Tinctura de leurda


Aceasta tinctura de leurda am facut-o anul trecut , insa chiar daca am vrut sa o postez de cateva ori pana acum , nu mi-au placut pozele :)) , dar sa va spun de ce nu mi-au placut , nu ? Nu mi-au placut ptr ca in afara de cele doua sticlute in care o aveam pusa ptr a o poza  , nu aveam nici macar o frunzulita proaspata , asta deoarece am vrut sa o postez prima data acum cateva luni bune  ( mai precis in iarna 😦 ), apoi am vrut sa o postez dupa ce am cumparat o legatura de leurda din piata , am facut poze si iarasi nu mi-au placut , ceva lipsea cu desavarsire , apoi mi-am zis : astept pana merg eu sa culeg  ce-mi place si cum imi place , apoi fac poze !! Zis si facut !! Zilele trecute , la a doua tura de mers pe munte la cules de leurda , mi-am adunat frunzulite mici , mi-am rupt cativa boboci  si am smuls un fir cu tot cu radacina  . Ajunsa acasa trebuia neaparat sa fac pozele , nu de alta , dar mi se palea recuzita culeasa cu atata truda si ce ma faceam apoi ?

Sper din suflet sa va placa pozele ptr care am asteptat un an !!! 😉

Acum cred ca ar trebui sa trecem la indicatii , ca de povesti  cred ca v-ati saturat , nu ?

Pentru a prepara tinctura aveti nevoie de :

– frunze de leurda , tocate marunt

– alcool de 38-40 %

Intr-un borcan ( eu am folosit un borcan de 1 l ) spalat si uscat , puneti leurda taiata marunt .Nu indesati leurda in borcan  !!!  Umpleti  borcanul cam 1/3 din capacitate.

Turnati alcool peste ea  si lasati-o la macerat 14 zile .Puneti borcanul langa o sursa de caldura sau intr-un loc unde razele soarelui ajung la el .

In fiecare zi agitati putin borcanul .

Dupa ce au trecut cele 14 zile , strecurati continutul borcanului , apoi puneti tinctura rezultata intr-o sticla mai mare sau in mai multe sticlute mici .

Pastrati sticlutele cu tinctura intr-un loc racoros si intunecat .

Puteti folosi tinctura ptr diferite afectiuni :

– hipertensiune ;

– colesterol marit ;

– ateroscleroza ;

– flebita si tromboflebita ;

– cardiopatie ischemica ;

– varice si hemoroizi ;

– astm -astm alergic ;

– bronsita cronica ;

– colita de fermentatie ;

– constipatie ;

– adjuvant contra viermilor intestinali ;

– raceala si gripa ;

– detoxifierea organismului ;

– combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice ;

– deficit de magneziu ;

In toate aceste afectiuni , pe langa tinctura de leurda se mai foloseste si salata de leurda sau uleiul de leurda .

Aici puteti gasi mai multe indicatii ptr fiecare afectiune in parte !!!!

Alte informatii despre leurda mai puteti gasi aici sau aici , iar daca nu aveti cum sa o preparati , o puteti cumpara de aici !!

Iar acum , nu credeti ca ati scapat asa usor , nu ? Va mai povestesc ceva si gata !!! :)))

Pana acum cativa ani buni pot spune ca auzisem de leurda , dar niciodata nu am papat , insa datorita unui  bun prieten cu care noi colindam muntii 🙂 , am descoperit o multime de locuri pline cu aceasta planta miraculoasa , locuri in care de atunci , in fiecare an , asteptam cu nerabdare sa ne intoarcem cu mare drag si sa o culegem . De  cand culegem leurda din padure ,  cea din piata nu ne place mai deloc , iar anul acesta leurda s-a lasat tare mult dorita din cauza zapezilor care s-au topit destul de greu si pana acum trei saptamani nu se vedea nici fir de leurda prin padure .

Anul acesta , prima data cand am cules leurda a fost de 1 mai . Am sarbatorit acea zi pe munte , iar la intoarcere ne-am abatut putin din drum si am cules leurda.

Chiar daca nu am cules prea multa deoarece aveam destule bagaje , pot spune ca ne-am facut pofta , urmand  ca saptamana viitoare sa revenim la locul cu pricina , doar  ca sa culegem leurda 🙂 .

Iar acum , ptr ca nu pot sa va trimit tuturor cate-un colet cu leurda 🙂 , va fac cadou cate-un buchetel virtual !!! 😉

Daca nu ati incercat pana acum leurda , nu ezitati ,  chiar merita  !!!!!

Sa fiti sanatosi !!!!!

89 de gânduri despre “Tinctura de leurda

  1. Absolut superbe pozele, draga mea!! Eu nu am papat niciodata leurda si chiar sunt extrem de curioasa de gustul ei. Sper sa ajung candva primavara acasa ca sa-mi pot cumpara si eu macar un buchetel micut, de pofta.
    Pup dulce si felicitari pentru fotografii!!

    • Laura , o aperciere din partea ta inseamna enorm ptr mine !!!!!! Ma bucur extrordinar de tare ca-ti plac pozele !!!! Imi pare rau ca nu ai papat niciodata leurda , este foarte gustoasa si fff sanatoasa , dar eu sper ca vei ajunge intr-o primavara acasa si o vei gusta !!
      O seara frumoasa iti doresc !!

  2. ce frumosssssss! eu am vazut leurda doar la piata :)) … asa neculeasa, arata si mai frumos! Zici ca sunt margaritare 🙂 Super tinctura si super fotografiile!
    Pup fata frumoasa!

  3. Ma iei si pe mine la cules de leurda?! Chiar nu stiam de aceasta tinctura… si nu stiam de atat de multe lucruri despre leurda… Sper sa mai gasesc in weekend…
    Pupici

  4. Foarte reusite pozele! leurda aratã bine si mi-as dori mult sã o am si eu, din pãcate aici nu se gãseste sub nici o formã, nici când eram în România nu am vãzut.

    • Multumesc frumos !!! Imi pare rau ca nu se gaseste , se pare totusi ca nu e asa raspandita !!! 😦 Multi niic macar nu au auzit de ea , iar daca gasesc in piata nu sunt tentati sa cumpere, sunt niste frunze rare !! ;(

  5. Multumesc pentru cadou,este minunata leurda si tinctura pe care ai facut-o;noua ne place leurda,o folosesc aproape in orice mancare,chiar si in supele creme se poate,dar o salata cu leurda,este super sanatoasa;felicitari pentru ce ai realizat!!!

    • Cu mare placere !! 🙂 Ce ma bucur sa aud ca v-o place atat de mult !! Multumesc din suflet !!! Multumesc de vizita si de comentariul lasat , inseamna mult ptr mine !!

  6. Superbe pozele ca de obicei!
    Prima data am gustat leurda anul acesta,oare daca ma duc acum sa caut prin padure mai gasesc ? Te pup cu drag !

  7. pot spune ca te invidiez?:)am paduri in jur si nici urma de leurda, iar prin magazine gasesc rar, sa nu vorbesc de preuturi.
    Arata super, spuse un fan leurda;)

    • Sigur ca poti !!! :):);) Pai depinde ce padure ai in jur , noi mergem la cules pe munte , unde este mult fag si brad !!!! Sunt o multime de locuri cu leurda , ii place foarte mult solul umed , aproape mlastinos !!!!Am vazut si eu in magazin , dar nu se compara !!!!
      P.S.Ioana , multumesc de vizita !!! 🙂

      • si la mine-i brad, sunt mai la deal asa, dar acum vreo 2 ani am gasit intr-o padure de langa Dunare.Daca nu ploua in weekend am sa iau si alte paduri la cautat :)Poate am noroc ca sa pot face tincturica 😉
        O seara frumoasa

  8. superbissime pozele! nici nu stiam de tinctura asta. in primavara asta insa am reusit doar sa mancam niste bagheta cu leurda, in rest, nimic 😦

    • Multumesc Zazule !! 😉 Cum nu stiai ? Nu pot crede asta !! 😦 Imi pare rau sa aud ca numa atat ati papat cu leurda , mie mi-e cumva ca obosesc vizitatorii cu atta leurda !! :(((
      P.S. Ti-am trimis ieri un mail si mi-a dat eroare !!! :((((

    • cred ca am gresit eu adresa 😦 acuma vad ca imi arata poza de la avatar, ma tot minunam de ce imi arata patratelele alea…

  9. din partea mea ai nota 10 cu felicitari pentru poza !!!!! tinctura din leurda mi-ai dat anul trecut cand ai facut,sa stii ca acum mai astept leurda proaspata cand mai mergi la cules…asta e,ce sa fac daca m-ai invatat la leurda? nu te mai scapi de mine :)))) super imaginea cu campul de leurda !!!!!

    • Multumesc Marinus !!! Poate mergem si duminica aceasta , insa nu stiu ce si cum mai gasesc, duminica trecuta era toata franjurata in urma grindinei !!! Stai linistita , imi face placere sa dau cuiva care stiu ca se bucura enorm de ea !! ;)Daca veneai cu noi , te plimbai printre leurda !! 😉

  10. Leurda se numara printre preferatele mele. Din pacate nu am reusit niciodata performanta sa o culeg singur. In ceea ce priveste fotografiile…pot sa iti marturisesc ca esti una din cele mai mari surprize pentru mine din domeniul blogurilor culinare. Multa lume face fotografii bune…din punct de vedere tehnic insa putina lume face fotografii care sa aiba viata in ele, sa lase in urma senzatii, mirosuri, miscare…Felicitari inca odata!

    • Dumnezeule , in ultimele zile am primit numai comentarii de lauda !!! Nici nu stiu daca merit atatea aprecieri , sunt atatea fete care fac poze mult mai frumoase decat ale mele , insa eu , cu fiecare postare simt ca pot mai mult , iar voi , cei care apreciati un preparat facut de mine sau o prezentare frumoasa , nu ma faceti decat sa ma ambitionati si mai mult , iar ceea ce iese vi se datoreaza si voua , nu doar mie , iar ptr asta va multumesc tutror din tot sufletul si sper sa nu va dezamagesc vreodata , iar de fiecare data cand ma vizitati sa fiti placut impresionati de ceea ce gasiti aici !!!! Ma bucur enorm ca am fost o supriza placuta aatunci cand mi-ai deschis casuta si ca am lasat senzatii , mirosuri si miscare …ffff frumos spus !!!! Multumesc !!!!

      • Noi am cules leurda pe 1 mai , apoi pe 6 mai , insa pe 6 , cand am ajuns la locul respectiv era toata franjurata saracuta , cu cateva zile inainte daduse grindina la munte si a cam distrus-o !! :(Duminica trecuta nu am fost ptr ca a fost vreme urata , iar asta nu cred ca vom reusi sa mergem si cred ca nu mai gasim apoi!!!! Dar la anul , tot prin perioada asta , daca vreti , va dau de stire intr-un week si veniti si voi la o tura , ce zici ? …. si clar ca tre sa-mi aduci sparanghel !!! 😉

  11. S-a facut ,batem palma,ma anunti din timp sa ne pregatim ,ca la noi stii cum e „familie mare ,renumeratie dupa buget mica…” si venim cu catel si purcel de-o sa-ti para rau ca ne-ai chemat…sper ca nu, dar fara copii nu plecam de acasa,asa ca sa te pregatesti sufleteste de invazie!

    • S-a facut !!! Pai ma gandeam ca veniti cu tot cu copii 🙂 , dar facem o iesire de dimi pana seara , iar la intoarcere ne oprim la leurda , ca in maxim 30 de min rezolvam sa umplem plasele !!! ;):)))

  12. Eu n-am vazut poze mai frumoase la vreo licoare naturista decat ale tale. Extraordinare!
    Parca simti prospetimea frunzelor. Ai avut o idee foarte buna sa le faci poza cu tot cu radacina. Arata bestial! Pupici!

  13. Buna, Magda ! Cautam o reteta de tinctura de leurda si asa am ajuns aici. Ai reallizat poze superbe. Felicitari si pentru simtul artistic !
    Doar din piata am avut mereu leurda. Vazand pozele tale, ma gandesc de cate ori am trecut in micile drumetii pe langa leurda si nu am stiut… Seamana teribil cu lacramioarele.
    Voi reveni cu drag aici, pentru ca ne transmiti atat de multe informatii utile. Multumesc mult !

    • Bine ai venit , Anita !! 🙂
      Ma bucur ca ai ajuns in casuta mea cautand leurda , si ma mai bucur ca-ti plac pozele dupa care am asteptat un an intreg ca sa le pot face , da asta cred ca ai citit deja 😉 .
      Ce frumos sa aud ca mergi in drumetii , si noi le adoram , iar daca in locurile colindate de voi ati trecut pe langa leurda pana acum , ei bine , de acum incolo nu veti mai face asta !!! 😉 Frunzulitele chiar seamana cu cele de lacramioare , insa mirosul de usturoi se simte de la distanta , iar daca rupi o frunza ,clar nu mai ai nici un dubiu ca ai gasit leurda !!! Astept mai putin sa-mi spui ca ai cules tu leurda , ok ? 😉
      Te astept cu drag oricand !!

  14. Multumesc, pentru raspuns ! Sper sa mai ajung in drumetii, la un moment dat. Din pacate nu mai am cu cine sa merg si tare dor imi este de iesirile in mijlocul naturii. Tocmai am pus la macerat o portie de leurda, dupa indicatiile tale. Te imbratisez cu drag !

    • Cu mare drag ,
      Offff , imi pare rau ca nu mai ai cu cine merge in drumetii !! 😦 Noi abia asteptam vremea buna sa putem colinda padurile si muntii !! 🙂
      Mult spor iti doresc si sper sa ne mai auzim pe aici !!
      Pupici !!

  15. Parca si arata altfel decat a noastra din piata, pare mai viguroasa, cu frunze mai pline de seva! Cat despre tinctura, nu stiam ca se face, cu atat mai mult ca are atatea utilizari pentru sanatate! Tare frumoase pozele! Te pup!

    • Ma crezi ca mie nu mi-o place pe cea din piata ? 🙂 Sper din suflet ca pana la sf lunii sa pot face o reteta cu leurda culeasa din padure .Nu se compara !!! Iar cand ajungi acolo , Ana , nu-ti mai vine sa pleci .S-o culegi cu manutele tale , s-o mirosi , s-o gusti … iuffff , deja mor de nerabdare …
      Multumesc frumos ! 🙂

  16. Salut ,anul asta am mancat leurda aproape zi de zi ,vreo luna si jumatate,am si 3 sertare la congelator pline cu leurda in pungi , am facut si tinctura ,(tinctura mea a iesit verzuie si nu e limpede ) preparatele preferate anul asta au fost ,o ciorba din leurda dreasa cu otet din mere cu miere si salata in care marunteam 4,5 oua fierte.In ianuarie daca aveam o treaba de facu ? plecam sa rezolv problema si dupa 3,4 pasi ! uitam unde ma duc , Dupa o luna si jumatate de cura cu leurda ,ma gandesc poate la 2,3 probleme si usor le rezolv pe toate ,fara sa mai uit. Leurda e fantastica,am citit undeva ca a fost declarata planta anului pr glob (in nustiu ce an)
    Am consumat si dupa ce a inflorit ,e mai fina ,nu mai are mirosul puternic de usturoi.
    Dar sa mancati bors de peste preparat de mine.

    • Buna ziua ,
      Asa suntem si noi .De cand apare leurda la munte mergem in fiecare saptamana s-o culegem proaspata ( cea din piata nu mi-o place deloc 🙂 ) , iar de atunci si pana cand aceasta dispare , o savuram in fel si fel de preparate .Chiar este un deliciu , asta ca sa nu mai vb cat este de sanatoasa .Ma bucur enorm cand aud ca pe zi ce trece sunt tot mai multi iubitori de leurda .
      PS.Cand ajung la Dunare trec pe la dvs sa mananc o ciorba din leurda , ce ziceti ? 🙂

  17. Eu nu am tras tinctura la sticlute mici, in primele zile a fost tulbure ,verzuie ,apoi sa lasat la fund partea verde si restul a devenit limpede,am baut din ea si cand era tulbure si cand sa limpezit ,aroma mai puternica o avea atunci cand era tulbure verzui,asa ca acuma inainte sa beau o agit pina se tulbura si apoi beau,asa are aroma mai puternica.

  18. leurda,atentie a nu se confunda cu frunzele de lacramioare care sunt otravitoare,eu fac in fiecare an >pesto> de leurda,se taie luurda marunt si se pun in Robot cu ulei de masline si sare,se mixeaza pana se obtine o Pasta verde,ulei se adauga ca sa fie fluida,dupa ochi si gust,se pune in borcane,deasupra se mai pune un pic de ulei,cine vrea poate sa adauge cativa sambri de nuca,altii pun in pesto si parmezan,atunci trebuie consumat in cateva zile.

  19. Buna D-na Magda Adina ! V-am descoperit cautand leurda care sper sa fie un leac bun ptr.problema mea ,sufar de tromboflebita.Din pacate sunt foarte departe si nu stiu cum as putea obtine macar o sticluta de tinctura ptr.incercare.

    • Buna ziua,
      Mult nu mai este pana apare leurda la noi, iar daca doriti sa va trimit o sticluta de tinctura dupa ce voi face anul acesta, va trimit cu drag.
      O zi frumoasa.Si multa sanatate!!

Lasă un răspuns către Magda Adina Anulează răspunsul