit curand si care e plin de informatii !!!! http://luise-ciuperci.blogspot.ro/2010/10/parasol-sau-buretele-serpesc.html#comment-form
      sper sa-ti fie de ajutor !!! 😉

      • Draga mea, cunosc acest blog, intradevar are multe informatii; insa nu da detalii despre modul de preparare a ciupercii Pholiota adiposa, adica buretii care i-am gasit pe o cioata…in schimb am gasit pe aici: http://healing-mushrooms.net/archives/pholiota-adiposa.html; si http://www.discoverlife.org/mp/20q?search=Pholiota si in cartea d-nei dr.ing.Ioana Tudor; sunt bune la gust aceste ciuperci, le-am curatat si spalat caci aveau scamele caracteristice si le-am pus in congelator; sa vedem cine mai gaseste prin paduri si cum le prepara! Tie draga mea iti multumesc tare mult pentru buna intentie si pentru gazduirea acestor relatari ale mele. Cu drag!

      • :):) Pe mine ma intereseaza cel mai mult sa stiu ca-s comestibile , de preparat gasesc eu cum sa le prepar !!! 😉 Aseara am facut o tocanita din ultimele ciuperci gasite ( craitele) si a fost mai mult decat un deliciu !! 😉 Multumim si noi ptr informatiile gasite de tine !!!!
        Spor la colindat padurea si la gatit bunatati din aceste minuni ale naturii !!

  4. Fetita am uitat sa te intreb, ai gasit reteta pe care ti-am lasat-o offline cu ciuperci?
    Postarea asta este minunata, mergea sa o pui la concurs, dar stiu ca numai trei merg.
    Imi place cum se combina portocaliul din morcovi cu griul fondului, este bestiala.
    Pupici!

    • Am pus intr-o tura si opariti putin , insa nu mi-au placut !!!! In ultimii ani doar ii spal , ii rup fasii si ii bag la congelator in caserole de plastic , iar pe cei mai maricei ii las intregi ptr a-i face apoi pane !! 😉

  5. si inca ceva: multumesc pt link-ul cu ciuperci. Ieri am fost prima data in padure cu un cunoscator si am cules ciuperci.Incerc sa le invat si eu si ma ajuta mult acest blog

    • Marilena , cu mare placere !!! Ma bucur enorm ca ai inceput sa colinzi padurea in cautarea lor !!! 😉 Te astept cu mare drag aici sa ne spui ce ai gasit si ce ai preparat din ele !!!
      PS.Noi aseara am papat cea mai buna tocanita facuta vreodata !! 😉

  6. Cred ca este minunat sa poti fugii la munte ori de cate ori iti vine pofta de aer curat si peisaje frumoase, sau de ce nu de o mancare de ciuperci. O portie, va rog!!!

  7. M-ai omorat cu ciupercile tale!:))Arata de vis…nu mai vorbesc de gust si miros ( care cred ca ajuns pana la Timisoara cand le-ai gatit ).Nici eu nu am mancat palaria sarpelui niciodata, voi incerca cu prima ocazie…

  8. craitele….nu-s din familia amanita? ruda cu cele rosii cu pete albe care-s otravitoare? Se zice ca, in afara de trufe, ar avea un gust minunat. Eu acum, orientandu-ma dupa reteta ta, fac un fel de tocanita din hribi de mesteacan, pitarca si paralia sarpelui. Miroase minunat. Sper sa fie si buna 🙂 Ma bucur mult ca am gasit blogul tau, si pe el o multime de lucruri interesante!
    Numai bine!
    Irina

Lasă un răspuns către Magda Adina Anulează răspunsul