Pentru a pregati painea , avem nevoie de ceva rabdare , dar atunci cand simtim aroma ei in momentul in care se coace sau cand o scoatem din cuptor, placerea si satisfactia este pe masura !!!!
Din aceste cantitati ne iese circa 1kg de paine :
Ingrediente :
- 50 g drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 350 ml apa calduta
- 750 g faina alba
- 2-3 lingurite sare
- 1 lingura ulei
- Faramitati drojdia prosapata intr-un castronel , adaugati jumatate din apa calduta , zaharul si amestecati pana se dizolva drojdia. Lasati deoparte 10 minute ,astfel incat amestecul devine cremos.Omogenizati din nou , inainte de a-l incorpora in aluat.
- Intr-un castron mare , amestecati faina si sarea .Faceti o adancitura in mijloc si adaugati drojdia si apa ramasa.Amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza toata faina.Modelati aluatul si lasati-l pe fundul castronului.Presarati faina pe o planseta de lemn , iar cu o spatula sau cu mainile , asezati aluatul pe planseta si framantati-l pana cand veti obtine o mingiuca omogena si compacta .
- Intindeti putin aluatul cu mainile , apucati o margine si suprapuneti-o peste cealalta , apasand cu podul palmei.Rotiti usor aluatul , pliati-l din nou si apasati.Continuati sa-l framantati inca 8-10 minute.Cand aluatul este ferm si nu se mai lipeste de degete sau de planseta , ridicati-l si plesniti-l cu palma de cateva ori.Atunci cand aluatul este gata , trebuie sa fie neted si elastic.El are bule de aer in interior si ramane suplu daca este presat cu mainile.Cand aluatul este gata , puneti-l in castron si acoperiti-l cu un prosop de bucatarie, apoi lasati-l la crescut circa 1 ora si 30 minute , pana acesta isi dubleaza volumul.Acest aluat creste in doi timpi .Pentru a verifica daca este crescut suficient , apasati-l usor cu degetul.Daca amprenta ramane infundata , este gata.
- Cand aluatul a crescut (dupa 1h si 30 min ). ridicati-l cu o spatula si asezati-l din nou pe planseta presarata cu faina.Framantati-l cateva minute , apoi impartiti aluatul in trei parti si formati trei mingiute.Ungeti o tava cu putin ulei , puneti painicile , le pudrati cu putina faina , le acoperiti cu un prosop si le lasati din nou sa creasca 40 de minute.Dupa ce painicile au crescut , bagati tava in cuptor si le coaceti in cuptorul preincalzit , circa 30 de minute .Opriti focul cand sunt rumenite si lasati tava in cuptor pana se racesc putin.
POFTA BUNA !!!!
au iesit frumoase!
multumesc !!!!! au fost facute ptr o alta cauza , o sa vedeti in cateva zile , dar daca tot am facut trebuia sa postez si painicile separat 😉
trebuie sa incerc. Eu am o masina da facut paine care face toata munca pentru mine. Eu nu trebuie decat sa ii pun ingredientele. :)))
.. anul trecut am castigat o masina de genu , dar am dat-o cu drag altcuiva … eu alegand sa fac cu manutele mele painica 😉
…daca vrei sa incerci poti servi o alta mancarica in paine 😉 …. sau o ciorbita de fasole fara ciolan 😉
:)) hm…
pune imaginatia la treaba !!!!