Terina de clatite cu mascarpone si fructe de padure


Nu este prima data cand fac terina de clatite , insa de cate ori am facut , crema a fost diferita . Va spuneam in postarea clatitelor cu ciuperci pleurotus  ca varianta dulce cu care am vrut sa particip in prima faza la concursul de pe blogul Kadiei , nu mi-a iesit asa cum mi-am dorit si a trebuit sa o refac . Iata ca am refacut-o , iar azi , reusesc sa v-o arat si voua !!

Ingrediente  ptr aluatul de clatite:

  • 250 g faina
  • 2 oua
  • 500 ml lapte sau apa minerala
  • 1 vf  lingurita sare
  • 1 lingurita  zahar
  • 40 g unt topit
  • 3-4 picaturi de esenta rom

Ingrediente ptr crema :

  • 500 g branza mascarpone
  • 150 g zahar pudra cu aroma de vanilie
  • 350 g fructe de padure ( eu am avut :coacaze rosii si negre, afine si mure , insa puteti la fel de bine sa folositi orice fructe doriti )

Ingrediente ptr  sosul caramel:

  • 100 g zahar
  • 80 ml smantana ptr frisca
  • 30 g unt

 Puneti faina intr-un castron mare , faceti o adancitura la mijloc , apoi puneti sarea si zaharul . Adaugati ouale si amesetcati cu grija pana acestea se incorporeaza in faina . Se adauga untul topit , laptele si esenta de rom  , apoi amestecati compozitia pana devine fina , fara urma de cocoloase . Bagati totul la frigider ptr 30 de minute.

Amestecati branza mascarpone cu zaharul pudra , apoi o bagati si pe aceasta in frigider .

Scoateti aluatul ptr clatite din frigider ,apoi intr-o tigaie de teflon incinsa , puneti un vf de lingurita de unt  si turnati cate un polonic din compozitia obtinuta , lasand sa se rumeneasca fiecare clatita , pe fiecare parte .Incercati sa faceti clatitele cat mai subtiri , o sa va fie mult mai usor sa taiati terina atunci cand o serviti . Puneti clatitele facute pe o farfurie intinsa si repetati operatiunea pana terminati aluatul de clatite.Punand unt in compozitia de clatite , am pus unt in tigaie doar inainte de  a face prima clatita , apoi restul clatitelor s-au facut fara a se prinde de tigaie , insa daca cumva  se prind , tot la 2-3 clatite , mai puteti pune in tigaie , putin unt !

Lasati clatitele sa se raceasca , apoi le aranjati  intr-o tava ptr terine astfel incat marginile acestora sa treaca peste tava .

Scoateti crema mascarpone din frigider si adaugati in ea  fructele de padure .Eu am avut fructe de padure congelate si le-am adaugat in crema exact inainte de a pune-o in tava .

Dupa ce ati imbracat tava cu primul strat de clatite , adaugati un strat din crema amestecata cu fructe , apoi acoperiti crema cu o clatita rupta-n jumatate , adaugati inca un strat de crema , iar la final , acoperiti terina cu marginile primelor clatite aranjate-n tava.

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati-o la frigider pana a 2-a zi .

Daca doriti ca terina sa fie cu mai multe straturi de clatite si crema , o puteti face din 3 straturi de crema si 4 de clatite . Din compozitia de mai sus , mie mi-au iesit 10 clatite , iar la terina nu am folosit decat 5 , iar restul le-am savurat cu dulceata de afine .

Intr-o craticioara micuta , topiti zaharul la foc mic , insa aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare , deoarece v-a deveni amar la gust. Cand zaharul s-a topit , adaugati cantitatea de unt si mai lasati totul pe foc , pana acesta se topeste .Adaugati si smantana , amestecand continuu pana incepe sa dea in clocot .Stingeti focul si puneti sosul intr-o sticluta sau borcanel , iar cand acesta s-a racit , il bagati in frigider pana maine zi cand il veti servi alaturi de terina.

Inainte de a servi aceasta grozavie 🙂 , scufunati tava in apa calda , ptr cateva secunde .Scoateti apoi terina pe un platou , picurati cativa stropi de caramel deasupra si serviti . Daca caramelul s-a intarit fff tare , scufundati sticla sau borcanelul in apa fierbinte , circa 1 minut.

Chiar daca ambele varainate nu m-au multumit in totalitate , si cand spun asta , ma refer la aspect si poze 🙂 , nu pot decat sa va spun ca au fost extraordinar de bune , si cu toate ca am mancat intr-o saptamana doua terine de clatite si o portie buna cu ciuperci , tot nu ne-am saturat !!! :)))

POFTA BUNA !!!

36 de gânduri despre “Terina de clatite cu mascarpone si fructe de padure

    • Zazule , ce ma bucur ca-ti place terina !!! Ideea o am de multa vreme, adica asa, de vreo 5 ani , daca nu mai bine ,e o idee preluata dintr-o carte draga mie : 1000 de retete -Deserturi , dar de fiecare data cand fac acest desert , asa cum am zis , crema e diferita !!!

    • Rony , daca-mi urmaresti blogul si daca citesti fiecare postare , inclusiv comentariile , ai afla si de unde ma inspir , atunci cand o fac !!!! … iar daca ma inspir de pe blogul fetelor , o spun cu mare drag , fara sa ascund nimic , si asta o stiu cei care ma urmaresc mereu !!! Prima mea reteta de terina a fost postata pe blog in ianuarie 2011 , iar acolo am precizat clar sursa !!!Daca si aceasta semana cu originalul , oricare ar fi fost el, precizam sursa, insa nu seamana !!!
      O zi buna !!!!

    • Lorena , oare cui nu-i plac clatitele ? :);) Pai cand vine vb de clatite , combinatii sunt o multime , nu ai cum sa dai gres , sunt bune cu orice , nu trebuie decat sa-ti lasi putin imaginatia sa zburde !!! 😉
      Multumesc de vizita !!! 🙂

  1. Felicitari, scumpa mea! Ai castigat premiul acordat de juriul concursului! Te rog sa iti alegi premiul si sa-mi trimiti un e-mail la kadiasfood@yahoo.fr cu adresa la care ai vrea sa-ti fie livrat 😉 Sunt extrem de incantata ca ai castigat! M-ai cucerit cu reteta asta :*

    • Offfff , multumesc frumos ptr tot !!! Stii , ori de cate ori particip la concursuri/provocari de dragul temei alese , se pare ca am noroc si castig , insa niciodata nu am participat cu gandul de a castiga !!! Multumesc din suflet , offff , asa cum am mai zis , mi-e ciuda ca nu sunteti mai aproape de mine !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s