Tocanita cu ciuperci de padure ,morcovi si patrunjel


Duminica trecuta am fost la o plimbarica in satul parasit ( curand voi face o postare despre acesta si despre scanduricile mele frumoase ; )  , iar prin padurea prin care trebuie sa trecem pana sa ajungem in sat , pe marginea drumului , pe ici pe colo , am gasit mai bine de jumatate  de plasa de ciupercute , ciupercute de care noi mai mancasem in urma cu cativa ani si de care ne-am bucurat enorm ca le-am gasit , deoarece fiecare bucatica de padure era foarte uscata .

Ingrediente :

  • 500 g  ciuperci palaria sarpelui sau cuci :):)
  • 500 g ciuperci pleurotus sau bureti de fag
  • 6 cepe mari
  • 50 ml ulei
  • 2 fire ceapa verde
  • 1 lingura leurda ( eu am avut-o tocata si pusa la congelator )
  • 5 catei de usturoi ( eu am uitat sa-i pun :((( , insa voi sa puneti neaparat !!!! )
  • 2 morcovi potriviti
  • sare, piper
  • 1 /2 legatura patrunjel

Separati palariile de picioruse ( piciorusele nu se folosesc !!! ), le spalati bine de pamant , apoi le rupeti fasii . La buretii de fag , daca-i aveti proaspati , taiati cu cutitul doar partea cu pamant , apoi palariile le rupeti fasii , iar piciorusele le taiati pe lungime . Eu am mai avut bureti de fag de la congelator si tare m-am bucurat ca am putut face aceasta tocanita cu doua feluri de  ciuperci culese de mine din padure !!😉 Dupa ce le-ati spalat bine si le-ati rupt in fasii , le lasati la scurs intr-o strecuratoare .

Curatati ceapa, apoi o taiati solzisori si o puneti la calit in uleiul incins. Amestecati din cand in cand in ea pentru a nu se prinde , iar cand aceasta devine sticloasa  , adaugati ciupercile si morcovii curatati si dati pe razatoarea mare .  Pisati usturoiul intr-un mojar si adaugati-l peste ciuperci  .Lasati totul pe foc , maxim 30 de minute , dar sa nu cumva sa uitati sa amestecati din cand in cand in cratita. Inainte de a stinge focul , condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati frunzele de patrunjel tocate si puneti capacul .Lasati cratita acoperita circa 10 minute , apoi serviti tocanita cu mamaliguta sau paine proaspata .

POFTA BUNA !!!

Articolul precedent
Lasă un comentariu

42 comentarii

  1. DiaMar bucataria galbena

     /  7 Octombrie 2012

    Arata tare bine!
    Pup!

    Răspunde
  2. Plimbareat-o!! Imi place ca stii sa profiti de plimbarile in natura, si ca mereu vii cu bunatati de acolo. Nu sunt eu fan ciuperci, dar cu siguranta mancarea asta ar fi pe placul celor dragi din familia mea. Pup!

    Răspunde
    • :):)😉 Sa stii ca nu-i chiar usor sa te plimbi atat🙂 , de cele mai multe ori plec franta de oboseala de acasa , dar cand ajung in natura , uit de tot si ma bucur de ea la maxim , dar asta se vede , nu ?😉 Aaaaaa , ciupercutele astea sunt culese cu o duminica inainte , ieri am fost la o alta plimbareala si am cules altele !!!😉 :))

      Răspunde
  3. Daca as sta mai aproape de tine te-as insoti la cautat de ciuperci. Eu nu le cunosc deloc, dar sunt atat de frumoase in pozele tale ca le-as culege macar pentru decor. Si, bineinteles, m-as autoinvita la masa. Ciupercile astea trebuie sa aiba o aroma iesita din comun. Imi amintesc galbiorii pe care-i cumparam pe vremuri de la piata. Erau fantastici. O saptamana frumoasa!

    Răspunde
    • Offffff , Rita !!!!! Daca as putea v-as lua pe toate cu mine la plimbarica , apoi la degustat !!! Ador padurea cu toate minunatiile ei !! Stai sa vezi craitele ce frumoase sunt !!!😉 Intr-o viitoare postare !!!

      Răspunde
  4. te invidiez pentru ciupercutele tale de padure! imi imaginez aroma lor,desi palaria sarpelui n-am mancat niciodata!

    Răspunde
  5. Unomulet

     /  8 Octombrie 2012

    excelenta tocanita! tocmai am gasit cativa cuci si eu printr-o pajiste la marginea padurii si …ma gandeam sa le prepar intr-o tocanita cu usturoi mult ca imi place tare. Si am mai gasit unele ciuperci pe o cioata de brad, insa nu stiu cat de comestibile sunt…poate daca m-ai sfatui…Cu drag, Unomulet.
    Din cuci am sa fac si cateva snitele ca au palariile mai maricele. Cu acelasi drag, astept sfatul tau.

    Răspunde
    • Ce ma bucur ca-ti place si ca ai gasit si tu aromatii cuci😉 , cat despre celelalte ciuperci gasite , daca nu le cunosti mai bine nu faci , e riscant !!! Nu am nici eu prea multe cunostinte despre ele ( nu stiu mai mult de 4 feluri comestibile ), insa te pot ajuta cu un blog pe care l-am descoperit curand si care e plin de informatii !!!! http://luise-ciuperci.blogspot.ro/2010/10/parasol-sau-buretele-serpesc.html#comment-form
      sper sa-ti fie de ajutor !!!😉

      Răspunde
      • Unomulet

         /  8 Octombrie 2012

        Draga mea, cunosc acest blog, intradevar are multe informatii; insa nu da detalii despre modul de preparare a ciupercii Pholiota adiposa, adica buretii care i-am gasit pe o cioata…in schimb am gasit pe aici: http://healing-mushrooms.net/archives/pholiota-adiposa.html; si http://www.discoverlife.org/mp/20q?search=Pholiota si in cartea d-nei dr.ing.Ioana Tudor; sunt bune la gust aceste ciuperci, le-am curatat si spalat caci aveau scamele caracteristice si le-am pus in congelator; sa vedem cine mai gaseste prin paduri si cum le prepara! Tie draga mea iti multumesc tare mult pentru buna intentie si pentru gazduirea acestor relatari ale mele. Cu drag!

      • :):) Pe mine ma intereseaza cel mai mult sa stiu ca-s comestibile , de preparat gasesc eu cum sa le prepar !!!😉 Aseara am facut o tocanita din ultimele ciuperci gasite ( craitele) si a fost mai mult decat un deliciu !!😉 Multumim si noi ptr informatiile gasite de tine !!!!
        Spor la colindat padurea si la gatit bunatati din aceste minuni ale naturii !!

  6. O alta reteta minunat prezentata si cu siguranta la fel de gustoasa!
    O saptamana minunata, pupici!

    Răspunde
  7. Fetita am uitat sa te intreb, ai gasit reteta pe care ti-am lasat-o offline cu ciuperci?
    Postarea asta este minunata, mergea sa o pui la concurs, dar stiu ca numai trei merg.
    Imi place cum se combina portocaliul din morcovi cu griul fondului, este bestiala.
    Pupici!

    Răspunde
  8. Marilena

     /  8 Octombrie 2012

    Buretii de fag ii congelezi proaspeti sau ii fierbi inaite de congelare?

    Răspunde
    • Am pus intr-o tura si opariti putin , insa nu mi-au placut !!!! In ultimii ani doar ii spal , ii rup fasii si ii bag la congelator in caserole de plastic , iar pe cei mai maricei ii las intregi ptr a-i face apoi pane !!😉

      Răspunde
  9. Marilena

     /  8 Octombrie 2012

    si inca ceva: multumesc pt link-ul cu ciuperci. Ieri am fost prima data in padure cu un cunoscator si am cules ciuperci.Incerc sa le invat si eu si ma ajuta mult acest blog

    Răspunde
    • Marilena , cu mare placere !!! Ma bucur enorm ca ai inceput sa colinzi padurea in cautarea lor !!!😉 Te astept cu mare drag aici sa ne spui ce ai gasit si ce ai preparat din ele !!!
      PS.Noi aseara am papat cea mai buna tocanita facuta vreodata !!😉

      Răspunde
  10. Cred ca este minunat sa poti fugii la munte ori de cate ori iti vine pofta de aer curat si peisaje frumoase, sau de ce nu de o mancare de ciuperci. O portie, va rog!!!

    Răspunde
  11. Delicioasa tocanita de ciuperci!

    Răspunde
  12. Draga mea, eu nu am curaj sa le consum pe cele din padure. Tocanita ta arata senzational si sunt sigura ca este buna! Imi plac ciupercile foarte tare!!!

    Răspunde
    • Te cred !!!! Multi nu au curajul asta , insa eu nu rezist in fata lor !!!! :))))) Stiu cat de mult iti plac ciupercile , ai atatea retete grozave cu ele !!😉

      Răspunde
  13. M-ai omorat cu ciupercile tale!:))Arata de vis…nu mai vorbesc de gust si miros ( care cred ca ajuns pana la Timisoara cand le-ai gatit ).Nici eu nu am mancat palaria sarpelui niciodata, voi incerca cu prima ocazie…

    Răspunde
  14. Si eu te invidiez pentru asa ciuperci… si pentru plimbarea prin padure si bucuria cad le gasesti… Despre prezentare… totul la superlativ. Pup!

    Răspunde
    • S & M , stati sa vedeti urmatoarele minunatii gasite !!! Ne parea rau sa le si rupem , astat erau de frumoase !!!! Multumesc din suflet ptr aprecieri !!!

      Răspunde
  15. Super prezentare!!! Iar tocanita sunt convinsa, ca este exceptionala!!! pup❤

    Răspunde
  16. Cat de bun trbuie sa fie si-apoi cu usturoi maaamaa maaamaaa….!

    Răspunde
  17. Iar ai fost la cules?! Ce fata harnicuta si plimbareata esti.. :)) Eu ma invit direct la masa, ca .. la ciuperci nu ma pricep decat daca sunt in raft😛
    Pup

    Răspunde
  18. ma uit si ma minnez! Sincer, jos palaria !

    Răspunde
    • La reteta asta simpla te minunezi tu ? :):) Daca tu-mi zici mie „Jos palaria !! ” , ce sa zic eu atunci cand intru la tine pe blog ???😉
      PS.Esti tare dragut , multumesc !!!🙂

      Răspunde
      • 🙂 Ma minunez pentru ca pentru mine toate preparatele astea sunt practic inaccesibile si pe deasupra, in majoritatea cazurilor, este prima oara cand aud de toate minunatiile astea de ciuperci

      • Offff , imi pare rau sa aud asta !!!😦 … dar in acelasi timp ma bucur ca ai descoperit aceste minunatii aici !!😉

  19. Irina

     /  4 Noiembrie 2016

    craitele….nu-s din familia amanita? ruda cu cele rosii cu pete albe care-s otravitoare? Se zice ca, in afara de trufe, ar avea un gust minunat. Eu acum, orientandu-ma dupa reteta ta, fac un fel de tocanita din hribi de mesteacan, pitarca si paralia sarpelui. Miroase minunat. Sper sa fie si buna🙂 Ma bucur mult ca am gasit blogul tau, si pe el o multime de lucruri interesante!
    Numai bine!
    Irina

    Răspunde
  20. Irina, bine ai venit!! Ma bucur enorm ca ai gasit aici retete si articole care sa-ti fie pe plac!!
    Aici ai si o postare cu minunatele craite : https://catkitchen.wordpress.com/2012/10/13/frumoasele-craite/
    Tocanita sunt convinsa ca e buna, la ce ciupercute folosesti, n-are cum sa iasa altfel!! Savoare deplina va doresc!!
    Si un weekend minunat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: