Ceapa conservata in otet


De cateva saptamani bune, gospodinele isi strang proviziile ptr iarna ,fie ele congelate sau conservate , care mai de care mai aromate, parfumate si colorate , frumos aranjate in borcane,  stau la loc de cinste in camara .

Iar mie, pot spune ca-mi place mult aceasta perioada din an , cand pun la pastrare o multime de bunatati , iar rafturile din camara devin tot mai pline .

Ingrediente :

– 2 kg ceapa micuta sau arpagic

– 1 l otet din vin alb

– 500 ml apa

– 130 g zahar

– 2 linguri sare

– 10 boabe de piper

– 4 cuisoare

– 2 foi de dafin

– 4 linguri ulei de masline

– 4 frunzulite de busuioc proaspat

Puneti 2 l de apa intr-o oala si lasati-o sa clocoteasca.Cand incepe sa clocoteasca, adaugati ceapa cu tot cu foi si lasati-o un minutel.

Dupa ce ati oparit ceapa, o puneti intr-o strecuratoare si o lasati sa se raceasca.Cand ceapa s-a racit , taiati cu un cutit mustetile cepei , apoi trageti foile de la musteti spre varf , astfel ceapa decojindu-se fff usor.Taiati varful ramas si puneti cepele intr-un castronel.

Puneti otetul , apa, zaharul, sarea, piperul, cuisoarele si foile de dafin intr-o oala ,  amestecati pana se dizolva zaharul si sarea , apoi lasati sa dea cateva clocote.

Puneti cepele curatate in borcanele sterilizate , turnati in fiecare borcan din lichidul obtinut , dar aveti grija sa puneti si boabele de piper si ciusoare ,adaugati cateva picaturi de ulei de masline in fiecare borcan , apoi cate o frunzulita de busuioc .

Inchideti borcanele ermetic si depozitati-le  intr-un loc racoros si intunecat.

…..hmmmm….

….un rasfat al gustului ….. sa aveti  pofta !!!!

44 de gânduri despre “Ceapa conservata in otet

  1. In Danemarca am vazut si ceapa si cartofi conservati astfel.. dar n`am mancat niciodata. Ma bucur ca ai postat reteta si .. cred ca ma voi apuca sa fac EU aceasta converva :)) Pupici

    • E dementiala ceapa conservata 😉 , incearca si tu !!!!!!! Am vrut sa inaugurez categoria de „conserve si muraturi ” cu o reteta mai speciala , deci ma bucur tare mult ca va place reteta aceasta!!!

  2. da,observ ca multa lume nu a gustat niciodata ceapa „murata”…
    sincer,nici eu nu am papat pana anul trecut cand mi-ai dat tu sa gust…
    fratilor !!!!! e un deliciu !!!!! mi-a placut la nebunie…maine ma duc la piata sa-mi iau si eu..

  3. sper cu aceasta postare sa-si faca multi curaj si sa incerce aceasta muratura ,este chiar mai buna :):) decat oricare alta muratura ,si ceea ce imi place cel mai tare este ca ramane crocanta cand o papi murata , e perfecta !!!! …. ma bucur enorm ca ti-a placut si spor la treaba daca faci!!!!

  4. am notat reteta si promit ca am sa experimentez si eu la inceput o cantitate mica iar daca e notata cu brio atunci o incadram la muraturi nelipsite din camara.

    • Sigur va place , acum depinde de gusturi , daca va plac muraturile mai dulcege pui mai putin otet , sau poti incerca amestecata ceapa cu castraveti , gogosari si conopida , ceapa o lasi intreaga , iar pe celelalte le tai mai marisor 😉 … sa-mi dai de stire dupa ce faci daca a fost pe placul vostru !!!

  5. Doamne …Magda draga mea esti o binecuvantare pentru mine de cand te-am descoperit. Am facut si pasta de gogosari cu kapia si muraturile cu ciuperci si tocanita cu ciuperci, acuma am sa pun ceapa la murat dupa reteta ta; chiar am recoltat putintica ceapa din gradina, a iesit cam micuta ca zona unde locuiesc este mai racoroasa si nu prea stiam ce sa fac cu ea , ca nu vreau sa o arunc ! si uite cum vine solutia ta . Sa o murez! URA ! TE PUP pentru aceasta minunata reteta. Sper sa-i placa si fierei mele lenese….Cu drag!!! te imbratisez !

    • Comentariile astea ma lasa fara cuvinte !! 🙂 Mereu le citesc si le recitesc cu mare drag , apoi stau si ma gandesc daca sunt reale sau nu !! 🙂 Multumesc din suflet ptr toate aprecierile !!!! Nu exista bucurie mai mare ca atunci cand cineva imi spune ca a incercat o reteta de pe blogul meu , apoi inca una si tot asa !!! Ma bucur enorm ca ai gasit atatea retete pe placul tau , cat despre ceapa , nici la noi nu s-a facut anul acesta , tot micuta a ramas , dar a fost numai buna ptr murat !! 😉 Ehhhh , nu baga in seama fierea lenesa , e problema ei daca e asa !!! 😉
      PS.In ce zona locuiesti ? 🙂

  6. deocamdata sub munte, langa Ojdula locuiesc; chiar am gasit de curand hribi si ma gandesc cumva sa concep o conserva deosebita, ca murati am tot pus si se papa asa de rapid… tu ce zici? ti-as pune o pozulica pe mail(?), sa vezi de care sunt, sau poate alta data. Craite insa nu am gasit, ca tocmai citeam pe blog dimineata…ma bucur insa ca le-ai postat pozulicile sa vad si eu cum sunt , ca numai in carticica le-am mai descoperit…si ma bucur enorm ca esti o mare amatoare de ciuperci si produse naturale!!! se simte si din ceea ce tu faci cu acest blog!!! si ma refer la intregul material, intreaga munca a ta amprentata de calitatile tale. Cat despre cele scrise, sunt sincer scrise, din tot sufletul meu! Dumnezeu sa te binecuvanteze !

    • Cred ca trebuie sa fie foarte frumos acolo sub munte !! 😉 Visez sa locuiesc candva la poalele muntilor si sa cutreier padurile !! :);) Noi am gasit ieri in padure champignoane , iar acum fac o tocana din ele cu gogosari si ceapa ( ptr iarna ), nu am mai facut pana acum , dar imi place sa testez !! 😉 Sigur ca-mi poti trimite poze pe mail, de ce nu !! Mi s-a mai spus ca transmit prin tot ceea ce fac aici , pasiunea mea ptr natura si tot ce ne ofera ea !! Ador plimbarelile in natura in orice anotimp si fac orice ptr a-mi face putin timp ptr asta ! 😉
      Multumesc frumos ptr tot !!!

  7. Buna Carmen ,
    Daca o pastrezi la loc racoros , cu siguranta rezista 7-8 luni fara probleme , daca nu mai bine !! 😉
    Mult spor daca te hotarasti s-o faci !!
    O zi frumoasa !!

  8. Ceapa este cea mai consumata leguma la romani,cu multi ani in urma isi lua in desaga o bucata de paine,sare si cateva cepe si pleca la drum.Cand.ii. se facea foame ,scotea di desaga o ceapa , ozdrobea cu pumnul intr-un stergar,cu paine sare si ceapa stapanea foamea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s