Painica cu unt si seminte de in


Daca tot se apropie iarna , cred ca este momentul sa incep sa coc painica . Si daca tot am poftit pe alte bloguri la panica de casa , astazi m-am hotarat s-o execut🙂 si am ales sa fac o reteta de paine cu unt . Este prima mea painica cu unt si nu pot spune ca nu e gustoasa , ca toate bunatatile cu unt sunt mai mult decat gustoase, insa am un singur regret , nu a crescut asa cum speram eu😦 …. , dar asta e , poate next time🙂 ….. sau poate ma ajuta cineva cu sfaturi ? ….ati patit-o si voi ?🙂 …

Ingrediente:

  • 400 g faina
  • 250 g unt
  • 2 lingurite zahar
  • 40 g drojdie
  • 200 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 ou
  • 30 g seminte de in

Puneti faina cernuta intr-un vas si o amestecati cu sarea.

Faramitati drojdia prosapata  intr-un castronel si adaugati jumatate din lapte , laptele trebuie sa fie caldut. Adaugati si  zaharul si amestecati pana se dizolva drojdia.

Lasati deoparte 10 minute pana cand amestecul devine cremos.

Omogenizati din nou , inainte de a-l incorpora in aluat.

Faceti o adancitura in faina , apoi adaugati drojdia dospita , untul topit si laptele ramas .Amestecati usor cu o lingura de lemn .

Framantati aluatul circa 10 minute , apoi acoperiti castronul cu un prosop si-l lasati sa creasca pana-si dubleaza volumul.

Puneti aluatul pe o suprafata tapetata cu faina ,il framantati putin , apoi il impartiti in trei parti egale.

Modelati trei painici pe care le puneti apoi intr-o tava in care ati pus hartie de copt.

Lasati painicile sa creasca inca 30 de minute.Dupa ce au crescut , le ungeti cu oul batut spuma , apoi presarati semnitele de in.

Bagati painicile in cuptorul preincalzit si le lasati sa se coaca circa 30-40 de minute.

Cand sunt gata , le lasati sa se raceasca putin , apoi rupeti cate-un coltisor si-l papati cu ce doriti.

POFTA BUNA !!

Lasă un comentariu

34 comentarii

  1. N-am facut niciodata piinita cu atit de mult unt. Poate le-ai lasat prea putin la dospit dupa ce le-ai dat forma. Eu de obicei le formez, le ung apoi le las la crescut, ca risc sa se lase un pic cind dau cu pensonul pe deasupra… Oricum, arata bine in poze, iar daca sint coapte bine si gustoase, nu mai conteaza ca ti se pare ca n-au crescut suficient…

    Răspunde
    • Si mie mi s-a parut cam unsuros aluatul , dar daca astea au fost cantitatile retetei am zis sa le respect🙂 caci paine prea multa nu am facut la viata mea :):) , insa aluatul a crescut frumos pana l-am bagat in cuptor , acolo parca nu a mai vrut sa creasca🙂 …. ma bucur ca-ti plac pozele si multumesc frumos ptr sfaturi !!!! O seara frumoasa!!

      Răspunde
  2. La painica nu sunt mare specialista dar mi-as dori sa incerc!A ta arata foarte bine!

    Răspunde
  3. Mie imi place cum arata si mi-ai facut o pofta… deja simt mirosul de painici proaspete cu unt🙂
    Si o mica intrebare: de unde ai cumparat seminte de in? Eu nu gasesc nicaieri😦
    Pupici, o duminica superba!

    Răspunde
    • Ma bucur ca-ti place !!! Semintele le-am cumparat de la un magazin cu produse naturiste , insa am vazut si la Kaufland😉 .O duminica frumoasa si tie !!!

      Răspunde
  4. Ideea e buna, numai ca la doar 400 g faina mi se pare mult unt si multa drojdie. N-ai nici o vina dacaasa ai avut reteta. Nu ma consider experta, dar din experienta am observat ca aluatul framantat ce cel putin doua ori inainte de cuptor, o face mai consistenta. Arata bine si cred ca s-a mancat repede. O duminica frumoasa!

    Răspunde
    • M-am gandit si eu ca e cam multut , insa mi-a fost frica sa modific reteta ptr ca nu am facut eu painica prea multa si am zis ca daca astea sunt cantitatile , or trebui respectate , iar mai apoi , dupa ce am facut-o nici nu stiam daca sa o postez sau nu , ca mi-am dat seama ca ceva nu a fost ok , dar am postat-o ca sa aflu mai multe pe mai departe😉 ….. multumesc tare mult ptr sfaturi !!! Cred ca data viitoare daca o sa fac ar trebui sa injumatatesc cantitatea de unt si drojdie , nu?🙂 O duminica frumoasa si tie !!!

      Răspunde
  5. Bucate_apetisante

     /  13 Noiembrie 2011

    Nu am facut niciodata asa ceva dar imi place ideea de ceva copt cu gust usor de unt.Mmm,chiar suna bine.
    Ca sa fi crescut mai bine poate trebuia sa le lasi mai mult inainte sa le bagi la cuptor, parerea mea, dar nu sunt experta asa ca s-ar putea sa nu am dreptate.
    Pupici!

    Răspunde
  6. Ooooo, trebuie sa fie delicioasa!

    Răspunde
  7. Cred ca e delicioasa cu unt! Si pare si pufoasa!!! Yammy

    Răspunde
    • Noi papam mult unt , si-l folosesc si la calit din cate ati observat😉 , insa in aluat ptr paine este prima data cand l-am incercat si da , este delicioasa cu unt , dar probabil trebuia sa pun o cantitate mai mica :(…

      Răspunde
  8. diana15ursache

     /  13 Noiembrie 2011

    Arata fff bine!!!!Nu stiu daca trebuia sa pui mai putin..sectiunea aceea e super..frageda..pufoasa….

    Răspunde
  9. Painea a iesit si pufoasa si gustoasa, sunt sigura. Eu fac paine destul de des si folosesc la 500 g faina, 25 g drojdie proaspata. Si cateva linguri de grasime. Nu stiu de unde ai luat reteta, dar poate ca asa trebuie sa fie: mai putin crescuta. Cu atata unt, lapte si ou semana mai mult cu un cozonac. De aceea cred ca ar fi trebuit s-o farmanti mai mult (ca pe cozonac)
    Sper sa te fi ajutat. Pup.

    Răspunde
    • Reteta am luat-o dintr-o revista mai veche pe care am rasfoit-o acum cateva zile , dar vb ta , poate asa trebuia sa fie🙂 .Asa cum am mai spus , painica prea multa nu am facut si nici cozonaci . Sigur ca m-ai ajutat si iti multumesc frumos ptr sfaturi , data viitoare voi tine cont de ele😉 .O seara frumoasa iti doresc !

      Răspunde
  10. Mi-ai adus aminte de cornurile cu unt pe care bunica mi le dadea dimineata langa cacao cu lapte.
    Ce gust divin ii da untul painii .

    Răspunde
  11. Uite ca ti`ai facut in sfarsit timp de painica! Arata foarte bine si pare si foarte pufoasa, desi dupa ingrediente cred ca seamana mai mult cu.. cornuri sau cozonac.
    Nu stiu daca am mai spus, dar motivul ptr care nu prea mai folosesc masina de paine este faptul ca la coacere se „lasa” aluatul! Habar n`am motivul, dar nici nu m`am obosit sa aflu, prefer sa framant de mana, este si mai sigur si`mi i`a si mai putin timp. Deci… nu fi suparata, ori incerci alta, ori, daca ai rabdare modifica reteta! Pupici si… fur un coltisor!

    Răspunde
    • Cum nu le am cu painea , cornurile sau cozonacul :)))) .. asta a iesit, si nu , nu sunt suparata , din contra ma bucur ca am aflat de la voi mai multe decat stiam si asta ma face sa-mi doresc si mai tare sa fac din nou 😉 ….. hmmmm , satisfactia nu e aceeasi cand faci painica cu masina , nu ? :):)

      Răspunde
  12. Ce pufosenie ai aici !!! tare-mi plac painicile cu seminte! As manca pe nevazute una cu niste gem😉

    Răspunde
  13. Mie imi place la nebunie cum arata, mai ales cand ma gandesc la miros de paine calda si mirosul de unt….yum-yum!!!🙂

    Răspunde
  14. Zic eu cã aratã bine! sti ce? dacã e bun ce mai conteazã:) eu am distrus chiar ieri niste gogosi de ciocolatã:))

    Răspunde
  15. Am hotarat sa pozez un coltulet , ca daca pozam painica se vedea ca nu e crescuta si nu mai arata asa de bine :))) …. dar alt rau sa nu fie , si la tine la fel , mai dam si rateuri , nu ? :)) … nimeni nu e perfect si din greseli invatam toata viata !!!! O saptamana frumoasa!!!

    Răspunde
  16. Bucataria lui Dodo

     /  14 Noiembrie 2011

    Sigur au fost foarte bune la gust. Atat timp cat sunt asa pufoase si usor aerate eu zic ca au crescut suficient😀 Pentru a fi sigura de faptul ca aluatul va creşte frumos, indiferent ca e vorba de paine, cozonac, placinte sau orice aluat dospit trebuie sa folosesti drojdia foarte proaspata. Daca se apropie de terminarea termenului de valabilitate nu va mai creste asa bine. Pentru mai multe sfaturi in ceea ce priveste painea, am pus pe blogul meu ceea ce am gasit in cartea lui Jamie Oliver: http://bucatarialuidodo.wordpress.com/2011/08/24/paine-integrala-cu-seminte/ Sper sa te ajute…

    Răspunde
    • Pufoase si aerate au fost , se vede si in poza nu? … iar drojdia chiar a fost proaspata🙂 ….. ms frumos ptr sfaturi , voi intra cu placere pe blog sa le studiez😉 …

      Răspunde
  17. DiaMar bucataria galbena

     /  14 Noiembrie 2011

    O bunatate de painite,si ce miros ai facut.Eu painea numai in casa o fac.Am facut si colorata natural.Te pup!

    Răspunde
  18. Le-am încercat şi noi.Sunt delicioase. Şi am postat şi fotografiile pe blog.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: