Ciorba de burta


Daca imi dadea cineva sa pap ciorbita de burta acum vreo 15 ani , refuzam categoric !!!!! ….. insa de cativa ani buni am inceput sa pap aceasta ciorbita , iar acum nu as refuza-o ptr nimic in lume .Cel mai mult imi place cea preparata cu burta de vita proaspata , nu cea prefiarta si congelata din supermarket , gustul e incomparabil . Multi fug de cea proaspata ptr ca e mai mult de lucru la ea si are un miros mult mai intens decat cea prefiarta , insa eu daca nu gasesc proaspata , mai bine nu fac si nu pap .Am mare noroc cu tati meu care de cate ori merge in piata pe la macelarie si gaseste proaspata , cumpara , iar de curatat , spalat , oparit si taiat , el ma scuteste , eu nu trebuie decat sa o arunc in oala si sa fac restu 😉 …. deci , ms tati !!!!!

Gata cu vb ,  trecem la treaba !!!!

Ingrediente :

  • 1,5 kg burta proaspata de vita
  • 50 ml otet
  • 2 foi dafin
  • 3-4 boabe piper
  • 5 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1/2 telina
  • 5 cepe
  • 5-6 linguri ulei
  • 1 capatana de usturoi
  • 600 ml smantana ptr gatit
  • sare
  • piper macinat
  • ardei iute

Cand luati burta de la macelarie este destul de curata , insa trebuie sa o spalati  in mai multe ape , apoi o curatati cu sare daca mai este nevoie , o puneti intr-un castron plin cu apa , adaugati 50 ml otet , o foaie de dafin si 3-4 boabe de piper si lasati-o asa circa 3 ore.

Dupa ce a stat in apa , o scurgeti si o taiati  in 4-5 bucati maricele , apoi o puneti la fiert circa 15  minute . Dupa ce a fiert ,scurgeti apa , lasati burta sa se raceasca , apoi o taiati fideluta.

Curatati si spalati  morcovii, pastarnacul, telina si ceapa , apoi  dati totul pe razatoarea mica .Eu prefer sa pap legumele in ciorbita , de aceea le rad pe razatoarea mica si pun totul la fiert.Multi prefera sa fiarba legumele intregi , apoi strecoara zeama .Fiecare o prepara dupa pofta inimii , variante sunt o multime.

Incingeti uleiul intr-o oala mai mare si caliti legumele date pe razatoare , circa 5 minute.Adaugati apoi burta taiata fideluta si mai caliti inca 5 minute.Puneti apa peste toate minunile  astea calite ,  circa 4,5 l , adaugati foaia de dafin ramasa ,condimentati cu sare si piper si lasati totul la fiert pana fasiile de burta sunt moi .Aveti grija sa luati spuma care se formeaza deasupra, iar daca mai e nevoie adaugati apa in timpul fierberii.

Eu am fiert minunea circa 3 h.

Daca doriti sa fiarba mai repede , puteti folosi oala minune , insa mie nu-mi place ptr ca tot ce fierb in acea oala minune , am impresia ca-si schimba culoarea , iar  burta mereu mi-a iesit maronie , deci …. eu am hotarat …. fara oala minune !!! :))))

Zdrobiti usturoiul sau il radeti pe razatoarea mica si il amestecati cu putina sare.

Cand burta este fiarta , adaugati usturoiul si smantana , potriviti de sare si piper daca mai este nevoie , apoi serviti ciorbita  fierbinte.

 In momentul in care serviti ciorbita mai puteti adauga otet , ardei iute sau smantana .

POFTA BUNA !!!!

In cazul in care aceasta ciorbita nu va atrage deloc 🙂 , dar sunteti fani ciupercute , puteti incerca varianta falsa a ciorbitei de burta : ciorba de ciuperci pleurotus.

38 de gânduri despre “Ciorba de burta

    • eu prima data am mancat intr-un an la mare , si in fiecare zi luam pranzul la un alt restaurant sau alta terasa , la care ce credeti ca am comandat zilnic ? …. clar …ciorba de burta !!!!!… peste tot o testam si uite asa a inceput sa-mi placa tare de tot 😉 ….iar acum , bineinteles ca eu o fac mai buna decat oriunde :))))) ….

    • nici eu nu mancam candva , pana intr-o zi !!!! …iar acum imi aduc aminte ca parca nici tu nu mancai ciorba de miel ptr ca nu puteai 🙂 , iar apoi ai papat pe nerasuflate 😉 … deci , poate vei papa si ciorba de burta !!!! ….. nicioadata sa nu spui „nu pot !!!! „, sau mai bine zis niciodata sa nu spui niciodata 😉 ….

  1. Mmmm… sambata trecuta am facut si eu, dar nu refuz o portie si de la tine. Suntem mari mancatori de ciorba de burta… nu trece o luna fara s`o gatesc. Din pacate nu am rabdare sau timp s`o pregatesc din burta proaspata… dar soacra mea numai din burta proaspata face.
    Nici eu n`am mancat pana pe la vre`o 20 de ani… cand dupa o nunta, la potroace mancam direct cu polonicul din oala impreuna cu mireasa :))) cred ca de oboseala m`am apucat sa mananc 😛
    Eu am incercat si ciorbita de ciuperci pleurotus, si aceea este foarte buna.
    Pupicei

    • Imi imaginez cat de buna era cea din oala , facuta in cantitati mari orice papika e mult mai gustoasa, nu? 🙂 ….. si da , stiu ca ai incercat ciorbita mea de ciuperci si ti-a placut tare , ma bucur mult !!!
      O seara frumoasa!!!

  2. Am mancat o singura data in viata, si asta acum recent, si numai zeama, dar nu pot spune ca sunt fana infocata desi a ta arata bine.
    Nu e rea, dar prefer altele in locul ei.
    Imi place mult vasul tau, Cat!

    • Sunt multi care nu suporta mirosul ciorbitei , insa poti incerca cu ciuperci si sigur o sa-ti placa ….. daca adori ciupercile, desigur ;)…
      Vasul este a doua achizitie de la Kaufland ( s-a deschis si la noi Kaufland de vreo 3 saptamani) si clar ca nu rezist cand vad ceva frumos, ma bucur ca l-ai remarcat si ca-ti place 😉 …. avea si pe verde , dar mi-a placut mai mult acesta 🙂 ..

  3. Eu gasesc la macelar burta proaspata, curatata si putin prefiarta, deci nu congelata… crezi ca iese bine si asa? Proaspata/cruda nu am sanse sa gasesc aici. Doar de scurt timp am reusit/îndraznit sa probez o ciorba de burta, si mi-a placut… as face si eu, dar burta o gasesc doar asa cum am spus…

    Salutari si multi pupici! xo

    • Maya , daca o gasesti asa , e perfecta cred !!! Se pare ca macelarul te scuteste de partea de curatat si oparit !!! 😉 Asa cum am mai spus , mie nu mi-a placut cea congelata , nush, parca avea gust de clor , pe bune !!! … iar de atunci nu mai cumpar veci asa !! Chiar daca mananc mai rar , o prefer proaspata !!! , insa ceea ce ai gasit tu , cred ca este ok !! Neaparat sa pui mult usturoi , smantana si zarzavat cat cuprinde !!! ❤
      Te pup si sa aveti pofta !!!

  4. O sa cumpar si o sa ma încumet la treaba. Nu am facut niciodata! La macelarie asa o gasesc, curatata si oparita. În mod normal ar trebui sa iese ciorba buna, ca e proaspata. Congelata nu am vazut pe aici. Merci de tipsuri!
    Muah!

    • Sigur iese buna !!!! Atunci cand e proaspata are si un miros mult mai puernic, miros pe care multi nu-l suporta si de aceea nu mananca , iar ca sa „scapi” cat de cat de acel miros , adaugi toate nebuniile celelalte , iar la voi cred ca ar merge si putintel iute ca va place, asa-i ? 😉
      Cu mare drag, Maya !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s