Cozonac cu stafide si merisoare


Acesta este minunatul cozonac pe care noi l-am savurat de Craciun !

Ingrediente :

  • 450 g faina
  • 130 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 45 g drojdie proaspata
  • 150 g stafide
  • 120 g merisoare confiate
  • 140 g unt
  • 50 g zahar tos
  • 5 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 fiola esenta rom
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • zeama unei lamai
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 5 linguri sirop din muguri de brad
  •  zahar pudra ptr decor

Puneti faina cernuta intr-un castron mai maricel . Intr-un bol mai micut puneti laptele caldut  si-l amestecati cu zaharul ( cele 3 linguri) , drojdia zdrobita si 5 linguri de faina ( cele 5 linguri de faina le luati din cantitatea de 450  😉 ).Amestecati bine ingredientele , acoperiti bolul si lasati maiaua 20 de minute la caldurica.

Curatati stafidele de codite daca este cazul , apoi le stropiti cu esenta de rom.

Amestecati faina ramasa cu untul topit , dar caldut , galbenusurile si maiaua.

Amestecati bine ingredientele pana acestea incep sa prinda consistenta.

Adaugati apoi stafidele si merisoarele , zaharul tos ,coaja de lamaie si portocala , zaharul vanilat , zeama de lamaie si sarea .Framantati pana obtineti un aluat omogen.Acoperiti aluatul cu un prosop de bucatarie si-l lasati sa creasca , la caldurica , pana cand acesta isi dubleaza volumul.

Intre timp umeziti o tava de chec cu putina apa , apoi puneti hartia de copt.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul , il puneti pe o suprafata presarata cu faina , il framantati , apoi il impartiti in jumatate.Fiecare portie de aluat o framantati , apoi o modelati in forma unui sul de lungimea tavii de chec .La fel procedati si cu cealalta portie de aluat.Rasuciti cele doua bucati de aluat , apoi le uniti la capete si le puneti in tava in care ati pus hartie de copt.

Lasati aluatul sa creasca in tava , inca 30 de minute.Acesta trebuie sa ajunga la 3/4 din inaltimea tavii.Dupa ce a crescut , il bagati in cuptorul incalzit in prealabil si-l lasati la copt circa 40-45 de minute.

Dupa ce acesta s-a copt ,il scoateti din cuptor si -l ungeti cu ajutorul unei pensule cu siropul din muguri de brad .

Il pudrati putin cu zahar, il taiati felii si-l serviti .

POFTA BUNA !!

35 de gânduri despre “Cozonac cu stafide si merisoare

  1. mmm,ce bine arata si ce culoare are !!!!!!!!
    super…eu nu ma pricep la cozonaci(din pacate)….
    nu stiu cand ai avut timp sa faci atatea bunatati de Craciun…

    • Va multumesc din suflet , ma bucur ca ati cunoscut-o pe mami , insa pe mine ma doare sufletul ca nu mai e langa mine sa vada ceea ce fac eu :(:( …. multumesc frumos si va astept mereu cu drag aici !!

  2. Ce culoare frumoasa… Ma servesc cu o feliuta si te invit ptr inceputul anului sa-mi accepti provocarea de a participa la o noua leapsa.. de data asta muzicala!
    Iar ce-i mai important: iti doresc un An Nou plin de bucurii, cat mai multe realizari si multa sanatate! Te imbratisez cu mare drag si te pup dulce-dulce!
    LA MULTI ANI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s