Pasca cu branza dulce si stafide


Nu puteam sa las sa treaca aceasta sarbatoare fara sa impart cu voi,  reteta mea preferata de pasca .

Aceasta reteta o repet in fiecare an de Paste , desi muncesc destul de mult la ea in ciuda timpului disponibil …. merita efortul !!!

Sper sa fie si pe placul vostru !!

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina alba
  • 1 pachet mic de drojdie proaspata
  • 150 ml lapte
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 1 pachet de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 100 g unt
  • 100 g stafide
  • 3-4 linguri de rom
  • 50 g migdale

Ingredinete pentru umplutura :

  • 500 g branza proaspata de vaci
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 0 lingura coaja rasa de lamaie
  • 100 g unt
  • o lingura gris
  • o lingura faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g stafide
  • 2-3 linguri rom
  1. Toate ingredinetele le scoatem si le pragatim cu 2-3 ore inainte de a ne apuca sa facem pasca.
  2. Laptele se fierbe si se lasa sa se raceasca pana devine cladut. Untul se freaca pana se inmoaie sau se topeste la cald , iar stafidele se stropesc cu rom.
  3. Se dizolva drojdia in 2-3 linguri de lapte caldut si se adauga o lingurita rasa de zahar si un galbenus.Se freaca pana se omogenizeaza , apoi se amesteca cu 1-2 linguri de faina , pana se obtine o compozitie de consistenta smantanii.Se acopera si se lasa intr-un loc cald , la dospit, irca 5-10 minute.Intre timp  zaharul se dizolva in laptele caldut si se adauga zaharul vanilat , iar un albus se bate spuma cu un praf de sare.
  4. Maiaua crescuta se amesteca cu restul de faina , laptele caldut , doua galbenusuri , jumatate din untul topit si albusul batut spuma cu praful de sare.Se framanta energic pana se desprinde de vas , apoi  se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut intr-un loc cald , ferit de curent.Lasam la dospit circa 30 de minute .Aluatul este bine crescut atunci cand isi dubleaza volumul.
  5. Pentru a obtine un aluat foarte bun, este bine sa se framante din nou.La aluatul crescut se adauga coaja rasa de la o lamaie si stafidele stropite cu rom.Se framanta adaugandu-se si cate putin unt , pana se distribuie uniform stafidele.Daca aluatul se framanta o singura data , atunci toate ingredientele se adauga la primul framantat.Se adauga si ultima parte de unt , nu se mai framanta , ci se impatureste , ridicand aluatul de la margine spre mijloc , batand aluatul cu dosul palmii pana se incorporeaza tot untul.Se acopera cu un servet si se lasa din nou la dospit intr-un loc cald .Aluatul va creste mai repede , in doar 15-20 de minute.
  6. Intre timp , separat, intr-un alt castron pregatim umplutura de branza. Se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat , pana se dizolva tot zaharul.Se adauga apoi coaja rasa de lamaie si stafidele stropite cu rom.Se amesteca usor sa nu se lase si se pune deoparte.Branza dulce se paseaza si se amesteca cu grisul , iar faina se amesteca cu praful de copt.
  7. La crema de ou se  adauga branza dulce, faina si untul frecat spuma.Se amesteca usor cu o lingura de lemn pana se obtine o crema omogena.Aluatul crescut se imparte in doua.Se intind apoi doua foi rotunde  dupa dimensiunea tavii. Una din foi se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt , iar cealalta foaie se lasa pe planseta presarata cu putina faina.Se lasa din nou la crescut , 10 minute.
  8. Crema de branza se toarna in tava , peste aluatul crescut.Se pune in strat uniform , avand grija sa nu se apeste prea tare pe aluatul crescut.Se acopera cu cealalta foaie si se preseaza pe margini sa se uneasca cele doua foi.Se unge cu ou , se presara fulgi sau jumatati de migdale si se coace in cuptorul incins , la foc potrivit , 55-65 de minute.Se lasa sa se raceasca , apoi se scoate din tava si se pudreaza cu zahar.

POFTA BUNA !!!

Anunțuri
Articol anterior
Articol următor
Lasă un comentariu

4 comentarii

  1. marina

     /  24 Aprilie 2011

    banuiesc ca pasca e super delicioasa daca faci numai reteta asta…imi place mult aranjamentul…nota 10

    Răspunde
  2. Dana

     /  27 Aprilie 2011

    E absolut delicioasa!! O degust de doi ani… abia astept Pastele urmator! hehe

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: