Prajitura cu dovleac


Aceasta cred ca este prajitura cea mai simpla , sau mai bine zis aluatul cel mai simplu si la-ndemana oricui, aluatul pe care l-am incercat intr-o multime de combinatii , incepand de la cea cu mere , branza dulce , mac , dovleac si continuand cu cea cu jumatati de fructe , si anume  prune , caise , nectarine  , iar combinatiile pot continua in functie de imaginatia si gustul fiecaruia.

Si cum la noi in casa nu lipseste niciodata ceva dulce  , iar din lipsa de timp a trebuit sa fac ceva usor de preparat , am ales sa fac aceasta prajiturica care mi se pare perfecta si ptr proiectul : Lunea -Gateste-Romaneste !! , proiect gazduit de Alice pe blogul ei , proiect care sper sa stranga cele mai frumoase retete din toate colturile tarii si nu numai.

Ingrediente :

  • 1 kg dovleac , ras pe razatoarea mare
  • 30 g unt
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 15 linguri lapte
  • 15 linguri zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 15 linguri ulei
  • 1 lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie
  • 360 g faina
  • 2 linguri gris
  • zahar pudra

Intr-o tigaie topiti untul, adaugati dovleacul ras si-l caliti circa 10 minute.Adaugati apoi zaharul  si scortisoara si  mai caliti totul cateva minute, amestecand mereu in compozitie.

O lasati apoi sa se raceasca.

Incalziti putin laptele , apoi adaugati zaharul si zaharul vanilat si amestecati in el , pana se topeste tot zaharul.

Adaugati apoi uleiul , bicarbonatul stins cu zeama de lamaie , amestecati bine , apoi incorporati treptat faina si framantati.Aluatul trebuie sa se desprinda de castron cu usurinta  ptr a-l putea framanta .Daca este prea moale , mai adaugati putina faina .Il puneti apoi pe o suprafata presarata cu faina si-l framantati cateva minute .

Impartiti aluatul in jumatate si formati doua mingiute .Intindeti o foaie din prima portie de aluat .

Ungeti o tava cu putin ulei si tapetati-o cu faina , apoi puneti prima foaie de aluat in tava.

Turnati peste foaie compozitia de dovleac ( neaparat sa fie rece ) ,uniformizand-o frumos pe toata suprafata , apoi presarati putin gris deasupra . Intindeti si a doua foaie din aluat pe care o puneti peste compozitia de dovleac.

Din loc in loc , intepati aluatul de deasupra cu o scobitoare sau o furculita si bagati tava in cuptorul preincalzit ptr circa 30 de minute.Faceti testul cu scobitoarea ptr a vedea daca aluatul este copt.

Cand este gata, o lasati sa se raceasca , apoi o pudrati cu zahar si serviti .

POFTA BUNA !!

Articolul următor
Lasă un comentariu

14 comentarii

  1. Mi-ar place sa gust caci arata frumose prajiturile.

    Răspunde
  2. Imi plac mult prajiturile cu dovleac. Iar proiectul e excelent.

    Răspunde
  3. Yammy! Buna prajitura!

    Răspunde
  4. Nu am mai facut de cam multicel o placinta cu dovleac. Acum mi-a incoltit si mie ideea😉
    Super reteta!

    Răspunde
  5. cristina

     /  24 Martie 2012

    Hey super tare,vreau si eu…..

    Răspunde
  6. Cristina

     /  2 Noiembrie 2012

    Am făcut prajitura. Ceva nu este in regula cu aluatul, nu are pic de elasticitate, este foarte faramicios. Cu chiu cu vai am reușit sa l pun in tava ( se rupea). Trebuie precizata si mărimea tavii. In nici un caz nu merge in tava aragazului.

    Răspunde
    • Pentru mine acest aluat este cel mai simplu🙂 , asa cum am spus si-n postare , l-am facut de nenumarate ori si niciodata nu am avut probleme .Sincer , imi pare rau ca tie nu ti-a iesit , dar ma gandesc ca poate la cantitatea de lapte si ulei pe care ai folosit-o tu ( lingurile cu care ai masurat tu se poate sa fi fost mai micute decat ale mele😦 ) este posibil sa fi fost prea multa faina si de acolo sa-ti rezulte un aluat mai faramicios😦 . Tava care am folosit-o eu era de 10/14 , insa daca aluatul este ok si il poti intinde , poti folosi orice tava , asta in functie de cat de inalta vrei sa-ti iasa prajitura !!
      PS.Chiar daca ai intampinat atatea probleme cu aceasta prajitra eu totusi sper ca a fost delicioasa , iar atunci , aspectul nu mai conteaza !!😉 Daca ai stii cate peripetii am si eu in bucatarie …. dar atunci cand nu-mi iese ceva din prima , ma ambitionez si fac de atatea ori acea reteta pana-mi iese !!!🙂 O zi frumoasa iti doresc !!!

      Răspunde
  7. mire-mire

     /  16 Noiembrie 2012

    Interesanta reteta,vreau sa o fac si eu dar trebuie sa stiu la cate grade incalzim cuptorul pentru ca nu este specificat in reteta.multumesc anticipat

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: